Az amerikai sajtóban slágertéma Orbán tengerentúli útja: Trump nem győzte dicsérni a magyar kormányfőt

2024. március 11. 13:58

A lapok kiemelik, a magyar miniszterelnök nagyszerű vezető, akit Európában és világszerte tisztelet övez.

2024. március 11. 13:58

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

***

Továbbra is slágertéma a tengerentúli sajtóban Orbán Viktor amerikai útja. Mint ismert, a magyar kormányfő előbb Washingtonba, majd Floridába utazott a delegációval. A fővárosban a Heritage (Örökség) Alapítvány Az amerikai-magyar kapcsolatok jövője címmel tartott panelbeszélgetésén vett részt Magyarország miniszterelnöke, a déli államban pedig Donald Trumppal folytatott megbeszélést.

Ezt is ajánljuk a témában

A Bloomberg cikke szerint Donald Trump volt amerikai elnök fantasztikus vezetőnek nevezte, és méltatta Orbán Viktort, majd gúnyolódott egy sort a magyar miniszterelnök önjelölt illiberális tendenciáival kapcsolatos kritikákon.

Ezt megelőzően Joe Biden pénteken egy philadelphiai kampányeseményen bírálta Trumpot a találkozóért, mondván, hogy Orbán nem hisz a demokrácia működésében, és diktatúrát szeretne. A washingtoni kormány többször kritizálta Orbánt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel fenntartott baráti kapcsolatai miatt, az amerikai külügyi tárca pedig arra figyelmeztetett, hogy Orbán kormányának kritikusait megfélemlítik Magyarországon.

Ezt is ajánljuk a témában

A floridai találkozó aggodalmakat keltett Európában, a politikai vezetők ugyanis nem biztosak benne, hogy Ukrajna képes további amerikai segítség nélkül fenntartani háborús erőfeszítéseit. Trump esetleges győzelme fokozza a kétségeket, hiszen a politikus már jelezte, hogy leállítaná az Ukrajnának szánt segélyeket és támogatásokat.

A volt amerikai elnök „erős vezetőként” méltatta Orbánt.

A miniszterelnök ezt a képet alakította ki magáról Magyarországon, vétójogát pedig arra használja, hogy meghiúsítsa az Európai Unión belüli konszenzusos törekvéseket. Orbán számára a pénteki találkozó lehetőség volt arra, hogy levesse „fekete bárány” képét, és összekötőként pozicionálja magát Európa és az Egyesült Államok között, amennyiben Trump megnyeri a novemberi választásokat.

Ezt is ajánljuk a témában

A CNN arról ír, Donald Trump nem fukarkodott a dicséretekkel Orbánnal szemben.

A volt elnök szerint az európai politikus nem ellentmondásos alak, hanem nagyszerű vezető, akit Európában és világszerte tisztelet övez.

A találkozó és az azt követő méltatás rámutat arra, hogy Trump mennyire szeret erős emberek közelében mutatkozni, akár a hagyományos amerikai szövetségesek rovására is. A volt elnök stábjának közleménye szerint a találkozón megvitatták a Magyarországot és az Egyesült Államokat érintő kérdések széles körét, beleértve a határok ellenőrzésének fontosságát. A lap cikke szerint Orbán szélsőjobboldali populizmusa, heves bevándorlásellenes retorikája, keresztény nacionalizmusa és az LMBTQ-jogokkal szembeni álláspontja népszerűvé tette őt Trump hívei körében.

Ezt is ajánljuk a témában

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:23
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­ö­­­g­­ö­­s­­ ­­l­á­­n­­­y­­­o­k­­­ ­v­­á­r­­­n­­­a­­­k­­ ­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
B_kanya
2024. március 11. 22:44
Genusnextgen 2024. március 11. 17:44 "Mármint a mi csüngőhasú kipcsak-cigányunkat" Kicsi smoggergenyus, a te pigmentációddal cigányozni? A rágcsávófogaid közti szóközökkel?
B_kanya
2024. március 11. 22:42
Genusnextgen 2024. március 11. 17:44 "Mármint a mi csüngőhasú kipcsak-cigányunkat bármiféle tisztelet övezné Európában " Ő tudott a brüsszeli gazdákkal beszélni. #vazelingenyuselszigeteliaZorbánt #szadeszbűz
Pelso j.
2024. március 11. 19:06
világszerte tisztelet.....:) Mely országokban is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!