Elszólta magát Stoltenberg: szerinte a NATO „jó üzlet” az Egyesült Államok számára, az is kiderült, miért

2024. január 31. 20:14

Közölte: az USA eddig mintegy 70 milliárd dollárral segítette Ukrajna önvédelmét, míg a NATO többi tagországa összesen több mint 100 milliárddal.

2024. január 31. 20:14
Jens Stoltenberg

A NATO jó üzlet az Egyesült Államok számára a szövetségesektől érkező védelmi ipari megrendelések által – hangoztatta szerdán a NATO főtitkára Washingtonban.

Jens Stoltenberg, a transzatlanti védelmi szövetség főtitkára a befolyásos washingtoni elemzőközpont, a Heritage Foundation székházában tartott előadásában hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évben Kanada és az európai tagországok 120 milliárd dollár értékben vásároltak amerikai fegyverzetet.

A főtitkár elismerését fejezte ki az Egyesült Államoknak vezető szerepéért, ahogy éveken keresztül szorgalmazta a tagországok védelmi kiadásainak növelését, amit jogosnak nevezett, és megemlítette Donald Trump amerikai elnökként ebben az irányban tett törekvéseit. Hozzátette ugyanakkor, hogy mostanra megváltozott a helyzet, mert minden tagállam növelte védelmi kiadásait, és 2024-ben a szövetségesek fele eléri a GDP 2 százalékát jelentő védelmi költségvetési arányt, ami a NATO előírása.

Kiemelte Lengyelországot, amelynek védelmi büdzséje a várakozások szerint ebben az évben meghaladja GDP-je 4 százalékát.

A NATO előtt álló feladatnak nevezte egy komoly elrettentő erő kialakítását a háború elkerülése érdekében. Sürgette Ukrajna további támogatását, amelynek segítségével Ukrajna képes lehet a „túlélésre és fennmaradásra”. Az Egyesült Államok érdekének is nevezte Ukrajna további támogatását, amellyel kapcsolatban megállapította, hogy az amerikai GDP töredékét fordították eddig a segítségnyújtásra.

A NATO-főtitkár szerint az Egyesült Államok eddig mintegy 70 milliárd dollárral segítette Ukrajna önvédelmét, míg a NATO többi tagországa összesen több mint 100 milliárddal,

miközben Európa hatmillió ukrán menekültnek is menedéket ad.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MANDEL NGAN / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wolfram004
2024. február 04. 10:31 Szerkesztve
A NATO az usa fasza vége, azzal baszogatja az oroszokat. Már a létrejöttének is ez volt a célja. A német gyarmatáról könnyen igazgatja, az EU meg fizeti a cechet. Nem kellett hozzá más, mint néhány megvett vezető (régen úgy hívták áruló, később beépített ügynök, ma demokratikus vezető a megnevezése), meg egy erős kommunikáció (a média hatalma!), amiben elhitette a világgal, hogy ez a jó. Az amerikai érdek (profit) szinonimája lett a demokrácia, megbékélés, befogadás, és megannyi (eredeti jelentésben) pozitív hívószó. "Az ördög egyik legnagyobb trükkje az volt, hogy elhitette a világgal, hogy nem létezik" (Keyzer Söza)
alexandrosz-2
2024. február 01. 06:04
A rohadék köpcös geci csicska is tolja a pénzünket a magyargyilkos hoholoknak: - gáz reverz szállítással, üzemanyag vezetékes reverz száílítással, árammal, hadfelszereléssel, kiképzéssel, gyogykezelésekkel, üdütetésekkel, gyógyszerrel, kötszerrel. Soha nem azt kell figyelni, amit a zsidesz hazudik, hanem azt, amit csinál.
Házam Hazája
2024. február 01. 00:47
Egy Yacht, egy sziget, egy 20 emeletes, egy "magányos" és minden kezdődik elölről.
lefty67
2024. január 31. 21:46
Ez az amerikai közönségnek szólt, és csak megismételte amit a külügyminiszterük már hónapokkal ezelőtt mondott! De örülök neki, mert nevetségessé teszi a ballipsi narratívát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!