Scholzot nem zavarja, hogy nem csökken a Németországba érkező migránsok száma

2024. március 06. 22:20

A CDU és a CSU politikusai már nem ennyire lelkesek.

2024. március 06. 22:20

Nyitókép: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP 

***

Németország jó úton jár a migrációs politikában, de nem várható a menedékkérők számának gyors csökkenése – összegezték Olaf Scholz német kancellár és a tartományi miniszterelnöki konferencia vezetői szerdán Berlinben tartott tanácskozásuk eredményeit. A kancellár mellett Boris Rhein, Hessen kereszténydemokrata kormányfője és a tartományi miniszterelnöki konferencia elnöke, valamint alsó-szászországi helyettese, a szociáldemokrata Stephan Weil összességében pozitív mérleget vontak a novemberi migrációs csúcs határozatainak megvalósításáról. Scholz azt emelte ki, hogy az utóbbi hónapokban

már elindítottak alapvető változtatásokat, és továbbiakat terveznek.

Elégedetlenségét fejezte ki ugyanakkor Hendrik Wüst, Észak-Rajna-Vesztfália kereszténydemokrata miniszterelnöke és Markus Söder, Bajorország keresztényszocialista kormányfője. „A mai miniszterelnöki konferencia újfent csak egy leltár volt, de nem hozott semmi újat” – hangoztatta Söder.

Wüst szerint mindenekelőtt az Európai Unión kívüli államokban lefolytatandó menedékkérelmi eljárások ügye halad csigalassúsággal. A tartományok azt kérték a berlini vezetéstől, hogy tisztázza a menedékkérelmi eljárások áthelyezésének lehetőségét az EU-területen kívüli országokba.

Közös határozatban felszólították a szövetségi kormányt, gondoskodjon arról, hogy a menedékkérőknek szánt fizetőkártya bevezetéséről szóló törvénytervezetet a szövetségi parlament minél hamarabb elfogadja. Az elképzelés szerint a kártyával részben kiváltanák a készpénzes fizetéseket, illetve elejét vennék annak, hogy az érintettek pénzt utaljanak át hazájukba.

A konferencia egyik vitapontja volt a befogadható menedékkérők számának felső határa. Hessen miniszterelnöke a konferencia soros elnökeként legitimnek nevezte a vitát a kérdésben. Alsó-Szászország miniszterelnöke azonban

alkotmányjogi szempontból irreálisnak tartotta egy ilyen korlát meghatározását.

Michael Kretschmer, Szászország kereszténydemokrata vezetője évi 50-60 ezer menedékkérőt említett felső határként.

Németországban tavaly mintegy 329 ezren nyújtottak be első alkalommal menedékkérelmet, ami nagyjából felével volt több az azt megelőző évhez képest. Ebben nem szerepel a több mint egymillió ukrajnai menekült, mert nekik nem kell benyújtaniuk ilyen kérelmet.

Számos német település időközben már nem képes megbirkózni az emberek elhelyezésével. Csak januárban 26 400 új menedékkérelmet terjesztettek elő Németországban.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2024. március 07. 13:32
Viszont egy kicsit hosszabb távra előretekintve, a világ népessége és a migráció is igen veszélyes tendenciákat fog mutatni. Az afrikai és ázsiai népesség gyors ütemben fog növekedni, de a korrupt despota kormányaik nem lesznek képesek gondoskodni az eltartásukról és alapvető szükségleteik kielégítéséről, aminek következtében a fejlettebb régiókat százmilliók fogják ostromolni, majd végül elárasztani. A drámai végkifejlet elkerülése érdekében napjainkban kellene sürgős és hatékony intézkedéseket tenni, mert néhány évtized múlva már késő lesz.
atti64
2024. március 07. 12:57
ROSSZABB MINT EGY NÁCI!!!!!!!!!
zakar zoltán béla
2024. március 07. 08:38
a kalóz
auditorium
2024. március 07. 07:27
Ebben a cikkben az "EU-n kivüli" országokról van szó, ahol átmenetileg tartózkodhatnak a bevándorlók, ameddig elbirálják kérelmük jogosságát. A német TV-hiradóban ARD -már.6. "Transitland"-ról hallottunk, mely lehet EU-tagállam is (?) Nem tudni. a tavalyi kétszerese volt a Németo-ba érkező migránsok száma. Jelenleg kevesebb, mert a téli hónapokban a Földközi tenger viharos, a hegyekben havazik, tehát kevesebben indulnak útnak, de rövidesen megindul a szezon. Ahány Land és politikus, annyi vélemény. Nehezen találnak megoldást. Az érintett régiók viszont nehezen tudják elszállásolni őket. Az ukránoknak ideiglenes tartózkodási engedélyük van az EU-tagországokba és ez rövidesen lejár. Mi történjen velük ? Több millió emberről van szó Európában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!