Okos chip segíti a robotok mozgását

2016. július 16. 12:00

A mozgástervezés, az összeütközések elkerülése komoly kihívás egy robotnak.

2016. július 16. 12:00

Robotok hatékony mozgástervezését segítő chip prototípusát fejlesztik a Duke Egyetemen.

„Egy robotnak borzalmasan nehéz a számításilag nagyon intenzív problémát jelentő mozgástervezés. Figyelembe veszi az összes lehetséges mozdulatot, és kiszámítja, hogy melyik következtében ütközhet össze a környezet valamelyik elemével” – magyarázza Daniel Sorin, az egyik fejlesztő.

A tesztekhez rengeteget kell számolni egy átlagszámítógépen. A Duke csoport pont ezért dolgozott ki az erőforrások és a számítások okozta problémákat kezelő speciális hardvert.

„Annyira speciális, hogy a mozgástervezésen kívül semmi mást nem tesz. Viszont azt nagyon, de tényleg nagyon jól csinálja” – folytatja Sorin, és hozzáfűzte, hogy a chipen futó algoritmus szimultán vesz figyelembe többezer potenciális mozdulatot.

A prototípust sikeresen tesztelték egy robotkaron. A fejlesztést a chip ipari és kereskedelmi használatra történő beállításaival folytatják. Az alkalmazások körét autonóm autókkal és ember nélküli légi járművekkel kívánják bővíteni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!