És egyszer csak – visszatér az élet és a szex New Yorkba?

2023. június 26. 19:00

Az erőltett woke-szálak után talán ismét fókuszba kerülnek a kapcsolatok és az érzelmek a Nagy Almában. Itt az És egyszer csak új évada.

2023. június 26. 19:00
null
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Június 22-én rajtolt el a kultikus Szex és New York-sorozat folytatásának második évada az HBO Maxon; a rajongók a híres négyes helyett már csak Carrie Bradshaw, Miranda Hobbes és Charlotte Yokr Goldenblatt cseppet sem unalmas hétköznapjait követhetik figyelemmel. És, ahogy a készítők ígérték, egy rövid epizódszerep erejéig sokak kedvence, a szabadszájú Samantha Jones is csatlakozik egykori legjobb barátnőihez. 

Tavaly óriási hírverés előzte meg az ezredforduló ikonikus sorozatának folytatását, ami az immáron 50-es éveikben járó kozmopolita New York-i nők életébe kalauzolja el a nézőket.  Ám több neves kritikus szerint is hiba csúszott a gépezetbe. Az alkotók olyannyira meg akartak felelni a 2020-as évek trendjeinek, hogy az új szériából pont az veszett ki, ami egykor a sava-borsát adta:

a férfi-női kapcsolatok górcső alá helyezése, a szexualitás és a Nagy Alma-életérzés átadása.

Helyette kaptunk színes bőrű, nem bináris, transznemű és feminista élharcos karaktereket, akik bár a főszereplők baráti köréhez tartoznak, a háttértörténetüket még a második évad elején is homály fedi.

Fotó: HBO Max Facebook-oldala
Fotó: HBO Max Facebook-oldala

Big után is van élet

Ugyanakkor a váratlan fordulatokra nem panaszkodhattak a rajongók. Carrie nagy szerelmét rögtön a sorozat kezdetén kiírták a sztoriból: Mr. Big, aki többévnyi huzavona után beadta a derekát, és másodjára nem lépett meg az oltár elől, szívinfarktusban meghal. Így az időközben újságíróból rádióssá avanzsált médiaszemélyiség mindennapjai arról szólnak, hogy próbálja elgyászolni azt a férfit, aki hol a mennyekbe repítette, hol pedig a pokolba taszította. De az első évad végére kiderül, hogy Big után és 50 felett is van élet!

A mindig romantikus Charlotte élete az elmúlt 20 évben már-már meseszerűen alakult. Miután kimondta a boldogító igent a válóperes ügyvédjének, és családot alapított, élte az gazdag amerikai háziasszonyok mindennapjait. Babaházában csak az okoz némi zavart, amikor kisebbik lánya egy nap azzal áll elő, hogy fiúnak érzi magát, és ezentúl szólítsa mindenki Rocknak. Karaktere teljesen szembehelyezkedik az örökbe fogadott nővérével, aki már kamaszként is kész hölgy, és szemlátomást élvezi is ennek minden előnyét.

Míg Carrie életében igazi drámai fordulat áll be Big halálával, addig a szarkasztikus humorú, dögös vörös Miranda élete fordulóponthoz érkezett. 

A karrierista jogásznőt megszédíti egy nem bináris humorista, Che Diaz,

akiért képes lenne feladni addigi, már-már „unalmasnak” tűnő kapcsolatát az érte mindvégig rajongó, időközben süketté vált Steve-vel. (Ez az éles váltás annyiban nem meglepő, hogy összhangban áll a színésznő valós életével: a leszbikus Cynthia Nixon 2003 óta alkot egy párt Christine Marinonival – a szerk.).

Túl a woke-ideológia által átszőtt cselekményen, sokan más miatt is hiányérzettel vehettek búcsút tavaly tavasszal kedvenceiktől. Samantha karakterével ugyanis nemcsak az igazi vagányság veszett ki a sodrásból, de a nagy ágyjelenetek és tabudöntögetések is. Egy Miranda és Che közötti konyhai afféron túl csak Miranda felnőtt fia és barátnője hoznak némi szexuális löketet a cselekménybe. Bár utóbbit is inkább csak halljuk, mintsem látjuk.

„Nem azért lépsz tovább, mert készen állsz rá”

A készítők, úgy tűnik, meghallották a fentiekkel kapcsolatos kritikákat, hiszen az új évad rögtön tüzes jelenetekkel indul: az első percekben szinte mindenki ágynak dől a párjával, és nem alvást terveznek...

Személy szerint örömmel fogadtam, hogy a férfi-női kapcsolatokról és a barátságokról is komoly beszélgetések folynak már ebben az epizódban. Több házaspár mindennapjairól, apró-cseprő konfliktusaikról is értesülünk, utóbbiakat ki-ki a maga módján próbálja orvosolni a saját sémái alapján.

Igazán megindító az első rész végén az a jelenet is, amikor egy gálára sietve Carrie előkapja a szekrény mélyéről azt a menyasszonyi ruhát, amelyet akkor viselt, amikor több mint két évtizeddel korábban Big faképnél hagyta a templomban. Ekkor mondja ki, hogy „és egyszer csak új célt kapott a fájdalom”.

Carrienél maradva érdekes látni azokat az első lépéseket is, amelyeket újrakezdőként tesz randifronton, és maga sem tudja, hogy a podcastja producerével mikor is lépjenek „kapcsolat szintre”. Sőt az előzetesek szerint a következőkben nem csak ez a munkahelyi románc fogja felkavarni az életét; ismét színre lép Aiden Shaw, aki több mint 20 éve egyszer már feledtette vele Mr. Big toxikus játszmáit. A régi szerelem fellobbanása pedig új fejezetet nyithat az életében.

– hangzik el a beharangozóban. Mi pedig egy ilyen kezdet után várjuk a folytatást!

A sorozat második évadának előzetését alább tekinthetik meg:

Nyitó- és belső kép: HBO Max Facebook-oldala

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2023. június 27. 23:55
Vajon mit esznek ezen a lófejű hitsorsoson?
MaBaker
2023. június 27. 16:32
"Az erőltett woke-szálak után talán ismét fókuszba kerülnek a kapcsolatok és az érzelmek" Úgy, hogy felvizezik a stábot 50% négerre? Atyaég!!!! El tudom képzelni milyen "műgonddal kiművelt" sztoriszálakon keresztül oktrojálták bele ebbe a rakás hulladékba a színes barátnőket. "Jaaaaaajjj! Fősuli óta nem láttalak" ------ nna ez még a jobbak közül való lesz. Lehet tippelni melyik a leszbikus... Ennyit arról, hogy mennyi lesz a woke tartalom benne. A ballibbantak addig taposnak egy sztorit, amég az totálisan le nem erodálódik, aztán eldobják. A komplett Disney ugyanez a sztori.
letsgobrandon
2023. június 27. 11:56
büszkén mondhatom , hogy egy kibaszott részt sem láttam ebből soha
Élő Éva
2023. június 27. 11:51
Majd nagykanállal eszik az ötvenes szinglik, egy petefészek rák, vagy egy művese kezelés között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!