Van rá esély, hogy Magyarországon gyártják majd a Szlovákia által rendelt páncélozott járműveket

2021. november 14. 14:42

Szlovákia kétmilliárd euróért, több száz járművel szerelné fel a nehézgépesített dandárját az elkövetkező években. A világ több nemzetközi vállalata is benevezett a versenybe, a végeredményről dönt az ár, a minőség, és hogy mekkora arányban vehetnek részt benne a szlovák cégek.

2021. november 14. 14:42
null
Matus Tibor írása a Makronómon.

A cél a nehézdandár elöregedett gépparkjának cseréje. Fontos kritériumok lesznek a technológiák, fegyverrendszerek, legénységvédelem, terepen való mozgás, kompatibilitás, alkatrészek elérhetősége, a legénység képzésének összetettsége és nem utolsósorban az ár. A vételi szándék van lánctalpasokra, illetve 8 kerekes páncélozott járművekre.

Az elkövetkező hetekben zárul a tender, és ez érezhető a pályázók aktivitásán is.

"Eddig nyolc lánctalpas berendezéseket gyártó ország, valamint nyolc kerekes berendezések gyártójától kaptunk nyilatkozatokat, hogy érdeklődnek a versenyen való részvétel iránt, és a következő hetekben megküldik hivatalos ajánlatukat" - mondta a védelmi minisztérium szóvivője. Martina Kovaľ Kakaščíková, azzal, hogy versenyvédelmi okokból nem nevezheti meg az érdeklődőket vagy a termékeket.

A szerződés elnyeréséhez azonban még egy feltételnek kell megfelelniük.

Még a legjobb ajánlatot sem lehet megtenni anélkül, hogy szlovák iparágat ne vonnánk be a gyártási folyamatba, legalább 40 százalékos mértékben, de ennél lehet több is.

Pár hónap múlva ismerni fogjuk a nyertest

A nehézdandár modernizációja már több éves téma. Az utóbbi években viszont nem volt benne elmozdulás, annak ellenére, hogy ez volt Szlovákia egyik NATO vállalása. A védelmi tárca is elismeri, hogy a jelenlegi technika az élettartamának a végét járja, működési képességük 30 százalékos. A gépek egy része már majdnem 50 éves.

Azt várják, hogy szinte a teljes gépparkot lecserélik, elsősorban a gyalogság harci járműveit. A másik két zászlóalj pedig 8 x 8-asokat kap. Azaz öt zászlóaljat modernizálnak.

A kormány a védelmi tárcának szeptemberben adott jóváhagyást 76 db 8 x 8-as páncélozott jármű beszerzésére, 332 millió euróért, valamint 152 lánctalpas páncélozott járműre, 1,7 milliárd euróért.

A tendert elég gyorsan lezavarnák. A 8x8-asokra az év végéig kell leadni az ajánlatokat, és legkésőbb márciusban már ismerni fogjuk a nyertest. A lánctalpasokra 2022 januárjáig kell leadni a pályázatokat, és júniusra várhatunk eredményt.

A lánctalpas járművek beszerzésének a fő esélyeseként a HNonline portál a Rheinmetallt, a BAE Systemst és a General Dynamics-t jelölte meg.

Lehetséges szlovákiai  beszállítók

A védelmi tárca fő célja, hogy a kifizetett összeg egy része visszaáramoljon a szlovák gazdaságba. Nem szeretnék azt elkövetni, mint az F16-os repülők beszerzésénél, hogy az 1,6 milliárd eurós tételnél nulla a szlovák vállalatok részvétele.

Azt várják el, hogy legalább negyven százalékos arányba részesüljenek a harci járműveknél a szlovák vállalatok.

Nem volt megszokott ez a szlovák hadi beszerzéseknél. Első ilyen együttműködésképp a cseh Aero Vodochody társaság vonta be a trencséni Repülőjavítót, az új L-39 N repülő beszerzése során.

Valami hasonlónak kellene történnie a harci járművek beszerzésénél is. A BAE Systems például azt deklarálja, hogy az ő pályázatuk sikerénél kapcsolódnának a máriatölgyesi (Vág-völgye) Konštrukta Defence-szel való eddigi együttműködésre, és további szlovák beszállítókkal is tárgyalnak.

A Rheinmetall pedig együttműködik a gömöri, tiszolci kotró- és markológépeket gyártó CSM Industry Tisovec céggel. A befektetés nagy jelentőségű volna ebben a régióban, ahol minden ötödik ember munkanélküli.  A CSM aktívan részt vesz más cégek bevonásában is. A katonai Akadémiával vagy a duális oktatásban való együttműködés, a közép- és felsőoktatási intézmények bevonása is előny lehet.

Emellett a CSM Industry ígéretes együttműködést indított a finn Patriával is. Együtt érdekeltek abban, hogy nyerjenek a nyolckerekűekre kiírt több mint háromszázmilliós tenderen. Siker esetén a vállalat több száz munkahelyet teremtene.

A nyolckerekűekért folyó harcban a Michal Strnada fegyvergyártó Czechoslovak Group cégcsoportja is érdekelt, amely a Pandur II terméket kínálja.

A gyártó már a nyáron bejelentette, hogy Trencsénben bővíti a Tatra járművek alvázgyártását. Ezt követően a teljes járművek összeszerelését is tervezi a honvédség és a tűzoltók számára.

Lehetséges lánctalpasok

A hírek szerint eddig a három legnagyobb gyár prezentálta a termékét hivatalosan. Rheinmetall a Lynx-et, a General Dynamics s az ASCOD-ot, és a BAE Systems a CV90-t.

A BAE Systems CV90-ese harcokban is kipróbált eszköz.

A norvég, svéd, finn, vagy svájci hadseregnél is használatos, és bevetették Afganisztánban is. Az, hogy számos bevetés van mögötte kétségtelen előny, viszont a hátránya, hogy harminc éves koncepcióra és tervezésre épül.

A szlovák döntésnek példát adhat a csehek, a magyarok, az ausztrálok vagy az USA nem régi döntése is, akik a legutóbbi beszerzéseiknél a Rheinmetall gépei mellett döntöttek.

Ez a legnehezebb eszköz, tömege eléri az 50 tonnát, a legnagyobb hiányossága viszont az, hogy még nem volt kipróbálva éles harci helyzetben. A szakértők szerint viszont mindezt kompenzálja a legmodernebb technológia.

A Rheinmetallnak kedvezhet az is, hogy a Lynxet a visegrádi csoport tagjaiból, Szlovákia két szomszédja is hadrendbe állítja. Így nagyobb kompatibilitás alakítható ki a visegrádiak seregei között, és az is előny lehet, hogy a gyártásuk jelentős része Magyarországon folyna.

(Címlap: MTI/Vasvári Tamás) 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2021. december 17. 08:50
"Ha Szlovákia, Románia a szövetségesei Magyarországnak, " És természetesen tőlünk függ az alkatrészellátásuk... :)
Hannibal
2021. december 17. 08:50
Le kell gyártani nekik a legmodernebb cuccot, ami ha probléma lenne a szlovákokkal, gombgyomásra átáll. :D (Megj.: Nyilván nem fogunk nyerni, ez ott elvi kérdés lesz, mert majd éppen lesz egy politikai verseny, ahol pár szavazatot hozhat a magyarok elleni látszattevékenység. Pedig elemi érdek lenne, hogy a V4-ek és a környező kisállamok maguk gyártsanak fegyvereket maguknak, összehangoltan mondjuk minimum Horvátországtól Lengyelországig.)
Akitlosz
2021. december 17. 08:49
Ha Szlovákia, Románia a szövetségesei Magyarországnak, akkor ellenség már nem is kell.
Armageddon
2021. december 07. 16:45
A legfontosabbat, a kv melegítőt mi szállítjuk bele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!