Örkényt ünneplik Örkényben

2011. február 16. 12:46

Egy évig tartó rendezvénysorozatot szerveznek a Pest megyei Örkényben. A legenda szerint a település nevére keresztelkedett át Örkény István, aki 2012 áprilisában lenne 100 éves.

2011. február 16. 12:46

Egy évig tartó rendezvénysorozatot szerveznek a Pest megyei Örkényben Örkény István 100. születésnapja alkalmából, mely 2012 áprilisában lenne. Kollár Zsolt, Örkény jegyzője elmondta: a középiskolások számára egyperces novellapályázatot szerveznek, a helyi könyvtár pedig felvenné az író nevét, akinek tiszteletére emléktáblát is avatnak. Az Örkény István Színház igazgatója megígérte, hogy a társulat jövő áprilisában két előadást is tart a városban az évforduló alkalmából. A tervek szerint a születésnapi rendezvénysorozatra mások mellett meghívást kapna Örkény István két gyermeke is, akikkel hamarosan felveszi a kapcsolatot a település önkormányzata. A jegyző szerint a tervek megvalósításához szükséges pénz egy részét kigazdálkodják, de támogatókra is számítanak.

A helyi legenda szerint az eredetileg Österreicher vezetéknevet viselő fiatal írót Budapestre küldte apja a névváltoztatás elintézése miatt, de ő elszórakozta az időt. Hazafelé vonatozva Örkény vasútállomásán kinézett az ablakon és meglátta a feliratot - ekkor döntött az Örkény vezetéknév mellett - már csak azért is, mert így legalább nem kellett áthímeznie a ruháit díszítő Ö. I. szignót.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SztAhanov
2011. február 16. 17:38
A sztori nem Örkényről szól, hanem az apjáról, aki nagy gavallér volt, Pesten a Minisztérium helyett egy mulatóba ment és addig mulatott, amíg elfelejtett az új nevet. :) Egyébként igaz a történet, legalábbis ÖI is így mesélte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!