Az ELTE második világháborús veszteségeinek emlékezete

2015. november 25. 17:43

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Mezey Barna, az ELTE rektora mutatták be az egyetem tavaly átadott emlékművét, és az ahhoz kapcsolódó konferencián elhangzottakat bemutató dupla kötetet.

2015. november 25. 17:43

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) holokauszt- és második világháborús emlékművének terveit, valamint az emlékműavatási konferencia előadásait tartalmazó két kötetet mutattak be november 17-én Budapesten. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Bevésett nevek című kettős kötet bemutatásakor az ELTE-n azt mondta: tiszteletreméltó az egyetem vállalkozása az emlékművel kapcsolatban, mert abból indul ki, hogy vannak közös fundamentumok a Kárpát-medencei népek történelmében.

Úgy fogalmazott: „a veszteségeinket közös veszteségnek tekintjük”, akár katona, akár munkaszolgálatos, akár gázkamrában kivégzett áldozatról van szó. A miniszter a közös élettel, a közös veszteségekkel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy egy ideig az egyetem és a rabbiképző intézet hallgatói együtt tanultak, és retorikai gyakorlatra a Kálvin téri református templomba jártak. Kitért arra is: a kötetekbe belelapozva látható, hogy sok olyan előadás van, amelynek a szerzője nem szimpatizál azzal a politikai szemlélettel, amely „a választók akaratából (...) a magyar kormányt adja”. Közölte, fontosak a különbségek, és számára ezért is izgalmas, hogy ebben a munkában mégis együtt vesznek részt.

Bronzcsík a Múzeum körúttól a Puskin utcáig

Mezey Barna, az egyetem rektora elmondta, a két kötetben megtalálhatók az avatáskor megrendezett konferencia tanulságai, az ott elhangzott előadások, valamint az emlékműpályázatra beérkezett alkotások. Kiemelte: az áldozatok szenvedéseivel kiegészülve az egyetem története szebb nem, de sokkal igazabb lett, és sokkal inkább az egyetemi polgároké.

Az emlékművet a Királyi Magyar Pázmány Péter (a mai Eötvös Loránd) Tudományegyetem azon egykori oktatóinak és hallgatóinak emlékére állították a campuson tavaly novemberben, akik életüket vesztették a zsidótörvények következtében munkaszolgálatosként, koncentrációs táborokban, üldöztetésben, vagy katonaként, polgári áldozatként. Az egyetem épületének téglafalából eltávolított habarcs helyére – olyan magasságban, amely az olvasást lehetővé teszi – a Múzeum körúti campuson (azaz a Trefort-kerten) végigfutó, 280 méter hosszú, egy centiméter széles bronzcsíkon tüntették fel a 198 áldozat nevét. A sáv a Múzeum körúttól a Puskin utcáig öleli körbe az egyetemet, középpontjában megemlékező felirat került a falra.

Komoróczy Géza Széchenyi-díjas professzor, történész, hebraista azt mondta: úgy tudja, a 198 áldozat közül 188-an zsidó származásúak voltak, ezért szerinte fontos lenne, hogy egy héber feliratot is elhelyezzenek az emlékművön.

*

Fotó: ELTE BTK Emlékhely

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!