Népszavazáson döntöttek a svájciak a 13. havi nyugdíj mellett

2024. március 03. 18:24

Egyúttal pedig nemet mondtak a nyugdíjkorhatár egy évvel történő megemelésére.

2024. március 03. 18:24
null

 A svájciak meggyőző többséggel megszavazták vasárnap a 13. havi nyugdíj bevezetését, de nemet mondtak a nyugdíjkorhatár egy évvel történő megemelésére.

Az előzetes, de már biztosnak tekinthető eredmények szerint a szavazásra jogosultak az előrejelzettnél nagyobb hányada, 58 százaléka voksolt igennel szakszervezetek és baloldali pártok javaslatára, hogy az emelkedő megélhetési költségek ellensúlyozására vezessék be a 13. havi nyugdíjat. A javaslatot, amely megemelhetővé tette volna a jelenleg 65 éves nyugdíjkorhatárt, ennél is nagyobb többség, 75 százalék utasította el.

A számítások szerint a többletnyugdíj esetében teljesült az a feltétel is, miszerint a győzelemhez egy népszavazási kezdeményezésnek a 26 kanton többségében is el kell nyernie a többséget. A 13. havi összeg csak az általános nyugdíjkasszából (AHV) járó nyugdíj után járna, az öregségi ellátás másik, a munkáltatók és a munkavállalók közös nyugdíjalapjából járó – gyakran magasabb – részére nem vonatkozik.

A svájci köztévé kommentátora „szenzációnak” nevezte a 13. havi nyugdíj elfogadását, mert a népszavazás intézményének 130 évvel ezelőtti bevezetése óta még nem fordult elő, hogy többséget kapjon egy baloldali kezdeményezésű szociális intézkedés.

A kormány, az üzleti világ és a jobbközép többségű parlament ellenezte a „nyugdíjemelést” annak hatalmas anyagi terhei miatt. A svájciak korábban óvatosan viszonyultak azokhoz a népszavazási kérdésekhez, amelyek többletköltség kockázatával jártak – emlékeztet a Reuters. A svájciak korábban határozottan elutasították azokat a javaslatokat is, amelyek a munkahét csökkentésére vagy a szabadság növelésére irányultak.

Egyelőre nem tudni, hogy miből finanszírozzák az időseknek juttatott többletpénzt. Svájcban jelenleg 1225 frank a legkisebb (állami) öregségi vagy özvegyi nyugdíj, a legmagasabb pedig nem lehet több 2450 franknál. Egy pár együttvéve legfeljebb 3675 frank nyugdíjat kaphat. 2021-ben a férfiak átlagosan 4400, a nők pedig 3000 frank nyugdíjat kaptak Svájcban, de ez tartalmazza a (magán) nyugdíjpénztár által folyósított összeget is.

(MTI)

Nyitókép: Davos látképe. Forrás: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:06
🍓 ️ ­­A­­ ­d­­ö­g­­ö­­­s­­ ­­l­á­­n­­­y­­o­­k­­­ ­­­v­á­­­r­n­­a­­k­ ­r­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
kir2vik
2024. március 04. 08:07
"Svájcban jelenleg 1225 frank a legkisebb (állami) öregségi vagy özvegyi nyugdíj, a legmagasabb pedig nem lehet több 2450 franknál. Egy pár együttvéve legfeljebb 3675 frank nyugdíjat kaphat. 2021-ben a férfiak átlagosan 4400, a nők pedig 3000 frank nyugdíjat kaptak Svájcban, de ez tartalmazza a (magán) nyugdíjpénztár által folyósított összeget is." Nálunk ilyen nem fordulhatna elő. Sem a kormánypártnak, sem az ellenzéknek nem állna érdekében, hogy a rendszerváltás óta összekapart, nyugdíjban is megjelenő vagyonosodás eltűnjön. Szerintetek a minimális nyugdíj és a maximális között nálunk is kétszeres a különbség? Engem már az is felháborít, hogy az emeléseket az is százalékosan kapja, akinek a nyugdíja egyébként mesés, mivel nálunk nincs plafon. És még csak most jönnek a nyugdíj felé közelítő gazdagok.
antal-2
2024. március 03. 22:10
A magyar nyugdíjkassza 2011-ben omlott össze a gyermektelenség miatt. Csak tavaly 1450 milliard forint összegű devizahitelt kellett felvennie a kormánynak, hogy fizetni tudjon. Ha nullszaldós lenne a kassza ma egy atlagnyugdíj 60.000 ft lenne.
gebsi1
2024. március 03. 21:02
Miért, talán valaki azt hitte hogy nemmel szavaznak majd egy rakás ingyen pénzre?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!