Renoir Pestre érkezett

2023. szeptember 27. 21:16

Magyarországon először láthatja a közönség átfogó kiállításon az egyik legjelentősebb impresszionista festő, Pierre-Auguste Renoir alkotásait. A mintegy hetven művet felvonultató tárlat a Szépművészeti Múzeum, a párizsi Musée d’Orsay és a Musée de l’Orangerie együttműködésében valósult meg.

2023. szeptember 27. 21:16
Kéri Gáspár

Már művészeti középiskolás diákként rájöttem, hogy a művészet történetét a teremtő képzelet végtelen impulzusokat nyújtó lokális helyszínein lehet igazán megérteni. A gótika spiritualitása, építészeti vívmányai Chartres és Reims katedrálisában vagy Kassa és Kolozsvár csarnoktemplomában kerülnek helyükre – építészettörténeti ismereteinken túl a lelkünkben is. Ahogy a németalföldi tájképfestészet lényege vagy az itáliai reneszánsz tájak sfumatója is a homokdűnék és a tulipánmezők horizontján, illetve a dimbes-dombos toszkán tájak közt bóklászva érinti meg tudatunk legmélyét. Nincs ez másként a 19. század derekán kibontakozó impresszionizmussal sem, amely úgy törte át az akadémizmus sziklaszilárdnak gondolt falait, hogy onnan már nem volt megállás; idővel megnyílt az út a 20. századi modern és avantgárd művészet felé is. És ha impresszionizmus, akkor Francia­ország, benne Normandia kősziklái, Provence izzó színekben merítkező tájai, legfőképpen pedig Párizs forgataga jelentik a nagy felismeréseket, hiába kerülgetjük ma már kényszeredetten a Boulevard Saint-Micheltől a Montmartre legszebb kilátópontjáig az amerikai és ázsiai turisták tömegeit. Most viszont abban a szerencsében van részünk, hogy a Szépművészeti Múzeum földszinti időszaki kiállítóterébe lépve nemcsak képletesen, de valamelyest spirituálisan is átléphetünk a 19. század művészeti erjedését elindító korba.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!