A járvánnyal változtak az iskolai étkeztetés innovációs trendjei

2021. április 13. 10:33

Az előző év során az iskolai étkeztetés nem kapott nagy szerepet innovációs szempontból, de a vírushelyzetnek köszönhetően akaratlanul is új trendek születtek.

2021. április 13. 10:33
null

Biometrikus fizetés

2020-ban minden eddiginél több oktatási intézmény szorította háttérbe a készpénzes fizetést, hiszen a digitális bankolással sokkal egyszerűbb és lekövethetőbb a folyamat. Erre olyan előre fizetéses kártyákat alkalmaznak, melyekkel a gyerekek könnyen ki tudják fizetni étkezésüket. 

Sajnos fennállhat a lopás vagy a kártyák elvesztésének lehetősége, erre szolgálhat megoldásként a biometrikus azonosítás, így a gyerekek könnyen, ujjlenyomatuk érintésével beazonosíthatják magukat.

Azonban, ha a diákoknak az iskolában készpénzt kell feltölteniük a kártyára az egyik automatánál, a módszer máris érvényességét veszti. Erre szolgál megoldásként a következő trend.

Online fizetés előrendeléssel

A menük online megrendelésével és kifizetésével az iskolák kiküszöbölhetik a készpénz bevitelének szükségletét az iskolába. Ez megelőzheti a pénz miatti konfliktusok, esetleges verekedések és lopások kialakulását, miközben az ügyintézést is egyszerűbbé teszi.

A szülők is teljeskörű képet kaphatnak gyermekeik költéséről és étkezéséről, ami különösen fontos az allergiával vagy intoleranciával küzdő egyének esetében. Ezeket az allergiára vonatkozó adatokat pedig az előrendelésnél is rögzíthetik.

Nem utolsó sorban pedig a konyhai alkalmazottak is profitálni tudnak a rendszerből, hiszen segítségével könnyen megtervezhetik az alapanyagszükségletet. Emellett a várakozási időt is le tudják csökkenteni, ha előre összekészítik a gyerekek ebédjét.

Adatrögzítés és elemzés

A digitális rendszerek segítségével minden adatot rögzíteni és rendszerezni tudnak, kor, nem, osztály és ételtípus alapján is. Az étkeztetésért felelős vezetők így könnyen felismerhetik, melyek a népszerű és kevésbé kedvelt ételek, ezeket kiszűrve pedig csökkenthetik a pazarlást és maximalizálhatják profitot is.

A cikk szerzője Pál Fanni
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. április 14. 12:42
Jade közben ott van az iskolai büfé.
brekker
2021. április 14. 12:42
Az iskola "egészséges" menüjének maradékából jól megél az egész tantestület, annyit feltétlenül hagynak nekik a konyhások. Gratulálok seggfej Semjén!
brekker
2021. április 14. 12:42
Ami a pozitívum, hogy a Fidesznek is egyre kínosabb a fazon, alig néhol látni a kihízott pofáját, és a tudálékos értekezéseit.
Ninini
2021. április 14. 11:25
Nem rossz, nem rossz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!