A világ színházai Budapesten – ma este startol a MITEM

2021. szeptember 17. 10:19

Tizenhárom ország tizenkilenc produkciója érkezik a 7. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra, amelyet többszöri halasztás után szeptember 17. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Színházban. A fesztiválon olyan nemzetközi hírű alkotók rendezései lesznek láthatók, mint Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Aleksandar Popovski, Emma Dante vagy Victoria Thierrée-Chaplin.

2021. szeptember 17. 10:19
null

Tizenhárom ország tizenkilenc produkciója érkezik a 7. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM), amelyet többszöri halasztás után szeptember 17. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Színházban.

Kulturális nyitás

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: a kulturális élet szereplői a járvány alatt sem tétlenkedtek, hanem végig dolgozták az időszakot, ennek eredményeként rendezhetik meg a két alkalommal is elhalasztott fesztivált. „A gazdag kulturális programkínálat jól mutatja, hogy a művészekre mindig számíthatunk, amikor az életet újra kell indítanunk. Az élet újraindításának a kulturális élet újbóli felpezsdítése az egyik alapszükséglete” – mondta Fekete Péter. „Ráadásul a fesztiválok mindig jó alkalmat kínálnak arra, hogy bemutatkozzunk a világnak, hogy eljuttassuk másokhoz az üzenetet – kik vagyunk mi. Érdemes látni azt is, hogy az elmúlt évek során mennyien érkeztek a MITEM-re,

– tette hozzá.

 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a MITEM sajtótájékoztatóján

 

Gondolati sokszínűség, szellemi szabadság

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a MITEM alapítója elmondta: ahhoz, hogy a nemzetközi színházi találkozó létrejöhessen két dolog kellett: a járvány elleni sikeres helytállás és azok a partnerek, akik elszántan jönni akartak a fesztiválra. A színházi találkozón az eredetileg meghívottak közül egy indiai és egy vietnami színház kivételével minden társulat részt tud venni. „Ha belenézünk a MITEM repertoárjába, láthatjuk, hogy azok az alapelvek, amelyeket az első pillanattól fogva vallunk, most is megvalósulnak. Egyrészt, egyfajta szakmai sokszínűség tükröződik a repertoárból – megpróbáljuk lekövetni azokat a mozgásokat, változásokat, amelyek a világ színházaiban zajlanak. Nincsenek kizárólagosságok, mindenféle színházi műfaj jelen lesz az eseményen. Másrészt, ami egyre ritkább Európában,

– magyarázta Vidnyánszky Attila, aki a fesztivál kapcsán korábban lapunknak úgy fogalmazott: „míg a nyugati fesztiválok bezárnak és kirekesztenek, mi szabadon működünk.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a MITEM sajtótájékoztatóján

 

Világhírű rendezők

A MITEM-en olyan nemzetközi hírű alkotók rendezései lesznek láthatók, mint például Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Aleksandar Popovski, Emma Dante vagy Victoria Thierrée-Chaplin. Vidnyánszky Attila elmondta: arra a legbüszkébbek, hogy

Robert Wilson is tiszteletét teszi a fesztiválon – különleges Oidipusz-előadását láthatja majd a közönség.

Ha létezik nyitott és szabad embere a színházi univerzumnak, akkor ő az. A színészcsapata pedig egy világválogatott. Ő maga is itt lesz, a diákokkal is találkozik majd személyesen” – nyilatkozta korábban lapunknak.

A MITEM idei díszvendége Theodorosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapító-igazgatója lesz, aki Alarme és Aiasz, az őrület című darabját hozza majd el az athéni Attisz Színházból. Kozma András dramaturg, a fesztivál szervezője elárulta, hogy a MITEM záróelőadásán egy kevésbé ismert Gorkij-művet, A nap fiait láthatja majd a nagyérdemű a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház előadásában, illetve kiemelte még a Bűn és bűnhődés című előadást, amelyet az orosz színház egyik meghatározó „fenegyereke”, Konstantin Bogomolov hoz majd Magyarországra. Spanyolországból is érkezik előadás, Ignacio Garcia spanyol rendezőtől, méghozzá az Énekek éneke című kortárs darab, amely egy középkori spanyol misztikus költő művei alapján készült.

 

Aleksandar Popovski, a maribori Szlovén Nemzeti Színház művészeti vezetője a MITEM sajtótájékoztatóján

 

De hazánkba érkezik az olasz Emma Dante is, hogy három női történetet meséljen el Misericordia című előadásában. Kozma András a fesztivál „különleges csemegéje” jelzővel illette az algériai színházi élet egyik „motorjának” számító Omar Fetmus kamaradarabját, amely az algériai művészek hányattatott életét meséli el.

Hazai és külhoni színházak

Kulcsár Edit dramaturg, a MITEM főszervezője a fesztivál programjából kiemelte Tompa Gábor rendezését. A Godot-ra várva című darabot portugál színészek előadásában láthatja majd a közönség. A főszervező hozzátette: a fesztiválon több határon túli magyar színház is szerepel majd. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata Az ember tragédiája című előadását hozza el, a magyarkanizsai színház Pilinszky János művei alapján készült Éjidő című darabjával érkezik, a Kolozsvári Állami Magyar Színházból Nagy Botond Nóra rendezését láthatják a nézők, a Szatmárnémeti Északi Színház társulata  pedig Szőcs Géza Raszputyin című darabját mutatja be az orosz-tatár Szardar Tagirovszkij rendezésében. A Nemzeti Színház három saját előadását – Az ajtót, a Médeiát, valamint A Mester és Margaritát – mutatja be a találkozón. A színházi előadások és szakmai programok mellett a fesztivál ideje alatt kiállítások, koncert és filmvetítés is várja a közönséget.

Törőcsik Mari Emlékgála

Szeptember 21-én, a magyar dráma napján Törőcsik Marira emlékeznek majd, a művésznő végakaratának megfelelően a programot Bérczes László rendezi. 

 

Nincs még egy olyan magyar színész, akinek a nevét Moszkvától Párizsig ismernék, csak Törőcsik Mari. A méretünkből és a nyelvi bezártságunkból adódóan nehezen tudunk színészeinkkel kiemelkedni. Ő volt az egyetlen, akinek ez sikerült. Hol volna jobb megemlékezni róla, mint a MITEM-en?” – mondta lapunknak nemrég Vidnyánszky Attila.

 

Fotók: Mátrai Dávid

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vajda
2021. szeptember 18. 10:59
https://nemzetiszinhaz.hu/muvesz/wilson-robert
vajda
2021. szeptember 18. 10:54
Vidnyánszky Attila korábban a színházi élet koronázatlan királyának nevezte Robert Wilsont, és lelkendezve várta a "fesztiválra". Úgy volt, hogy Wilson eljön Budapestre, workshopot tart és találkozik a – most már szintén Vidnyánszky-féle – Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival. A rendező azonban lemondta a látogatását, és inkább az egyemetről távozni kényszerült hallgatókkal beszélget majd, a Vidnyánszkyéktól kapott, fesztiválos tiszteletdíja felét pedig a FreeSZFE-nek adja. " „Mély szomorúsággal követtem, ahogy Magyarország kormánya korlátozza a művészet és az oktatás szabadságát. Az SZFE tavaly kivitelezett, úgynevezett modellváltása antidemokratikus támadás volt az egyetem autonómiája ellen. Állampolgári kötelességemnek tartom kijelenteni, hogy nem értek egyet az oktatási és művészi függetlenség megcsonkításával, ahogy azzal sem, ha túl nagy hatalom összpontosul kevesek kezében. Ezért a MITEM-től kapott alkotói tiszteletdíjam felét a FreeSZFE Egyesületnek adományozom, amely a regnáló kormány támogatása és hivatalos elismerése nélkül nélkül folytatja oktatási tevékenységét. Továbbá a következő hetekben részt veszek a FreeSZFE hallgatóival folytatott beszélgetésben. Őszintén remélem, hogy a FreeSZFE továbbra is támogatást kap szerte a világból, és ami még fontosabb, hamarosan újra egyetemként ismeri el a magyar kormány.” Ezzel szemben mi olvasható a Vidnyánszkij féle MITEM honlapján: "Tisztelt Közönségünk! Kedves Kollégák! Holnap, szeptember 17-én a világhírű rendező, Robert Wilson Oidipusz című előadásával nyitjuk meg a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót. A jelentős művészekből álló társulat már próbál a Nemzeti Színházban, a társrendező Ann Christin Rommen vezetésével. Tegnap kaptuk a hírt, hogy orvosai tanácsára, egészségügyi okokból Robert Wilson nem tud eljönni Budapestre. A rendező jelenleg Párizsban tartózkodik és folyamatosan kapcsolatban van a Nemzeti Színházban próbáló társulattal, nagyon sajnálja, hogy nem lehet itt ezen a számára fontos eseményen. A magyar színházi szakmának meghirdetett nyílt próbákat a tervezett időpontokban Ann Christin Rommen vezetésével megtartjuk. Kívánunk mihamarabbi felépülést a pár hét múlva nyolcvanadik születésnapját ünneplő Mesternek, és várjuk 2023-ban a budapesti Színházi Olimpián."
Ekeke
2021. szeptember 18. 09:50
"a műfaji sokszínűség mellett a szellemi és gondolati sokszínűség is jelen van a MITEM-en” – magyarázta Vidnyánszky Attila, " A szokásos jobboldali hülyeség. Meghívta és kitömte pénzzel Robert Wilsont a " szellemi és gondolati sokszínűség " jegyében...aki el sem jött, egy sameszt küldött, majd nyilvánosan nagyot rúgott a meghvóiba és közölte hogy a freeszfe c. gittegyletnek adja a pénzt. A ballibák médiája meg kéjesen röhög. Á, reménytelenek...
OberEnnsinnen
2021. szeptember 17. 14:46
Az FreeSZFE-s férgek Alinskyznek egyet? Elfajzottzsidó-szokás szerint. Vagy kettőt és véletlenül ott lesz a NY Times is... Elfajzottzsidó-szokás szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!