Szenzációs leletek Rudabányán

2010. augusztus 06. 16:46

Értékes leletek kerültek elő Rudabányán. A Borsod megyei település környékén Rudapithecus- és Anapithecus-fogak, továbbá egy hím Rudapithecus combcsontja került elő.

2010. augusztus 06. 16:46

Kordos László professzor, a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója pénteken elmondta, hogy július közepén vonultak fel a területre, és a munka augusztus 12-ig tart. A földtani intézet a Torontói Egyetemmel együttműködve végzi az ásatásokat. Jelenleg azon a helyen ásnak, ahol tavaly abbahagyták a munkát. Már eddig is nagyon gazdag termést eredményeztek az idei munkálatok, hiszen a fogak mellett előkerült az a hím combcsont, amely jól tükrözi az egyed méretét.

A professzor magyarázata szerint ez abban újdonság, hogy bár a fogazatra támaszkodva eddig is sejtették, hogy a hím és a nőstény Rudapithecus jelentősen különbözött egymástól méreteit tekintve, erre korábban csak következtetni lehetett. Most a combcsont alapján pontos számításokat végezhetnek.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szittya
2010. augusztus 07. 01:19
Ez valóban zagyva gyula képe.
Boli
2010. augusztus 06. 18:53
Bakker, a kép alapján elsőre azt hittem, hogy itt is a zagyva bubus lesz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!