Közös bort készít Takács Lajos és Lenkey Géza az Úrágyáról

2014. március 10. 09:28

Együtt készít majd bort 2014-ben és 2015-ben a mádi Úrágya-dűlőben Lenkey Géza és Takács Lajos. A szőlőben a döntés Lenkeyé, míg a bort a Somlóról szülőföldjére visszatérő Takács készíti.

2014. március 10. 09:28

Lenkey Géza pincészetének Facebook-oldalán jelentette be, hogy együtt fog bort készíteni Takács Lajossal a mádi Úrágya-dűlőben. Takács hosszú éveken keresztül élt a Somló-hegyen, ahol Hollóvár néven készített borokat. 2013 őszén azonban visszaköltözött szülőföldjére Tokajba, ahol egy szőlőskertet szeretne létrehozni. Takács Lajos álma, hogy szőlőjében virágok, fűszernövények, gyümölcsfák, rovarok és állatok éljenek együtt.

A borokat teljesen beavatkozásmentesen készítette eddig is, és ezután is így szeretné, így évente 2-3000 palack bora lenne a nevét Somlón megalapozó borásznak. Terveiről korábban a Terra Hungarica videójában így nyilatkozott: „Az a célom, hogy puszta fizikai erővel készítsem el a boraimat. Nem akarok használni áramot, traktort, szivattyút, acélt, ként”.

Tokaji hazatérése azonban nem volt eddig teljesen sikeres Takácsnak: még nem találta meg azt a területet, ahol az álmait meg tudja valósítani. Ekkor sietett a segítségére barátja, Lenkey Géza, aki a bodrogkeresztúri Hegyfarok-dűlőben lévő területét ajánlotta fel Takácsnak közös munkára addig, amíg nem lesz saját területe a Hollóvár pincészet tulajdonosának.

A két borász még a 2013-as szüret előtt járta végig Lenkey területeit, ekkor tetszett meg Takácsnak Lenkey Úrágya-dűlőben lévő területe. Ezért Takács inkább ott szeretett volna dolgozni Lenkeyvel, aki egy hét gondolkodás után úgy döntött, hogy kipróbálják magukat együtt. Így 2014-ben és 2015-ben közösen készítenek bort az Úrágya-dűlőben. A szőlő műveléséről Lenkey Géza dönt majd, de Takács Lajos javaslatokat tehet a művelésre. Viszont a bort a területről Takács Lajos fogja elképzelni, saját gondolatai szerint.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!