Az ausztrál iparban V, de a szolgáltatásoknál L-alakú is lehet a „talpraállás”

2020. július 07. 21:10

A koronavírus miatt Ausztrália gazdasága recesszióba süllyedt, amire még a 2008-as pénzügyi válságban sem volt példa. Rengeteg időre lesz szükség a talpraálláshoz a szakértők szerint.

2020. július 07. 21:10
null
Takács Zsolt

Az országban sikeresen lassították a vírus terjedését és csak nagyjából 100 haláleset történt, de ehhez fel kellett áldozni a turizmust, az oktatást és a bevándorlást. Sokan vesztették el munkahelyüket a vírus miatt bevezetett korlátozások következtében, így az ország recesszióba süllyedt és

a munkanélküliségi ráta 7,1 százalékra nőtt, amire 19 éve nem volt példa.

A válságnak a nők lettek a legnagyobb vesztesei, esetükben a munkanélküliségi ráta 8,3 százalékra nőtt a februári 5,4 százalékról. A férfiak esetében ez a szám májusban 7, februárban 4,8 százalék volt.

Fiona Gulin azt nyilatkozta a Global News portálnak, hogy 18 éves volt, amikor Ausztrália legutóbb recesszióban volt, de akkor is meg tudta tartani a munkahelyét egy kiadónál, mielőtt a szórakoztatóiparban helyezkedett volna el.

A koronavírus idején nem volt ilyen szerencsés

 – írja a cikk szerzője.

Gulin a Sydneyben található ANZ Stadion marketingigazgatója volt, de áprilisban elküldték, ennek következtében fel kellett mondani az albérletét és hazaköltözött Melbourne városába. „Ausztráliát szerencsés országnak ismerik, de ebben a pillanatban én nem vagyok részese ennek” – nyilatkozta a munkahelyét elvesztő Gulin, aki április óta nem tudott elhelyezkedni.

Ausztráliában nyitották ki elsők közt a gazdaságot, de így is 0,3 százalékkal csökkent a GDP az első negyedévben. A szakértők szerint a V-alakú fellendülés az iparban megtörténhet, de

a szolgáltató szektorban az L-alakú növekedés a valószínűbb,

ami az ország gazdaságának kétharmadát teszi ki.

A gazdasági károk enyhítésére az ausztrál központi bank rekordalacsonyra, 0,25 százalékra csökkentette az alapkamatot, amivel hosszú távra terveznek, mivel a vírus évekig árnyékot vet majd az ausztrál gazdaságra – mondta Philip Lowe, a központi bank kormányzója.

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!