Belgium mégsem szállít Ukrajnának önjáró lövegeket, mert egyszer már eladta azokat

2022. június 04. 15:21

Kellemetlen szituációba keveredett a belga kormány, amely elhamarkodottan ígért egy rakás M109-es önjáró tarackot Ukrajnának.

2022. június 04. 15:21
null

Egészen valószerűtlen helyzetben találta magát a belga kormány. Alexander De Croo miniszterelnök már február végén bejelentette, hogy országa fegyverszállítmányokkal segíti Ukrajnát az Oroszország elleni küzdelemben. A háború alatt mintegy 5000 gépkarabélyt, több száz páncéltörő rakétát, üzemanyagot, golyóálló mellényeket és egyéni felszerelést biztosítottak az ukrán csapatoknak, mintegy 80 millió euró értékben.

Áprilisban az is kiszivárgott, hogy a további segélyek részeként Belgium M109-es önjáró tarackokat ad Ukrajnának. Azt azonban senki nem tette hozzá, hogy

ezeket a fegyvereket egyszer már eladták, így előbb vissza kellene vásárolni azokat.

Az M109-esek nem tartoznak Belgium sikertörténetei közé: 2008-ban a régi verzióból (bár még kiváló állapotban voltak) eladtak 64-et, majd rájöttek, hogy a helyettük beszerzett, újabb fejlesztésű tarackok üzemeltetési költsége nem fér bele az egyre szűkülő védelmi költségvetésbe. 2015-ben így újabb kiárusítást rendeztek, harmincnyolc darabot Indonézia vett meg, a többit pedig az OIP Land System fegyverkereskedő cég belga leányvállalata, amely a felesleges és leselejtezett készletek kereskedelmére szakosodott.

A hírek szerint a belga kormány akkor dömpingáron szabadult meg az M109-esektől, mindössze 15 000 eurót kaptak darabjáért.

Az eladott fegyverzet az OIP raktárában porosodott – egészen mostanáig, amikor a kormány megpróbálta visszavásárolni, hogy aztán tovább küldhesse Ukrajnának. 

Ez azonban nem fog megvalósulni: a tárgyalások megszakadtak a belga védelmi minisztérium és az OIP között, mivel utóbbi – a belga kormány szerint – túl magas árat kért a fegyverek visszaadásáért, de még arra sem volt hajlandó, hogy a belga hadsereg embereit a gépek közelébe engedje műszaki állapotfelmérésre. A múlt héten Ludivine Dedonder védelmi miniszter így kénytelen volt bejelenteni, hogy a szállítmány soha nem fog Ukrajnába megérkezni.

Borítókép: U.S. Army

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. június 09. 18:23
Hahaha... Nyemá korrupcijá Nyemá idiótü
Sterlichter zászlós
2022. június 09. 17:24
Utána kellene nézniük, hogy az eladás előtt Vadai elvtársnő járt-e arra tanácsadni.
dermedt
2022. június 09. 17:23
Esetleg meglehetne kérni Faszházy Ákost, hogy keressen korrupcióra utaló nyomokat az ügyben.
MZperXXL
2022. június 08. 16:53
15 000 euró per önjáró löveg? Ócskavasáron, kilóra eladva is többet értek volna! Meg kellene vizsgálnia az EU-nak, mennyire felelősségteljesen bánnak a közpénzzel Belgiumban és megtenni a megfelelő intézkedéseket. Javaslok egy jogállami eljárást is, az ukránokat ért biztatási kár miatt; mert a kormányszinten elkövetett jogsértés rendszerszintű problémára utal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!