A szankciók sodorták veszélybe a sörgyártókat: bús belga ballada következik

2022. június 26. 14:54

Kezd óriási káosz lenni alkoholfronton. Most épp a belga sörgyártók kerültek bajba a háború miatt. Csomagolási válság, palackhiány, a nyomás pedig egyre nagyobb.

2022. június 26. 14:54
null

Mivel máshová nem tudnak, mélyen a pohár fenekére néznek mostanában azok a belga kis- és középvállalkozások, amelyek sörgyártással foglalkoznak. A gondok már a COVID-járvány idején elkezdődtek, amikor is a bezárások miatt az italra vágyók gyakorlatilag csak a boltokból tudták beszerezni a sört. Így a palackozott termékek iránti kereslet hirtelen megugrott az üzletekben, míg a vendéglátóipari egységekben teljesen lecsökkent. A palackozott sör iránti igényt a nagy cégek még igen, a kisebbek azonban már csak üggyel-bajjal tudtak kielégíteni.

Az energiaválság aztán újabb csapást mért a sörgyárakra. Az üveg előállítása alapból igen magas energiaköltséggel jár, aminek ára  mostanra azonban szinte az egekbe szökött. Sokaknak megfordult a fejében, hogy palackozás helyett dobozos sörre váltanak, de

az alumíniumellátásban ugyanúgy óriási problémák vannak, mint bármelyik más területen.

Nem beszélve arról, hogy az egyenlő lenne néhány belga cég tradícióinak a sutba dobásával, amit a márkához hű fogyasztók nem feltétlenül tolerálnának.

Tetézett nehézségek

Ha még ez sem volna elég, vannak olyan vállalatok, amelyek a palackokat nem az EU-n belülről, hanem azon kívülről importálják, köztük Ukrajnából vagy Oroszországból. Előbbi a jelenlegi helyzetben nem tud szállítani, utóbbi tudna ugyan, de a szankciók miatt nem teheti. Így járt az 1654-ben alapított híres flamand sörfőzde, a Huyghe is, amely többek között a neve miatt is méltán népszerű, 8,5 százalékos Delirium Tremens sör előállítója.

A cég jelenleg a felhalmozott palack-készleteit használja fel, de hogy annak kifutása után mi történik, még maguk sem tudják, miután az oroszországi beszállítótól nem rendelhetnek, gyors megoldást kínáló gyártót pedig nem találnak Európában.

Alain de Laet, a cég ügyvezető igazgatója szerint szeptemberig még kitartanak, aztán kifogynak a készletekből: a 0,33-as APO-palackokból nem tudnak utánrendelni. Mivel 87 százalékban exportra gyártanak, náluk az üvegvisszavétel sem lehet megoldás. A 110 alkalmazottal dolgozó, évi 250 ezer hektolitert előállító sörfőzde vezetője úgy kalkulál, hogy ha a válság egész nyáron át elhúzódik, az akáraz összbevétel 20 százalékát is elpárologtathatja. 

Durva munkaerőpiaci hatások lehetnek

Az európai sörgyártók érdekeit képviselő Brewers of Europe szerint a válság leginkább a kis- és középvállalkozásokat sújtja, amelyek nem tudnak azonnal megoldást találni a krízis okozta hiányosságokra. A szervezet egyik prominense, Simon Spillane úgy fogalmazott: a palackválságnak olyan durva hatása lesz a fogyasztói árakra, hogy egyes termékek gyártását teljesen le kell majd állítani. Mindez pedig kihat a munkaerőpiacra is, hiszen a sörgyárak termelési láncai több millió munkahelyet biztosítanak jelenleg Európában, a tömeges elbocsátások pedig újabb csapást jelentének az amúgy is roskadozó EU-s gazdaságnak. 

Fotók: Brouwerij Huyghe

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DoomGuy
2022. július 01. 23:26
Alapvetően leszarom a belgákat. Ez segít?
józan paraszti ész
2022. július 01. 23:26
Belgiumban enni eddig sem lehetett, most ár inni sem. Ott a világ vége. Mondjuk megérdemlik.
sorivo4
2022. július 01. 23:26
Benzin nélkül még csak-csak megvan az ember. De sör nélkül?! Sör azóta van, amióta civilizáció. Ott javította ki az ember azt a hibát, amit az Isten az ember teremtésekor elkövetett, hogy nem a vérében ötszázalékos alkoholtartalommal teremtette. Azzal született meg a civilizáció. Ott emelkedett ki az ember az állatvilágból, hisz köztudott, hogy az állatok nem isznak sört. Azt csak az ember teszi. Ettől ember.
zakar zoltán béla
2022. június 29. 23:42
Csíki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!