Mégsem lett öngyilkos van Gogh?

2011. október 17. 09:50

Egy most megjelent életrajzi kötet azt állítja: Vincent van Gogh gondatlanságból elkövetett emberölés áldozata lett. Steven Naifeh és Gregory White Smith szerzők tízéves kutatómunka és több mint húsz szakértővel folytatott konzultáció után arra jutottak, hogy a művésszel két fiatal fiú végzett, méghozzá véletlenül.

2011. október 17. 09:50

Vincent van Gogh-ról mindenki úgy tudja, hogy saját kezével vetett véget az életének. Egy most megjelent életrajzi könyv szerzői, Steven Naifeh és Gregory White Smith azonban tízéves kutatómunka és több mint húsz szakértővel folytatott konzultáció után arra jutottak, hogy a művésszel két fiatal fiú végzett, méghozzá véletlenül. Naifeh és White Smith vizsgálatai alapján többen is látták együtt inni egy kocsmában van Gogh-gal a fiúkat a halálos lövés napján, 1890. július 27-én. Egyikük szokásához híven cowboynak volt öltözve, és azt is lehetett tudni, hogy van egy hibás pisztolyuk: „Adott tehát egy rosszul működő fegyver, és három ember, akik valószínűleg mind sokat ittak, köztük két tinédzser, egyikük vadnyugati jelmezben. A véletlen emberölés sokkal valószínűbb, mint az öngyilkosság” – magyarázza Naifeh.

A szerzők szerint azért nagy az esélye, hogy a fegyver nem van Gogh kezében volt, mert a golyó nem merőlegesen hatolt be a testébe, ahogyan az öngyilkosságoknál szokott történni. Azt is valószínűnek tartják, hogy a fiúk nem akarták megölni őt – ezért vállalta inkább magára a tettet a lövés után még két napig életben lévő festő. „Bár van Gogh nem kereste a halált, nem is harcolt ellene élete utolsó óráiban” - tette hozzá Naifeh és White Smith a könyvben. Szerintük az expresszionista festő úgy érezte, hogy így legalább testvére megszabadul attól a tehertől, amit ő jelentett neki.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Honfi-fi
2011. október 18. 11:35
Van Gogh (Kirk Douglas) Zseniális volt a film.
Finale*
2011. október 18. 08:24
Mondjuk ez az ugy mindig is santitott. Van Gogh egy nagyon vallasos csaladbol szarmazott ,az edesapja lelkesz volt es o maga is dolgozott egy ideig lelkeszkent nyomorgo banyaszfalvakban. A keresztenyseg melyen eliteli az ongyilkossagot ,igy nehezen elkepzelheto ,hogy o ezt tette volna . Bar ivott is ( ki nem abban az idoben ) es nagyon nehez korulmenyek kozott elt. Az sem bizonyitott teny, hogy elmebajban szenvedett volna .
tevevanegypupu
2011. október 17. 13:54
Szegeny Theo. Meg ez is.
Honfi-fi
2011. október 17. 13:44
Micsoda elképesztő sors volt az övé. És micsoda elképesztő példája az emberfeletti hitnek ez az ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!