L. Simon: 17 milliárd jut közművelődésre

2012. augusztus 08. 20:34

A könyvtári, közművelődési és múzeumi feladatok támogatására a központi költségvetésből 17,6 milliárd forint áll majd a települési önkormányzatok rendelkezésére 2013-ban – erősítette meg L. Simon László kultúráért felelős államtitkár szerdán.

2012. augusztus 08. 20:34

A könyvtári, közművelődési és múzeumi feladatok támogatására a központi költségvetésből 17,6 milliárd forint áll majd a települési önkormányzatok rendelkezésére 2013-ban – erősítette meg L. Simon László kultúráért felelős államtitkár szerdán.

Ebből a tervek szerint a megyeszékhelyek által fenntartott, megyei hatókörű múzeumoknak 2,2 milliárd, könyvtáraknak 2,876 milliárd forint jut, míg 1,743 milliárd forintot ezek a könyvtárak a kistelepülési könyvtári feladatok ellátására fordíthatnak – olvasható a kultúráért felelős államtitkárság közleményében.

Mint a kommüniké megjegyzi, a megyeszékhelyek által fenntartott múzeumok esetében a rendelkezésre álló keretet többek között az intézmények látogatottsága, a kezelt gyűjtemény és az ellátandó terület nagysága alapján fogják elosztani, amiről a kultúráért felelős államtitkár egyeztetett az érintett önkormányzatok képviselőivel. Ezeknek a támogatásoknak a célja éppen az, hogy segítsék a hamarosan átadandó intézmények önkormányzati működtetését.

A fennmaradó mintegy 10,5 milliárd forint valamennyi települési önkormányzat közgyűjteményi és közművelődési feladatellátását fogja segíteni, és lehetőség nyílik érdekeltségnövelő támogatásokkal, valamint egyéb pályázatokkal is hozzájárulni az önkormányzatok kulturális feladatellátásához.

Már júliusban tudni lehetett, hogy 2013-ban könyvtári, közművelődési és múzeumi feladatok támogatására a központi költségvetésből 17,6 milliárd forint áll majd a települési önkormányzatok rendelkezésére – reagált L. Simon László kultúráért felelős államtitkár Gémesi György gödöllői polgármester azon felvetésére, miszerint „még mindig nem tudni, hogy jövőre az új feladatrendszerbe mennyi forrás jut majd”.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
keszi
2012. augusztus 09. 10:48
Sajnos már egy politikusnak sem tudok hinni, pláne mikor ilyen nagy számokkal dobálodzik. Ellenőrizhetetlen!
korona
2012. augusztus 08. 20:54
Új vallás van: a holokauszt-vallás. Aki ebben a tematikában "ateista", tehát nem akarja elhinni, az bolonddá, hülyévé, elmeháborodottá van nyilvánítva. És nem csak itt, hanem az egész világon. Ez olyan, mintha valaki a középkorban istentagadó lett volna. Már-már várhatók a máglyák. Az is egy szórakozása fog lenni a hamvas-bűntelen fiataloknak és a gonosz öregeknek. Jézus, hol vagy ??? Itt az antikrisztus, a Sátán uralkodik! A legfőbb fegyvere a bizonytalanság állandó fenntartása.
korona
2012. augusztus 08. 20:48
A budapesti zsidó múzeum fogja kapni a legtöbbet, aztán sorban szépen: a nagyok sokat kapnak majd, a kicsik meg kicsike pénzt.
korona
2012. augusztus 08. 20:46
Csak? Most, amikor szórakozóhelyeket csináltak a múzeumokból? Múzeumok éjszakája? Nyári? Őszi? Mert a tudomány és művészet templomaiból is cirkuszt kellett csinálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!