Hazának használj! – az Adria-palota története

2021. szeptember 22. 10:16

Egy gyönyörű épület, amely látta és láttatta a magyar történelem legfelemelkedőbb és legsötétebb napjait is: könyv született az Adria-palotáról.

2021. szeptember 22. 10:16
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Áll egy patinás épület a Szabadság téren, amelyben megelevenedik a magyar történelem elmúlt száz évének minden fontos korszaka.

Az Adria-palota egykor a valaha létezett legnagyobb és legsikeresebb magyar hajózási vállalat otthona volt,

kiemelkedő nemzetgazdasági sikerek helyszíne, de a történelem viharos eseményeit is látta és láttatta. Homlokzatán a mai napig olvasható a Jókai Mór által megálmodott mottó: „Hazának használj!”

Zsigmond Gábor és Tiborcz István közelmúltban megjelent, azonos című kötete egyéni élettörténetek és családi históriák, nagy nevű vállalatok és izgalmas üzletkötések eseményeinek útján mutatja be, miként vált az építészeti szempontból is kiemelkedő palota legendássá Budapest szívében. 

A gyönyörű felvételekkel gazdagon illusztrált kötet

egy letűnt és majdnem feledésbe merült világról tudósít,

olyan szereplőket vonultatva fel lapjain, akiket néha csodálunk, máskor elképedünk csibész húzásaikon, esetleg szánjuk őket haragunkban – de kívülállók semmiképpen sem maradunk a kötet olvasása közben. 

A palota építésének, kialakításának története és a fénykort bemutató oldalak a nemzeti büszkeség „boldog békeidőkben” gyökerező forrásai ma is. Az impozáns épület és a benne kialakult üzleti-társadalmi élet,

a palota lakói és látogatói egyaránt lenyomatot hagytak Magyarország történelmén. 

A kétnyelvű könyv a magyar gazdaságtörténet egyik legimpozánsabb lenyomataként létező palotát, a főváros „igazán különleges, egyedi épületét” nem csupán nekünk, „a tizenötmilliónak” mutatja be, de megnyitja a kapukat minden érdeklődő számára, akik ezután nem csak az Adria-palota, de hazánk felemelő pillanataiba és embert próbáló kihívásaiba is betekintést nyernek. 

A részletes és gazdagon illusztrált, korabeli fényképeket, képeslapokat, hirdetéseket és kortárs fotográfiákat egyaránt felvonultató munka bemutatja a palotában egykor otthonra talált vállalatokat és diplomáciai kirendeltségeket, az épület híres és mára kevésbé ismert, ám jelentős életművel bíró egykori lakóit ugyanúgy, mint az amerikai kivándorlás magyar vonatkozásait és az Adria társaság által kínált luxust. Olvasunk a trianoni országvesztés brutális következményeiről, de nagy botrányokról is, mint az évszázad hamisítása, vagy mint a revolveres bankrablás Pest szívében.  

 

Zsigmond Gábor – Tiborcz István: Hazának használj! – Az Adria Palota története
Do Good To Your Homeland – The history of the Adria Palace
BDPST Zrt., Budapest, 2021

Do Good To Your Homeland – The history of the Adria Palace BDPST Zrt., Budapest, 2021

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2021. szeptember 22. 10:49
Melyik magyar miniszterelnök a leggazdagabb és legtöbb termőföldet birtokló a kiegyezéstől napjainkig? Na birka, tudod-e?
McFoker
2021. szeptember 22. 10:45
Ez a Tiborcz valami elképesztő nagy polihisztor. Akármihez nyúl sikerré válik. Örömmel fizettük a 20 milliárdos Elios büntetését is, mi magyar adófizetők, a közös siker érdekében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!