Hasít a weimari háromszög, Trump pedig teljesen őrült – így kívánnak jó reggelt Brüsszelből

2024. február 12. 07:49

Közben pedig sajnálkoznak, hogy sok országban épp jobboldali fordulatnak lehetünk szemtanúi.

2024. február 12. 07:49
Donald Trump, Orbán Viktor

A Politico reggeli brüsszeli ügyekkel foglalkozó hírlevele mindig tanulságos olvasmány – és ez hétfőn se volt másképp

Kezdésnek leszögezték, hogy 

Trump „teljesen őrült”, a szavai „felrázták” Európát, s ő maga „iskolai terrorizáló”. 

(Mindez annak kapcsán került leszögezésre, hogy Trump nemrég egy kampányrendezvényen bejelentette, amelyik NATO-ország nem fizet eleget, azt nem védi meg a katonai szövetség.)

Ezt is ajánljuk a témában

Viszont megemlítette a hírlevél azt is, hogy kínos a helyzet, ugyanis „az uniós vezetők számára kellemetlen tény, hogy ez a fajta nyomásgyakorlás Trump hivatali ideje alatt is működött. A védelmi kiadások folyamatosan emelkedtek, amíg Trump hatalmon volt, majd Trump távozása után visszaestek, és újra emelkedni kezdtek, miután Oroszország teljes körűen megszállta Ukrajnát”.

Weimari háromszög

„Mozgolódás jelei mutatkoznak” a Politico szerint, az úgynevezett weimari háromszög feltámadásáról számolnak be – ez a Franciaország-Németország-Lengyelország szövetség, 

amely Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnök idején befagyott, de a jelenlegi vezető, Donald Tusk alatt újraindult.

A három ország külügyminiszterei az ukrajnai háborúról és az európai védelmi ipar fellendítésének módjáról tárgyalnak, Franciaország pedig várhatóan felveti a védelmi célú eurókötvények (közös hitelfelvétel védelmi projektek finanszírozására) ötletét.

A „szélsőjobb” felemelkedése

A hírlevélben panaszkodnak egy sort arról, hogy több országban is feltörekvőben van a jobboldal. 

„Macronnak ez nem fog tetszeni: A francia szélsőjobb az előrejelzések szerint minden idők legjobb eredményét fogja elérni a közelgő európai parlamenti választásokon”

 – írták. A Jordan Bardella európai parlamenti képviselő által vezetett „szélsőjobboldali” Nemzeti Összefogás a szavazatok 33 százalékát szerezhetné meg, míg Eric Zemmour „szélsőjobboldali” Reconquest pártja 6 százalékot hozna a felmérés szerint.

Ezzel a Nemzeti Összefogás mérföldekkel megelőzné a centrista Ensemble koalíciót, amely Macron Reneszánsz pártját is magában foglalja, és várhatóan a szavazatok szűk 14 százalékát kapná a felmérés szerint.

A szélsőjobboldali pártok várhatóan mindenhol jelentős növekedést érnek el, kivéve Lengyelországban,

 ahol Donald Tusk liberális Polgári Koalíciója az előrejelzések szerint a szavazatok 35 százalékát kapja majd” – írták.

Nyitókép: Facebook

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2024. február 12. 12:12
Tisztelt Mandiner! Lehetne, hogy legalább Önök magyarul fogalmazzanak? Mert ezt írják: "Mindez annak kapcsán került leszögezésre," Vajon nem lett volna szebb, ha ezt írják: "Mindezt annak kapcsán szögezték le..." ? Tisztelettel.
nempolitizalok-0
2024. február 12. 10:47
Bizony libsik, rövidesen takarodó. Botmixer, Újhülye és Műhús is uccsó hónapjait tölti hazaárulással. Legalábbis az EP-ben.
pipa89
2024. február 12. 10:43
Ki kell söpörni a fináncbürokratákat és a fináncpolitikusokat a kormányokból és Brüsszelből is, mielőtt túl késő lesz.
auditorium
2024. február 12. 09:30
Ezek az elszólások, meggondolatlan kijelentések nagyon károsak. Ne szólj szám, nem fáj fejem. Tr. kijelentésén ("Aki nem fizeti be a Natotagdijat, azt nem védi meg a Nato az oroszoktól vagy : ( még rosszabb kijelentés) azt megtámadhatják az oroszok." Most ezen lovagol a média mindenütt, ezzel próbálják az esetleges rokonszenvet aláásni. Ne felejtsük el: A szavaknak súlya van. - Die Worte sind Steine,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!