Miért fontosak a pontos adatok az okos városok jövője szempontjából?

2021. július 05. 17:39

A mai életünk már tele van olyan technológiákkal, melyek adatokat szolgáltatnak, de ha ezek nem hitelesek, pontosak és megbízhatóak, akkor a technológiák bármennyire is fejlettek, értéktelenné válnak.

2021. július 05. 17:39
null

A városi infrastruktúrákban, az utak és a városok jövőjével kapcsolatos döntéseket olyan hatóságok hozzák meg, melyek szkeptikusak az adatok megbízhatóságával és pontosságával kapcsolatban. Sokszor ugyanis ezeket az információkat hitelesítés nélkül szolgáltatják, és nem megoldott az ellenőrzésük sem. 

Okos városban jobb az élet?

A Vivacity Labs nevű számítógépes vizuális technológia képes olyan pontos adatokat előállítani és szolgáltatni, melyek hozzájárulhatnak az okos városok fejlődéséhez, a tiszta levegőtől kezdve az utazási kedvezmények rendszeréig. Továbbá segít a városok közötti kapcsolatok hatékonyabb megvalósításában. Minden rendelkezésre bocsátott adat megbízható, részletes és pontos, így stabil alapot nyújt az okos technológiák használatához. 

A minőség kulcsfontosságú

Az okos városokban szükség van olyan megoldásokra, amik például képesek átfogó, valós idejű, pontos, részletes, tehát kiváló minőségű adatokat szolgáltatni, különösen az úthálózattal és a forgalommal kapcsolatban. A hatóságok ezen információk alapján tudnak felelősségteljes és helyes döntéseket hozni a meghatározó és kritikus rendszerek jövőjét illetően, hiszen a precíz és friss adatok lehetővé teszik számukra, hogy megalapozottan határozzanak arról, mi működik jól és min kell változtatni, vagy hol van szükség további fejlesztésekre. 

Az új technikák, például a számítógépes vizuális eszközök és programok alkalmazásával, betekintést nyújtanak számos korábban rejtett részletbe vagy területre a döntéshozók számára, mindezt akár egyetlen eszköz segítségével. Ha például forgalmi megfigyelést végző érzékelőkről van szó, akkor anonim adatokat gyűjtenek a forgalom résztvevőinek számos csoportjáról, a kocogóktól az elektromos rollereseken át az autókig és buszokig. Így részletesen meg tudják figyelni ezen csoportok tagjainak viselkedését és szokásait, majd az adatok kielemzése után az illetékesek pontosabb képet kapnak arról, hogy mely rétegnek milyen igényei lehetnek, milyen fejlesztésekre volna szükség, mely rendszerek működőképesek, és hol kell esetleg javítani a fenntartható közlekedés és a tiszta levegő biztosítása érdekében, az adott városban vagy településen. 

Az adatok pontosságának biztosítása

Ezek az adatok segíthetnek hatékony stratégiákat kidolgozni azokról a nagy horderejű rendszerekről, melyek hatással vannak a torlódásokra, forgalmi dugókra, a levegő minőségére és a városok megközelíthetőségére. A Vivacity Labs független hatóságok vizsgálatai alapján, több mint 97 százalékos pontosságú adatokat képes nyújtani. A technológiából származó dinamikus adatok lehetőséget biztosítanak a pozitív adaptációra az élő környezetben is. Például folyamatosan frissülő információkat biztosíthatnak a forgalommal kapcsolatban a városban közlekedők számára. De akár arra is lehetőséget nyújt, hogy az utcai közvilágítás a felhasználók igényei alapján működjön, tehát csak akkor égjenek a lámpák, amikor valaki valóban jár az adott útszakaszon, egyébként pedig elsötétednek vagy legalábbis halványabban világítanak, és ezzel rengeteg villamosenergiát takaríthatnak meg. Vagy a közlekedésben aktuális résztvevők elemzésével és a forgalmi csomópontok megfigyelésével a Vivacity MI-alapú rendszere hozzájárulhat a közlekedés akadálymentes áramlásához és így megakadályozhatja, hogy torlódások alakuljanak ki. A videoanalízis szenzorai gépi tanulási algoritmusok segítségével gyűjti össze és elemzi az adatokat. 

A fontossági sorrend sem utolsó

Amellett, hogy ez az új technológia adatokat gyűjt különböző időpontokban a különböző körülményekről, arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy hatékonyan priorizálja az információkat. A Vivacity Labs a lehető legteljesebb kép megalkotásához figyelembe veszi a sebességet, az útszakasz kihasználtságát, a torlódásokat, a kanyarodások számát és az utazási időt is. Egy hatékony okos városnak pedig nem egyenként kell ezeket az információkat figyelembe vennie, hanem együttesen, komplexen kell tudnia értelmezni mindezt. 

Az anonimitásra is nagy hangsúlyt fektetnek

A Vivacity Labs szerint a jövő okos városainak ugyanakkor lakosságközpontúnak is kell lennie, és rendkívül fontos, hogy az adatok biztonságban legyenek, megőrizve a lakosok anonimitását. Az érzékelők a mesterséges intelligencia (MI) segítségével valós időben észlelik, hogy például milyen típusú útfelhasználók haladnak el egy csomópontban, de ezeket csak névtelen numerikus adatként rögzítik, soha nem alkalmaznak személyes adatokat. Tehát a tovább szolgáltatott információ csak annyit fog tartalmazni, hogy például 5 kerékpáros, 2 gyalogos és egy autóbusz. Ez tehát nem video felvétel, sokkal inkább csak egy adatcsatorna. Azért is fontos ez, mert ellenkező esetben a város lakói bizalmatlanok lennének a rendszerrel szemben, pedig a technológiának éppen az a lényege, hogy a városi polgárok életét könnyítse meg. 

A vállalat célja, hogy hatékonyan tudják segíteni az okosvárosok kialakulását és fejlődését, hozzájárulva a fenntarthatósági, kapcsolódási és biztonsági előnyök kialakításához, melyek ezeket a városokat jellemezhetik. Az eredményes és hasznos digitalizáció érdekében a cég véleménye szerint, a döntéshozóknak ki kell tudni választani a hatalmas technológiai kínálatból azokat a termékeket és szolgáltatásokat, melyek a pontosságot és a megbízhatóságot helyezik előtérbe. Amennyiben rátalálnak a megfelelő technológiákra, az okos város lehetőségei végtelenek. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!