Makk Károly lett a SZIMA elnöke

2011. szeptember 28. 11:51

Keddi tisztújító közgyűlésén a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagsága nagy többséggel megválasztotta elnöknek Makk Károly Kossuth-díjas filmrendezőt, és újraválasztotta ügyvezető elnöknek Ferencz Győző József Attila-díjas költőt.

2011. szeptember 28. 11:51

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 88 fős tagsága  új elnököt választott, mivel Dobszay László Széchenyi-díjas zenetörténész, aki 2008 decemberétől 2011 áprilisáig töltötte be a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöki tisztét, augusztus 26-án elhunyt.

A SZIMA tagsága keddi tisztújításán nagy többséggel választotta meg Makk Károly Kossuth-díjas filmrendezőt, és újraválasztotta ügyvezető elnöknek Ferencz Győző József Attila-díjas költőt. Makk 1925-ben született Berettyóújfalun. Művészettörténet, esztétika és filozófia szakon tanult Budapesten, majd Debrecenben. Ranódy László hívta a filmszakmába. 1946-ban a Színház és Filmművészeti Főiskolára került rendezői szakra. Első játékfilmjét, a Liliomfit 1954-ben készítette el. Korszakos filmje a Déry Tibor novelláiból készült Szerelem Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván szereplésével.

A SZIMA életre hívását Kosáry Domokos, az MTA két cikluson át (1990-1996) megválasztott elnöke szorgalmazta, mert 1949 előtt az MTA szerves része volt a Széptudományok Alosztálya, de akkori szovjet mintára ezt megszüntették 1949-ben. Az MTA közgyűlése 1992. május 4-én szavazta meg a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia létrejöttét, mint az MTA társult, de önálló alapszabállyal rendelkező szervezetét.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2011. szeptember 29. 08:40
Helyes. Az egyik legjobb rendezo, remelhetoleg ugyanolyan jo lesz ebben az elnoki..izeben is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!