Ebből még komoly baj lehet: rengeteg radioaktív szennyvíz szivárgott egy atomerőműből

2024. február 07. 16:06

Mintegy 5,5 tonna radioaktív szennyvíz szivárgott szerdán a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba Japánban – közölte a helyi média szerdán.

2024. február 07. 16:06
Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant in Japan

A szivárgást szerda reggel 9 óra előtt az erőmű dolgozói észlelték. A fukusimai helyi televízió – a tokiói elekromos művek (TEPCO) közlésére hivatkozva – arról adott tájékoztatást, hogy a radioaktív hűtővíz tisztítására használt berendezés kivezetőnyílásából folyt el hűtővíz eddig ismeretlen okból. 

A TEPCO becslései szerint a kiszivárgott hűtővíz körülbelül 22 milliárd becquerel radioaktív anyagot tartalmaz. 

A hatóság közlése szerint ugyanakkor a víz nagy része már a talajba szivárgott, és a közeli vízelvezető csatornában sem volt kimutatható semmilyen jelentős sugárzási szintváltozás - tették hozzá jelentésükben. A TEPCO – elővigyázatosságból – megtiltotta a belépést a szivárgással érintett területekre. A Fukusima Daicsi atomerőműben 2011-ben földrengés és szökőár miatt magolvadás következett be, a reaktorokat sikerült leállítani, de továbbra is hűteni kellett őket. Mivel a hűtővízet már nem volt hol tárolni, azt 30 év alatt fokozatosan, megtisztítva, fokozott ellenőrzés mellett egy kilométerre a parttól a tengerbe eresztik. A tisztított hűtővíz leengedésének negyedik szakasza várhatóan idén márciusban kezdődik meg.

(MTI)

Nyitókép: Kentaro Tominaga / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2024. február 08. 01:30 Szerkesztve
"pandalala ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. február 08. 00:52 Van olyan 'nagyobbacska' napkitörés, mely az embereknek nem árt túlságosan, viszont globális áramszünetet okoz?? ...." Volt már olyan. 1859-ben volt olyan nagyobbacska napkitörés, ami kinyírta a London-Manchester távíróhálózatot, egyébként annyi hatása volt az emberek életére, hogy még az Egyenlítő mentén is sarki fényben gyönyörködhettek. Ha ez a mai technológiai szinten érné a Földet, akkor az globális áramszünetet okozna.
Ez D-dúr és e-moll
2024. február 07. 21:17 Szerkesztve
"I feel the earth move under my feet ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. február 07. 20:07 Ez nem érv... Ugyanis te a 'globálisi áramszünettel' meg a 'minden eddiginél nagyobb napkitöréssel' jöttél!!..." Klasszikusokat csak pontosan illik idézni: nem minden eddiginél nagyobb napkitöréssel jöttem, hanem egy nagyobbacska napkitöréssel. :-) Egyébként pedig: elég öreg vagyok már ahhoz, hogy emlékezzem arra, hogy Csernobil előtt az volt az érv az atomerőmű-katasztrófák ellen, hogy még nem voltak; aztán jött Csernobil és a mellébeszélés, hogy jó, de az csak emberi gondatlanság volt, az erőművek elég biztonságosak; majd Fukusima után az, hogy no, igen, de még így is az atomenergia a leghatékonyabb és legkevésbé kockázatos energia; és közben egyre nő a reaktorok száma a világban, köztük egyre több az elöregedett reaktor, tehát a kockázat is egyre nagyobb. Ha holnap egy napvihar csinál egy globális áramszünetet, ami atomerőmű-katasztrófákat okoz, akkor mivel fogsz érvelni?
Ez D-dúr és e-moll
2024. február 07. 20:00
"I feel the earth move under my feet 2024. február 07. 19:40 ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. február 07. 19:26 ....De hát te eddig semmiféle érvet nem tudtál felsorakoztatni a bugyuta képzelgéseid igazolására, szóval te nem vitázol, csak haluzol, anekdotázol, és butaságokat beszélsz.. alapvető ismeretek teljes hiányát demonstrálva..." Nem mondom, mutatom: Csernobil, Fukusima.
I feel the earth move under my feet
2024. február 07. 19:40
"Ez D-dúr és e-moll 2024. február 07. 19:26" " Én szívesen elvitatkozgatok veled, mert én szeretek vitatkozni, de nagyapám, aki nálam sokkal lényeglátóbb ember volt, egy szót sem szólna, hanem a jobbkezével rámutatna Csernobilra, a bal kezével Fukusimára és részéről lezártnak volna tekinthető a vita. " De hát te eddig semmiféle érvet nem tudtál felsorakoztatni a bugyuta képzelgéseid igazolására, szóval te nem vitázol, csak haluzol, anekdotázol, és butaságokat beszélsz.. alapvető ismeretek teljes hiányát demonstrálva. Az, hogy nagyapád mit tenne.. ,már ne is haragudj.. de itt meglehetősen irreleváns. Bár lehet, hozzád képest tájékozottabb ember volt. Ami nem teljesítmény persze..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!