Ma van Nagyboldogasszony ünnepe – de kit és mit ünneplünk pontosan, miről szól a mai nap?

2023. augusztus 15. 07:59

A magyarság számára mindig különlegesen fontos volt Mária, a Magyarok Nagyasszonya.

2023. augusztus 15. 07:59
Domenico Ghirlandaio: Szűz Mária mennybevétele (1486–90)
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Augusztus idusán a katolikusok Máriát ünneplik, sőt, egyenesen a legnagyobb Mária-ünnep a mai. A kalendáriumban e nap Szűz Mária mennybevételének napja, erre utal elnevezésében a „nagy” jelző, azaz Mária feltámadására és megdicsőülésére, de maga a kifejezés magyar sajátosság. Régies formában Nagyasszonyként említik. (A Kisboldogasszony, amit szeptember 8-án ünnepelnek, Mária földi születésének ünnepe.) 

Az ünnep eredete egészen az ősegyházig nyúlik vissza, a keresztények már az V. században is úgy tartották, hogy Máriát elszenderedése után fia testestül maga mellé emelte a mennybe.

Az évben csupán két Mária-ünnep kötelező (azaz a katolikus hívek számára a vasárnapokhoz és a legnagyobb ünnepekhez hasonlóan e napon is szentmisén való részvételt ír elő egyházuk), s a mai nap jelentőségét bizonyítja, hogy éppen ez az egyik. A széles történelmi távlatokat szépen példázza az is, hogy „Bódogasszony” napját Szent István király is megülte, a fiatal magyar állam és magyar egyház számára tehát gyakorlatilag az az első pillanattól kiemelkedő jelentőséggel bírt. 

Sőt, az Érdy-kódex tanúsága szerint István király akkor döntötte el, hogy az új országot Mária oltalmába ajánlja, amikor neki és udvarának Szent Gellért az ünnep alkalmából a Napbaöltözött Asszony képéről beszélt (vö. Jel 12,1-2). Őt követve az Árpád-ház nem csak a Magyar Királyságot, de saját uralmát is Mária örökségének vallotta és Máriára mint királynőre tekintett. A Magyarok Nagyasszonya később a törökellenes küzdelmek szimbólumává, a győzelem reményének jelévé vált, később pedig tulajdonképpen a hazaszeretet jele lett. Mivel hazánk égi pártfogója, ezért 

ez a nap egyben Magyarország védőszentjének ünnepe is. 

A fenti jelenés, amelyet János apostol ír le, rögtön a mai szentmise kezdőénekében visszaköszön, de ott van az ünnepi mise olvasmányai között is. A szentírási szakasz alapján tizenkét csillagból álló koronával a fején ábrázolt Szűz Mária, aki éppen eltapossa a kígyót, a Szent Szűz talán leggyakoribb ábrázolása világszerte. (Az Európai Unió mélyen hívő alapító atyáit is megihlette, így lett az unió zászlaja a tizenkét csillag a Mária színeként használt kék mezőben.) 

Mária által Jézushoz

Nagyboldogasszony ünnepével kapcsolatban Mária közvetítő szerepét emeli ki a Mandinernek Faragó András atya. Az újmisés pap azt a gondolatot hangsúlyozza, hogy Mária a hívő ember segítségére van abban, hogy fiára tekintsünk életünk során. Egy közelmúltbéli tapasztalatát osztja meg: mint mondja, Medjugorjeban, a híres bosznia-hercegovinai zarándokhelyen a körmenet során a hívek előtt viszik Mária szobrát, amikor pedig visszaérnek a templomhoz, akkor veszi kezdetét a szentségimádás. Az ottani hagyomány éppen arra utal, hogy mindig Jézushoz térjünk.

Máriás küldetésünk van mindannyiunknak”

mondja a fiatal pap, aki arra emlékeztet, Mária egészen a keresztig kísérte Jézust, s hozzá hasonlóan kell tennünk nekünk is. Nagyboldogasszony ünnepén pedig épp azt az örömöt osztja meg az egyház, hogy e hűséges élet földi lezárulta után testestül-lelkestül felvétetett a mennybe, teszi hozzá a katolikus pap. 

 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Vágvölgyi Gergely

Mandiner

Idézőjel

Mária a mi édesanyánk is. S ez nem csupán kegyes jámborság, hanem élő tapasztalat.

 

Cikkünk írásához felhasználtuk a Magyar Katolikus Lexikon kapcsolódó szócikkeit.

Nyitókép: Domenico Ghirlandaio: Szűz Mária mennybevétele (1486–90)

 

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. augusztus 15. 23:41
Egy balliberálnyiknak fogalma sincs arról, hogy mennyi híres tudos, költö, müvész stb. volt istenhívö. De az "istenhívö" fogalmánál nem feltétlenül a hajlott hátu templonba igyekvö anyókára kell gondolnunk, akinek az élet maga tanította meg, hogy "ott fennt van valami isteni", hanem föként olyanokra, akik a témát gondolati uton is oda-vissza kivesézték. Spinoza, a zseniális filozófus felépített egy isten-képet, egy isten-fogalmat, amivel nagyon egyet lehet érteni. Ez valójában egy nem-vallásos istenkép, de be lehet integrálni a vallásba. Newton mélyen istenhívö volt, Einstein is, de ö ezt nem vallotta be nyilvánosan. Ö maga találta rendkívül furcsának, hogy vérbeli fizikusként azon dolgozik, hogy a világot a legmélyebb szintig megismerje, és nem tudta azt nyilvánosan vállani, hogy istent nem lehet kihagyni ebböl. A renoméját is féltette, voltak ellenfelei, akik biztosan rástartoltak volna a témára. Neki mindig vigyáznia kellett, hogy mit mond. A témának komoly irodalma van.
Palatin
2023. augusztus 15. 23:24
Nincs erösebb közösségformáló erö, mint az együtt éneklés, együtt zenélés együtt munkálkodás, együtt sírás, együtt nevetés. És természetesen a közös vallás, ami ezt megkoronázza. Aki a legmodernebb fizikai elméleteket kicsit is ismeri, az tudja, hogy egy teremtö létének kérdése egyáltalán nem áll ellentétben a tudománnyal. Érdemes meghallgatni a Nobel-díjas fizikus Anton Zeilinger elöadását erröl a témáról.
Palatin
2023. augusztus 15. 23:14
Ha már a magyar vonatkozásu zenetörténetnél vagyunk, kiváncsi lennék hogy az EU-bolnd DK-sok ismerik-e az Unió himnuszának történetét. Az Örömodának érdekes története van, de nem ismert, mert nagyon szoros magyar vonatkozása van. AZ UNIÒ HIMNUSZA (Beethoven 9. szimfóniájának negyedik (záró) tétele) EGY MAGYAR SZÜRETI NÉPDAL MOTÌVUMAI ALAPJÁN SZÜLETETT MEG. Beethoven évekig szabályosan kinlódott ezzel, mert a szinfóniát valami különlegesen ünnepélyes, fülbemászóan finom, de egyszerü dallammal akarta befejezni. 10-nél több próbálkozása volt erre, de egyikkel sem volt elégedett. Beethoven magyar kapcsolatai ismertek, magyon sok idöt töltött Magyarországon, sokhelyre meghívták. Egy alkalommal egy szüreti mulatságra/ünnepségre hívták meg, ahol elhangzott az a dal, amelyik felkeltette az érdeklödését. Mivel már nem hallott túl jól megszerezte a dal kottáját is. De meséljen erröl Sály Barsi Ernő bácsi. https://www.youtube.com/watch?v=IbsDgafIwZ8 https://www.youtube.com/watch?v=AAOpoOLjztk
Palatin
2023. augusztus 15. 23:10
A csodálatos, régi magyar himnusz is Máriához kapcsolódik. Szeretném többször hallgatni új, modern hangszerelésben. Nem szabadna elhanyagolni ezt a csodálatos himnuszt. https://www.youtube.com/watch?v=OSOh3SZaDig
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!