Újabb összefogás jött létre Ukrajnáért

2024. február 15. 13:59

Több mint húsz ország vállalta Ukrajna aknamentesítését.

2024. február 15. 13:59
null

Egy több mint 20 országból álló szövetség, Izlanddal és Litvániával az élén vállalta Ukrajna aknamentesítését, csaknem két évvel a háború kitörése után – jelentette be Arvydas Anusauskas litván nemzetvédelmi miniszter szerda este Vilniusban.

Az egyetértési megállapodást Brüsszelben a NATO-Ukrajna Tanács ülésének végén írták alá.

„Megtettük a szükséges első lépést az előttünk álló fontos munka irányába” – fogalmazott a miniszter, aki hangsúlyozta, hogy

 ha az aknamentesítés képzési szempontjai jelenleg kielégítők is, a felszerelés iránti igény kritikus.

„Fenn kell tartani a NATO politikai és gyakorlati segítségét”

Litvánia személyszállításra alkalmas páncélozott járműveket és 1,2 millió dollárt ajánlott fel Ukrajna aknamentesítésére a háború kezdete óta Kijevnek nyújtott és jövőben nyújtandó egyéb támogatásokon túl - tette hozzá Anusauskas, aki Kijev katonai képességeinek megújítása, valamint az ország NATO-csatlakozásának mielőbbi elősegítése érdekében a segélyek kiterjesztését sürgette a NATO-tagállamok részéről.

„Képesek vagyunk rá, és fenn kell tartanunk a NATO politikai és gyakorlati segítségét, mert ezzel járulunk hozzá Ukrajna győzelméhez ebben a háborúban. Hasonlóképpen egyetértésre kell jutnunk a további lépésekről Ukrajna NATO-tagságának kérdésében. Sőt, amint lehet, tanulnunk kell az ukrajnai háborúból és folytatnunk kell a szövetség és a fegyveres erők megerősítését” – zárta beszédét Anusauskas.

Kijev mintegy 400 millió dollárra becsüli Ukrajna teljes aknamentesítésének költségeit.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Evgen Kotenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backsplash
2024. február 16. 05:46
Egyszerűbb lenne szólni nekik, hogy ne aknásítsanak.
Mich99
2024. február 16. 00:23
Tehát megtiltják Ukrajnának, hogy aknákat telepítsen?!
Uztu
2024. február 15. 18:42
Jófejek, hogy segítenek oroszországnak takarítani
KBA98
2024. február 15. 18:12
Go!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!