Cseh-magyar csúcstalálkozó – a béke elnökei

2023. március 03. 15:24

Miloš Zeman leköszönő köztársasági elnök búcsúzó találkozásai keretében Novák Katalin magyar államfőt fogadta pénteken a prágai várban. 

2023. március 03. 15:24
null

Matus Tibor tudósítása - Prága, 2023. március 3.

- Prága, 2023. március 3.

A magyar köztársasági elnök tavaly júniusban, alig egy hónappal hivatalba lépését és beiktatását követő első útjai között látogatta meg legutóbb Prágát – jegyezték meg a cseh lapok.
Novák Katalin Petr Pavel megválasztott elnökkel is találkozik látogatása alkalmával informális találkozó keretén belül. Novák Katalin március 3-án, péntek délelőtt folyamán érkezett a prágai várba, ahol katonai tiszteletadás mellett fogadták. A cseh lapokban megjelentek szerint a tavalyi látogatás során mindkét államfő szót emelt a visegrádi együttműködés fellazulási folyamata ellen. Zeman akkor újságíróknak azt nyilatkozta, hogy mindkét ország érdekelt a V4-csoport megerősítésében. 
Február elején Zeman, elnökként utolsó külföldi útján a Magas-Tátrában találkozott Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnökkel. 
Egy héttel korábban Szerbiában búcsútalálkozó keretében Aleksandar Vučić szerb elnökkel együtt megnyitotta a belgrádi Cseh Házat. Január végén pedig Náchodban találkozott Andrzej Duda lengyel elnökkel. 
A héten a magyar köztársasági elnökön kívül Zeman Prágában fogadta Alexander Van der Bellen osztrák elnököt is. A találkozón megjegyezte, hogy 

Ausztria semlegessége bizonyos körülmények között segíthet abban, hogy az ország béke-közvetítő szerepet vállalhat Oroszország és Ukrajna között.

Miloš Zemant Novák Katalin a Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntette ki, egyben a magyarok nevében megköszönte a cseh elnök áldozatos munkáját, amit a magyar–cseh barátság és a visegrádi szövetség építése érdekében tett.  A sajtótájékoztatón az is elhangzott: a négyszemközti beszélgetésen tárgyaltak a visegrádi négyekkel (V4) kapcsolatos kérdésekről, az ukrán helyzetről és bilaterális kapcsolatokról is. 

Mindketten a béke elnökeiként jellemezték magukat, akik törekednek a mielőbbi tűzszünetre, majd a békére, mert a háborúnak mindig csak vesztesei vannak. 

Novák Katalin a családok szemszögéből világította meg a háború borzalmait, illetve kitért a kárpátaljai magyarság szorongatott helyzetére. A két ország közötti kapcsolatot kitűnőnek jellemezte a cseh elnök, Novák Katalin pedig kiemelte a turizmus egyre nagyobb szerepét, azt, hogy miként válnak fővárosaink egyre népszerűbb európai célpontokká.

A visegrádi együttműködésről 

A visegrádi szövetséggel kapcsolatban Zeman kijelentette, hogy ez egy természetes közép-európai együttműködés. Közép-Európa specifikus kulturális és történelmi jegyekkel rendelkezik, amit óvni kell. Megemlítette azt is, hogy nem kell félni a különbözőségektől, és elítélte azokat, akik uniformizálnának, akik erővel kényszerítenék ki az egységet.

Novák Katalin a V4 szövetséget a szív és az ész szövetségeként jellemezte, ahol jelen vannak a racionális gazdasági érdekek és az érzelmi értékek is. 


„Ezért, aki a visegrádi szövetséget támadja, az a szív és az ész szövetségét támadja” – mondta.

Zeman elnök kifejezte reményét, hogy Novák Katalin délutáni találkozóján meg tudja győzni Petr Pavel leendő elnököt a V4 fontosságáról. Ezzel kapcsolatban a magyar köztársasági elnök elmondta, hogy mindig azt tartotta a legfontosabbnak, hogy mindenről tudjunk beszélni. A problémákat tárjuk fel, értsük meg, és ne egyoldalúan tegyünk elhamarkodott kijelentéseket a nyilvánosság előtt. 
Délután Novák Katalin Petr Pavel megválasztott elnökkel is találkozik, aki előzetesen a találkozót elsősorban informális-udvariassági látogatásnak minősített. 
A megválasztott elnök a Lidové noviny-nak múlt héten azt nyilatkozta: 
„Ha Magyarországgal nem tudunk megegyezni olyan alapvető kérdésekben, mint az Oroszországhoz, Kínához való viszony vagy Ukrajna támogatása, akkor más kérdések megoldása is gondot fog okozni. Pavel szerint itt az ideje, hogy megfontoljuk az együttműködés megváltoztatását.”
Petr Pavel egyébként jelentős katonai karrier után vágott bele az elnöki kampányba, és mint politikus szociálliberális beállítottságú.
Miloš Zemannak napokon belül, március 8-án jár le a mandátuma, Petr Pavel pedig másnap veszi át mandátumát. Előzetes nyilatkozata szerint csak pár hétnyi felújítás után kíván az elnöki palotába beköltözni. Tervei szerint jócskán megerősítené az elnöki stábot, és a fiatal generáció tudását is kihasználná a mediális jelenlét megerősítésére. 

Címlapfotó:MTI
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yanoo
2023. március 06. 12:32
Azért Zéman a vége felé már nem volt olyan nagyon békepárti. A cseh vonalat meg el kellene felejteni. Bár a barátnőm szerint a cseh társadalom nagy többsége már háború és ukrán ellenes, most szerveznek Prágában egy háborúellenes gigatüntetést. De lehet, hogy csak a személyes sértettsége mondja ezt, mert a fia összeállt egy négygyerekes ukrán lotyóval.:)))) Nagy az öröm arrafelé is, az infláció is, hivatalosan 17,%%, ami persze minimum a duplája. Elegük van már a cseheknek is, csak azt nem értem, hogy a csába tudták megszavaznia Pávelt. ( Na jó, tudom, úgyhogy a nap 24 órájában tolták a szokásost, korrupt, tolvaj babis stb..)
Alaric
2023. március 04. 19:14
Így igaz. A mosléknak pont ez a baja vele. Meg, hogy nő, de nem kvótanő.
Takita
2023. március 04. 19:13
Ez nem így van. Novák Katalin jelentős diplomácia tevékenységet folytat Magyarország érdekében. Tudását,felkészültségét a nemzetközi téren egyre jobban elismerik.
stug
2023. március 04. 09:32
"Moszkvát a hamarosan leköszönő cseh államfő, Milos Zeman is bírálja, aki egyébként hosszú ideig támogatta Vlagyimir Putyint. Az ukrajnai háború kirobbanása óta azonban megváltozott a véleménye, és azt szeretné, ha Csehország továbbra is folytatná a segítségnyújtást az orosz agresszió sújtotta Ukrajnának. "Azáltal, hogy ilyen masszív segítséget nyújtunk, nemcsak de facto, hanem de iure is háborúban állunk. Be kell látnunk, hogy mi is háborúban állunk az agresszorral" – fogalmazott Milos Zeman cseh elnök." https://infostart.hu/tudositoink/2022/12/19/milos-zeman-csehorszag-is-haboruban-all-az-orosz-agresszorral
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!