Dokumentumfilm-fesztivál a visegrádi országokról

2012. október 25. 10:22

Pénteken kezdődik a PAREVO Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál a budapesti DokuArt moziban, amely a visegrádi országok, azaz Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia 20. századi történelmével foglalkozik.

2012. október 25. 10:22

A háromnapos rendezvényen a Közép-Kelet-Európában 1956-ban, 1968-ban, 1980-81-ben és 1989-ben lezajlott párhuzamos forradalmakat feldolgozó alkotások vetítését előadások követik. A beszélgetéseken történészek, szociológusok és a filmek alkotói is részt vesznek. A PAREVO (Paralel Revolutions Dokumentary Film Festival) dokumentumfilm mustrával a szervezők a fiatal generációk körében kívánják népszerűsíteni az európai polgárságot és a demokráciát. A filmekkel, előadásokkal és beszélgetésekkel a közép-kelet-európai régió poszt-totalitárius rendszereinek felbomlásához vezető folyamatokat akarják bemutatni a közönségnek – olvasható a rendezvény honlapján.

A PAREVO-projekt keretében öt fesztivált rendeznek, a budapesti első állomást követően Prága, Pozsony, Nagyszombat és Varsó ad otthont a rendezvénynek. Mint a program fő koordinátorai, Nagy Ernő operatőr-filmrendező és Mitrovits Miklós történész fogalmazott, a projektnek fontos célja volt, hogy a visegrádi országok megismerjék egymás történelmét.

A DokuArt moziban zajló, ingyenesen látogatható hétvégi fesztiválon összesen húsz dokumentumfilmet mutatnak be. A produkciók között szerepel Nagy Ernő Eötvenhat és „Így kiáltok én, lengyel föld fia...” A lengyel Szolidaritás című munkája, Kurucz Sándor Jelszó: Fakanál, Péterffy András Vaddiófa árnyéka: Rácz Sándor arcképe című alkotása, Gulyás Gyula Idézés Jan Palach emlékezetére című dokumentumfilmje, valamint Balogh Zsolt 1968 és Szalay Péter Határeset című filmje. Emellett lengyel, cseh és szlovák produkciókat tűznek műsorra. A PAREVO projekt a Múltunk Alapítvány és a Politikatörténeti Intézet közös szervezésében, a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!