Texas besokallt: inváziós helyzet kihirdetésével kényszerítené Bident arra, hogy kitoloncolja a migránsokat

2022. május 14. 12:23

Inváziót hirdetne a texasi kormányzó a migránsok miatt, nem tűri tovább a bevándorlók beözönlését.

2022. május 14. 12:23
null
Fekete Kíra

Greg Abbott texasi kormányzó azt fontolgatja, hogy háborús helyzetre hivatkozva kiterjeszti az állam hatáskörét a déli határ kezelésére azáltal, hogy hivatalosan is „inváziót” hirdet – ez a szóhasználat megfelelne az amerikai alkotmány egy záradékának, amely szerint az államoknak tilos háborút folytatniuk, kivéve, ha „ténylegesen megszállták őket”.

Abbott és a texasi főügyész, Ken Paxton vezető ügyvédei olyan terven dolgoznak, amely 

rákényszerítené a szövetségi kormányt arra, hogy letartóztassa és kitoloncolja a migránsokat az államból 

– állítja a ZeroHedge. 

Abbott korábban már többféleképpen is próbálta orvosolni a problémát: több ezer őrt mozgósított a határon, és elrendelte a Mexikóból érkező teherautók biztonsági ellenőrzését – ez a megoldás rövid életű volt, mivel az ellenőrzés hatalmas fennakadást okozott, és megzavarta a nemzetközi kereskedelmet. Abbott továbbá 20 mérföldnyi határkerítést építtetett, sőt több állami börtönt is átalakított úgy, hogy ott szállásolja el a birtokháborítással vádolt migránsokat.

A texasi kormányzó aggodalma nem alaptalan, hiszen márciusban közel 129 ezer határátlépést regisztráltak Texasban – ez mintegy 11 ezer fővel több, mint tavaly ugyanekkor. 

A texasi kormányzó buszra pakolta a migránsokat, és elküldte őket Bidennek Washingtonba

Abbott egyébként állandó harcban áll az illegális bevándorlással, amiért nem meglepő módon a Biden-kormányt vádolja – írta korábban a Makronóm. 

Texas kormányzója egy korábbi eseményen jelentette ki, hogy az elmúlt 15 hónapban több mint 1,6 millió ember lépte át illegálisan a texasi határt, majd később hozzátette, hogy 

innentől Washingtonba fogja küldeni a határátkelő migránsokat. 

A Fehér Ház kezdetben nem vette komolyan Abbott kijelentését, ezért igazán meglepődhettek, amikor megérkezett Washingtonba egy körülbelül harminc migránst szállító busz is. 

Fotó: MTI szerkesztett
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menő manó
2022. május 18. 08:55
És aztán igényt tartanának a szibériai ásványkincsekre, mert ő pár napos ott tartózkodás után szibériainak vallja magát, nem? Nagyon nem lenne jó.
Gèbi
2022. május 18. 08:53
ez lenne az első lépés ahhoz, hogy kitoloncolhassák ezeket, de fontolóra kellene venni, hogy melyik kis afrikai állammal kötnének szerződést a migránsok tárolására, addig amíg el nem döntik, hogy hazamennek. A valódi megoldás az lenne, ha az egyik, Chiléhez tartozó tűzföldi szigeten létrehoznának egy konténer tábort ahol be lehetne adni menekült kérelmet (máshol nem, csak ott) aminek elbírálási határideje 15 év. Aki a szigetet megpróbálja illegálisan elhagyni, arra tűzparancs lenne érvényben.
A közösség tagjaként
2022. május 16. 20:52
ha üzemképtelenné vált az országa üljön át egy másik országba.
Wadalma
2022. május 16. 20:52
"hogy melyik kis afrikai állammal kötnének szerződést a migránsok tárolására" Meg kellene beszélni az oroszokkal, Szibériában még sok hely van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!