Csontváry-képet loptak a debreceni MODEM-ből

2014. április 24. 12:26

Senki nem tudja, hogy hogy, de eltűnt két, összesen több mint százmillió forintot érő alkotás – Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai táj holdvilágnál alakokkal, illetve Nemes Lampérth József Táj dombokkal című műve – a debreceni MODEM raktárából. Az esetet két hete fedezték fel.

2014. április 24. 12:26

A NOL cikke szerint ellopták a debreceni MODEM raktárából Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai táj holdvilágnál alakokkal című alkotását és Nemes Lampérth József Táj dombokkal című tusrajzát, amelyek értéke összesen több mint százmillió forint. A lap szerint az intézmény a múlt héten feljelentést tett az ügyben, melyről az önkormányzat is tud, de a nyilvánosságot „elfelejtették” tájékoztatni róla.

A gyűjtemény tulajdonosa, Antal Péter debreceni műgyűjtő a Népszabadságnak azt mondta: nem tudni, hogy a műveket mikor és milyen körülmények között lopták el, és érthetetlen, hogy az ipari kamerákkal megfigyelt és biztonsági őrökkel felügyelt létesítményben miért nem vették észre hamarabb a bűncselekményt. Antal Pétert mintegy két hete értesítették a MODEM-ből, hogy nézzék át a földszinti raktárt, mert nem találnak két képet. Ezután Kukla Krisztián igazgató belső vizsgálatot rendelt el, majd múlt héten feljelentést tett.

A Antal-Lusztig gyűjteménnyel nyílhatott meg a MODEM

Antal Péter, az alkotások tulajdonosa megerősítette az MTI-nek az alkotások eltűnéséről szóló hírt. Mint Antal elmondta: a két kép része annak a 400-500 közötti, az Antal-Lusztig gyűjtemény részét képező alkotásnak, amit 8 évvel ezelőtt, 10 éves tartós letétbe adott át Debrecen önkormányzatának a tulajdonos. Az akkor 3,4 milliárd forint értéket képviselő műalkotások bemutatásával nyílhatott meg a MODEM Debrecenben – emlékeztetett.

Megjegyezte: a most eltűnt két kiemelkedő alkotás akkori együttes értéke meghaladta a 100 millió forintot, de miután mind Csontváry Kosztka Tivadarnak, mind Nemes Lampérth Józsefnek nagyon kicsi a hátrahagyott életműve, értékük már jelentősen növekedhetett.

Antal Péter az MTI érdeklődésére elmondta: két hete értesítették a MODEM-ből, hogy leltároztak, és két kép hiányzik a gyűjteményből. Miután a raktárak újraellenőrzése során sem került elő a két alkotás, belső vizsgálatot rendelt el a MODEM igazgatója, de így sem bukkantak az alkotások nyomára. Antal Péter tudomása szerint a MODEM igazgatója ezt követően, múlt pénteken büntetőfeljelentést tett az ügyben.

Dobó Dénes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI érdeklődésére megerősítette: a főkapitányság az ügyben nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen, lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt. A nyomozás érdekeire való tekintettel a rendőrségi szóvivő további részletet nem közölt az ügyről.

Az MTI tudósítója csütörtökön sem Kukla Krisztiánt, a MODEM igazgatóját, sem a művészeti központ sajtóreferensét mobiltelefonon nem tudta elérni. 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
royalista
2014. április 24. 16:00
A képeket nem lopták el, hanem csak kölcsönvették a múzeumi törvény módosítása szerint. http://lsimon.blog.hu/2013/09/16/lathatatlan_mukincsek
Jobbik=MSz(M)P: MONDJ NEMET!
2014. április 24. 15:58
Eddig Mr. 10 volt. Jövő héten mennyit hazudsz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!