Állam-e a Facebook?

2021. október 01. 21:39

A Facebook zavarba ejtően hasonlít egy államra: szabályozza saját működését, adatainkkal lényegében adózunk neki, sőt, nemsokára saját pénzneme is lesz.

2021. október 01. 21:39
null
Pásztor Emese
Átlátszó.hu

„Minden történelmi korszaknak megvan az a szereplője, aki a szabályokat diktálja, ezzel pedig fenyegetést jelent a szabadságra. Lawrence Lessig ezelőtt húsz évvel leírta, hogy a mi korunkban ez a szabályozó a kód, ami az online világ működését meghatározva pontosan úgy fejti ki a hatását, mint a törvények. Lessig szerint annyira megszoktuk, hogy a szabadság az állammal szembeni szabadságként határozható meg, hogy észre sem vesszük, hogy az állam szerepét ebben a közegben más tölti be. Egyben pedig arra is figyelmeztetett, hogy az online tér változóban van: kezdetben vala az az internet, ahol a felhasználó érdemben hozhatott döntéseket saját személyével kapcsolatban, névtelen maradhatott, illetve szabadon kifejthette véleményét, később pedig lett az az internet, ahol mindez már csak a hozzáértő kiváltságosok számára van így, a tét tehát egyre nagyobb. A kiberjog atyjának téziseit sokan kritizálták, az azonban biztosnak tűnik, hogy Lessig helyesen ismerte fel az új hatalom létezését, és másokat megelőzve figyelmeztetett az ebből fakadó veszélyre. A hatalom néha pedig maga is egészen nyíltan ismeri el ilyen minőségét – Mark Zuckerberg egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Facebook bizonyos értelemben sokkal inkább kormány, mint cég. Ha a kormányformát nézzük, akkor pedig nem is akárki, hanem egyenesen a birodalom királya mondta ki mindezt.

A Facebook zavarba ejtően hasonlít egy országra: szabályozza saját működését, adatainkkal lényegében adózunk neki, sőt, nemsokára saját pénzneme is lesz. A Facebook persze nem szuverén állam a kifejezés nemzetközi jogi értelmében, hiszen például nincs területe – működése elvileg államok és nemzetközi szervezetek által is szabályozható (még ha nem is valami hatékonyan), saját szabályozói tevékenysége pedig csak a Facebookon belül érvényesül. Ez az univerzum méretét tekintve azonban akkora, hogy mostanra egyenesen az is kétségessé vált, hogy van-e élet rajta kívül, létezik-e más olyan tér, amelyben kommunikációs üzeneteket lehet célba juttatni. Susan Benesch arra hívja fel a figyelmet, hogy Kína az egyetlen ország, amely a Facebookéval összevethető volumenű cenzúrát üzemeltet. Versenytársa biztosan nem akad, ha pedig nem létezik a véleménycserét megközelítőleg hasonló hatékonysággal lehetővé tévő online vagy offline tér, a Facebook a hétköznapi tapasztalat szintjén nem csak állam, hanem állam az államok felett. Egy olyan kvázi-szuverén entitás, aminek a hatalom gyakorlására legfeljebb annyi felhatalmazása van, amekkorát a felhasználói feltételek olvasás nélküli kipipálásával adni lehet, a véleményszabadság korlátozásához szükséges jogi szakértelme pedig annyi, amennyit ő maga jónak lát megszerezni. Ettől függetlenül a közösségi média szabályoz (és ezek alapján ítélkezik is), döntései pedig alapjaiban határozzák meg a szólásszabadság kereteit, sokszor több problémát okozva, mint amennyit megoldanak.

A Facebook megregulázása azért nehéz kérdés, mert mint a nehéz kérdéseknek általában, morális dimenziója is van. A felhasználók egyértelműen kiszolgáltatott helyzetben vannak a céghez képest, ez a kiszolgáltatottság pedig egészen szélsőséges méreteket ölt a világ azon pontjain, ahol a Facebook egyet jelent az internettel. A jogi szabályozásnak azonban nincs mindenhol keresnivalója, a szabályozás elfogadható kiterjedését és mélységét pedig nem az határozza meg, hogy mit diktál a döntéshozók, a mértékadó szakértők vagy akár az emberek szubjektív igazságérzete. A véleménynyilvánítás szabadsága a Facebookon is az, ami; a jogok korlátozásának már létező és kimunkált kereteit nem lehet csak azért félredobni, mert most éppen nem a megszokott offline közegben kell őket alkalmazni.”

Fotó: Chris DELMAS / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
democRATS
2021. október 02. 09:46
"A Facebook persze nem szuverén állam a kifejezés nemzetközi jogi értelmében, hiszen például nincs területe" Ha csak ez az akadály... Van pár eladó sziget a világon.
zakar zoltán béla
2021. október 02. 09:44
un
Kormánypárti1
2021. október 02. 08:25
A facebook ugyanolyan szellem a palackból, mint sok minden más újdonság, mint az első kés, amivel sok jót is lehet csinálni, de ölni is, mint az acél, amiből embereket összekötő híd is, de pusztító fegyver is lehet. Pont olyan kiszabadított szellem, mint az abortusz, ami eredetileg arra hivatott, hogy ne szenvedés, hanem élet szülessen. Más kérdés, hogy aztán mi mire használjuk. A social média mint olyan, sok jóra is használható (lenne) hiszen a kommunikáció olyan végtelen és tömény lehetőségét biztosítja (biztosítaná) amit eleddig semmi más nem. Ám ha bárki azt gondolta, hogy a megszületése, létrejötte az emberek kommunikációs igényeinek kielégítése céljából jött létre, az vagy ostoba, vagy szándékosan hazudik! Sajnos a megalkotott eszközeink 99,9999% -a nem az emberért, hanem valamilyen formában a rajtuk uralkodás, élősködés hatékonyabbá tétele miatt született. Így én nem gondolom, hogy az azokból a tömegek számára átengedett morzsák az emberekért lennének. Szabályozni? Mit? Kit? Ha egyáltalán bármi módon szabályozni lehetne, akkor az csakis az emberek, a felhasználók önkontrollja, önkorlátozása mentén működhetne, de olyanjuk meg nincs.
snowwolf
2021. október 02. 07:19
Jó cikk, érdemes elolvasni az egészet. Szerintem csak mi, felhasználók tudjuk befolyásolni a FB működését. Nekik is a pénz és hatalom az első, és igenis hatni lehet rá, mint mikor a whatsapp-ról tömegesen kezdtek leiratkozni és 9%-ot esett a FB tőzsdén is, átírták a kódot felhasználóbarátabbá. Elméletileg. Amúgy már csak az öregek lógnak rajta és a hirdetések.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!