Technológia a középpontban: Ban Chang lesz Thaiföld első okos városa

2021. június 18. 17:31

A Mavenir, mely egy hálózati szoftver szolgáltató, az állami tulajdonú 5GCT-vel és a Ciscoval együttműködésben létrehozta Thaiföld első okos városát.

2021. június 18. 17:31
null

Az 5G technológia által nyújtott lehetőségeket maximálisan igyekeztek kihasználni, hogy egy iparilag és technikailag fejlett, mégis élhető és szerethető települést hozzanak létre. 

Végtelen technológiai lehetőségek

Az 5G okos város bevezetése szinergiákat teremt az állami és a magán szektor között. A technológia használata azért vált lehetségessé, mert a Mavenir felhőalapú, nyílt architectúrájú, privát hálózati megoldásokat tudott biztosítani. A szoftver alapú platform lehetővé tette a mobil kommunikációs magánhálózat átalakítását egy teljesen virtuális környezetté, ahol az eszközök, alkalmazások és szolgáltatások, egy nyílt architectúrában, tárolók és mesterséges intelligencia (MI) segítségével automatizált hálózatokon futnak. 

A Mavenir olyan okos város koncepciókat kínál az end-to-end 5G OpenRAN, a milliméteres hullám (mmWave), valamint az 5G Core Open API technológiai szabványokkal, szinkronban a felhőalapú megoldásokkal. Az mmWave egy alacsony energiaigényű technológia, mely ennek ellenére több gigahertznyi sávszélességet képes biztosítani. Ezáltal alkalmas az IoT érzékelőinek, drónjainak és okos elemeinek üzemeltetésére szolgáló alkalmazások működtetésére, melyeknek gyors adatátvitelre van szükségük a valós idejű elemzések és az információs szolgáltatás érdekében. 

A jövő városa

Ban Chang városa közúti összeköttetést biztosít, autópályájának köszönhetően, Thaiföld két legnagyobb városa, Bangkok és Pattaya között. A település az U-Tapao nemzetközi repülőtér és a Map Ta Phut ipari zóna közvetlen közelében található, melyek stratégiai fontosságú infrastruktúrák a thaiföldi digitális gazdaság és a keleti gazdasági folyosó (EGK) számára. Így Ban Chang tökéletesen alkalmas arra, hogy kihasználhassa az 5G technológia által nyújtotta lehetőségeket az ipari robotok, a gyárak automatizálása, a repülés, a logisztika és a mezőgazdaság területén. A fejlesztést az ipar vezető szereplői Ázsia szilícium partjának (Silicon beach) nevezik. 

Elkötelezett partnerek

A Mavenirnél büszkék arra, hogy ezzel a fejlesztéssel összekapcsolhatják az embereket, a közösségeket, az állami és magán szektor szolgáltatásait, valamint elérhetővé teszik az IoT-t. Az érzékelőknek, drónoknak és egyéb külső adatforrásoknak köszönhetően, elősegíthetik a hatékony városvezetést és a polgárok tájékoztatását. 

Shannon Kalayanamitr, az 5GCT vezérigazgatója szerint fontos céljuk, hogy erős, biztonságos és megbízható 5G magánhálózati infrastruktúrát alakítsanak ki, ami megfelelő alapot nyújt majd az okos városhoz kapcsolódó alkalmazásokon kívül, az ipar 4.0 alkalmazásainak is. 

A Cisco thaiföldi és indokínai ügyvezető igazgatója, Taweewat Chantaraseno úgy gondolja, hogy együttműködésük egy olyan biztonságos kommunikációs hálózatot hozhat létre, amely minden igényt képes kielégíteni, legyen szó akár elektronikus terminálokról, szabadtéri Wi-fi hálózatról, intelligens utcai világításról, parkolásról vagy hulladékkezelésről. Véleménye szerint az okos város infrastruktúrája lehetővé teszi a hatékonyságot, a költségcsökkentést és a jobb életminőséget a városlakók számára. 

A cikk szerzője Papp Helga.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!