Pokol Valenciában: szó szerint elnyeltek a lángok egy 14 emeletes panelt (Videó)

2024. február 23. 06:55

Négy ember meghalt.

2024. február 23. 06:55
null

Pokoli és egyben történelmi lakástűz pusztított csütörtökön a spanyolországi Valenciában. A Campanar negyedben csaptak fel a lángok egy 14 szintes épület ötödik emeletének egyik lakásában, egyelőre ismeretlen okból – számol be a Magyar Nemzet spanyolországi tudósítója.

A lapnak egy közelben élő magyar szemtanú azt mondta, hogy saját otthonából nézte végig az eseményeket, és arról számolt be a lapnak, hogy a 17:30-kor keletkezett tűz két perc alatt beterítette az épület oldalát, majd a lángok a homlokzaton végighaladva negyed óra alatt a tetejéig elnyelték az épületet.

A kiérkező tűzoltók az erős szél, az óriási füst és a lakásokban bekövetkezett robbanások miatt képtelenek voltak megfékezni a tüzet, miközben a lakók az erkélyen próbáltak menekülni.  Az alsóbb emeletekről többen ki tudtak ugrani a tűzoltók által kihelyezett ugrópárnára. Egy édesapát és lányát majdnem két órával a tűz kialakulása után sikerült csak kimenteni, de egy fiatal pár is hosszú időre csapdába esett az egyik emeleti lakás balkonján.

A tragikus esetnek a BBC szerint négy halálos áldozata van, tizennégy ember, köztük hat tűzoltó és egy kisgyermek pedig megsérült.

Pedro Sánchez miniszterelnök az X-en azt írta, hogy „elborzadt a szörnyű tűz miatt”, valamint szolidaritását fejezze ki az érintettekkel és a lángokkal küzdő tűzoltókkal.

Nyitókép: képernyőmentés

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2024. február 23. 08:59
Nagyon kényelmesen dolgoztak a tűzoltók, úgy látom. Ott kellett volna, hogy legyen a város össze tűzoltója és nyomatni 50 m magasra a vizsugarak tömegeit. Ez a ház megérett a ledózerolásra.
antal-2
2024. február 23. 08:22
Ráadásul ez mérgező gáz. Nem tűzhalál hanem fulladás. Be kell tiltani a műanyag szigetelést.
auditorium
2024. február 23. 07:55
Rettenetes látvány egy 14 emeletes viszonylag új házban keletkezett tűz, mely percek alatt terjed az egész épületre. A ma reggeli TV-hiradók szerint a gyullékony szigetelőfalak megkönnyitették a lángok gyors terjedését. 2022 augusztusában hasonló eset történt egy milánói felhőkarcolóban. Előtte pár évvel Manchesterben. Ott is a Sp.o-ból származó szigetelő és diszelemek kaptak lángba és másfél napig égett. A tűzoltók az 5. emeletig értek fel a viztömlővel. Magasból városban nem lehet Canadair gépekkel oltani. Meggondolandó, kellenek-e ezek a felhőkarcolók minden nagyobb városban?
2024. február 23. 07:10 Szerkesztve
A modern szigetelés és műanyag nyílászarók átka. Kizárólag közetgyapottal szabadna engedélyeztetni a szigetelést: tűzálló. A többinél ez van...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!