Önnek szüksége van kiberpszichológusra?

2015. november 06. 13:26

Új tudomány született Amerikában az internet jóvoltából, a kiberpszichológia freudi alapokon vizsgálja a hekkelést, mint betegséget. Megszületésében sokat segített a CSI: Cyber sorozatban feltárt kiberbűnözés szövevényes bemutatása is, hiszen sokan esnek áldozatul számítógépes csalásnak és digitális abúzusnak a hétköznapokban.

2015. november 06. 13:26
Violet Blue

 
Akár hiszik a kedves olvasók, akár nem a kiberpszichológia tényleg egy hivatalosan működő tudományág már (mindkét értelemben, vagyis biztonsági és szexuális vetületeit szemlélve). A kiberpszichológia élharcosa Mary Aiken, az általa alapított RCSI CyberPsychology Research Centre igazgatója. Megdöbbentő módon az intézet a CSI: Cyber sorozatnak köszönheti a megszületését, hiszen az ott megjelenített fikciók valamit azért meríthettek a valóságból is remélheti a néző, hülyeséget csak nem látni a TV-ben manapság. Mellékesen egy olyan országban élünk, ahol annak idején sokan adakoztak Izaura kiszabadítására is, tehát feltételezhetjük értik miben gyökerezik a valóság és a fikció közötti különbség. 
 
Felvetődhet akkor a kérdés, hogy vajon az analóg pszichológusok mit szólnak Aiken asszony tevékenységéhez? Semmit, mivel, mint az ügyvédek esetében a „holló, hollónak a szemét nem vájja ki" metódus működik itt is a gyakorlatban. Nemrég adott elő a kiberpszichológia szülőanyja így Dublinban, ahol a hekkelés pszichológiájáról tartott egy remek előadást, vagyis hogy miért is hekkelnek a hekkerek tulajdonképpen a való világban. Kiderült, a hekkerek a freudi pszichológiai megközelítés alapján kiberszexuális penetrációt végeznek (behatolást, ha plasztikus akarok lenni szexuális értelemben). Az oka ennek az aktusnak nem más, mint az a kasztrációs félelem, amitől a hekkereket rettegnek. Pontosabban, ha nem hekkerkedik, akkor el lesz "vágva" a mindenható hálózattól, vagyis itt a péniszt az internet jelenti a kiberpszichológiai kontextusban, ha komolyan ragaszkodunk Freudhoz. 
 
Szépen hangzik ez az egész, csak több sebből vérzik. Akkor most Aiken asszony a hekkereken segít, mert ők szorulnak a virtuális kasztrációs problémájuk miatt segítségre, vagy azokon, akiket meghekkeltek a hekkerek? Általában az analóg világban pszichológushoz nem az erőszaktevők és abuzátorok járnak, hanem az áldozatok. Szóval lehet, hogy a messzi Amerikában fordítva értik ezt, de nagyon parasztvakításnak tűnik ez a dolog. De ugye tudjuk a tudomány művelőinek nagy rész ténylegesen nem az emberiség jobbulására, hanem a pénztárcája megtömésére törekszik. Ha van olyan hülye, aki fizet Mary Aiken asszonynak ezért, akkor a lelke rajta. Várjuk a magyar követőit és az Első Magyar Kiberpszichológiai Kutatóintézet megalakítását is azért titokban. Úgy is túl sok az állástalan pszichológus manapság, legalább lesz hol dolgozniuk. Némi hátszéllel még állami támogatást is szerezhetnek Deutsch Tamástól, ha merészek és jól adják elő „A kiberpszichológiával az internetadó ellen" című prezentációjukat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!