Svédország kezdi elveszíteni az irányítást a börtönei felett

2024. február 14. 22:33

A büntetés-végrehajtásban dolgozók szerint katasztrófához vezethet a jelenlegi helyzet.

2024. február 14. 22:33

Egyre nehezebb helyzetben vannak a svéd börtönőrök – írta a Remix News. A portál beszámolt arról, hogy a szakszervezeti vezetők arra figyelmeztetnek, hogy a svéd börtönőrök elvesztették az ország börtönei feletti ellenőrzést, a túlzsúfoltság pedig az erőszak megnövekedéséhez vezetett.

Kezdjük elveszíteni az irányítást. A rabok többé-kevésbé átvették a börtönök irányítását”

– mondta Christer Hallqvist, a Seko szakszervezet büntetés-végrehajtási osztályának elnöke. Elárulta, hogy a személyzetnek nincs más választása, mint nagyobb távolságot tartani a foglyoktól, mivel jelenleg nincs elegendő eszközük az „incidensek elhárítására”, és figyelmeztetett, hogy a jelenlegi helyzetnek „katasztrófa lesz a vége”.

Az elharapódzó bűnözés miatt Svédország jobbközép kormánya Ulf Kristersson miniszterelnök vezetésével nagyobb hatásköröket vezetett be a rendőrség számára, és szigorúbb büntetéseket vezetett be a lőfegyverrel elkövetett bűncselekményekre, hogy ezzel próbálja megfékezni a skandináv országban rekordot döntő fegyveres bűnözést. 

A bűnözőkkel szembeni szigorúbb fellépés viszont nem járt együtt az ország börtöneibe történő megfelelő beruházásokkal, így a túlzsúfoltság komoly problémává vált. Ezt már a kormány is felismerte. 

Nagyon feszült a helyzet a svéd büntetés-végrehajtásban”

– jelentette ki Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter. A büntetés-végrehajtási kapacitás bővítése túl későn kezdődött –  ismerte el. „Most minden lehetséges intézkedést megteszünk annak érdekében, hogy a büntetés-végrehajtási szolgálatnak olyan feltételeket biztosítsunk, amelyekkel kezelni tudja a kialakult helyzetet” – fogalmazott.

Az ország évek óta vesztes csatát vív a bűnözés elleni küzdelemben, és a legmagasabb kormányzati szinteken is bevallották már, hogy a bandaháborúk és a tömeges bevándorlás között kapcsolat van. Még Magdalena Andersson korábbi baloldali miniszterelnök is elismerte hivatali ideje alatt, hogy Svédország kudarcot valló multikulturális társadalma hozzájárult ahhoz, hogy a nagyvárosok külvárosaiban virágzik a bűnözés.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Getty Images /  Jan Hakan Dahlstrom

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pompom-2
2024. február 15. 09:27
MERT AZORBÁN A HIBÁS!
Voloka
2024. február 15. 07:27
Mert megérdemlik!
pollip
2024. február 15. 06:33
Csináljunk filmet róla és mutassuk be a magyar köztévében. Szó nem érhetné a ház elejét, csak azt csinálnánk, amit a svédek.
Hajnóczi Kristóf
2024. február 15. 06:30
Így pont jók lesznek a Natoba. Hamarosan laktanyákat, bázisokat, támaszpontokat támadnak majd meg eu-állampolgár szomálik. Mi meg majd biztosíthatjuk a légterüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!