Újra Föld körüli pályára állt az amerikaiak rejtélyes űrrepülője (VIDEÓ)

2023. december 29. 10:34

Nem tudni, hogy mi a pontos célja a küldetésének.

2023. december 29. 10:34

Az amerikai hadsereg titkos X-37B robotűrrepülőgépe csütörtök este Floridából felszállt hetedik küldetésére, most elsőként az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX vállalat Falcon nehéz rakétája juttatta  fel a világűrbe.

Az indítást több mint két hetes késést követően hajtották végre, korábban az indítást a rossz időjárás, valamint műszaki hibák akadályozták. A csúszások kellemetlen fiaskót jelentett az Egyesült Államoknak, mivel az X-37B eredetileg tervezett fellövésével egy időben Kína sikeresen fellőtte saját robotűrrepülőgépét, a Shenlongot avagy „Isteni Sárkányt. A kínai gépnek a mostani harmadik űrrepülésére 2020 óta. 

A Boeing által épített, nagyjából egy kisbusz méretű, miniatűr űrsiklóra emlékeztető járművet arra tervezték, hogy

akár több évig tartó űrrepülésket is képes legyen végrehajtani,

valamint rakományt tudjon földkörüli pályára állítani, valamint kísérleteket tudjon elvégezni. Küldetése végén az űrhajó visszasüllyed a légkörbe, hogy egy kifutópályára szálljon le, hasonlóan az űrsiklóhoz.

2010 óta hat korábbi küldetést hajtott végre. Az X-37B legújabb küldetésének tervezett időtartamát nem hozták nyilvánosságra, de feltehetően 2026 júniusáig vagy még tovább fog tartani. A legutóbbi küldetés során jóval több mint két évig maradt pályán, mielőtt 2022 novemberében leszállt volna.

A csütörtöki küldetés volt az első, amelyet a SpaceX nagyobb teljesítményű Falcon nehéz rakétája indított, amely

képes a rakományát 35 000 km magasan lévő geoszinkron pályára juttatni.

Az X-37B eddig csak alacsony Föld körüli pályán, mintegy 2000 km alatti magasságban repülhetett.

A Pentagon nem közölte, hogy az űrrepülőgép ezúttal milyen magasan fog repülni. De a múlt hónapban a légierő egy nyilatkozatában azt közölte, hogy az USSF-52 néven megjelölt küldetés „új orbitális rendszerek tesztelését, a jövőbeli űrterületi tudatossági technológiák kikísérletezését” foglalja magában.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: USAF / AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2024. február 03. 15:51
Nincs itt semmi titokzatosság. Kínai és orosz kémműholdak, radarállomások folyamatosan követik. Ha lenne rajta ember, akkor azt is tudnák, hogy mikor végzi a kisebb-nagyobb dolgát.
Muki46
2023. december 29. 14:43
Elmebetegek űrszemetelése. Hogy rohadnának meg.
muttikulti
2023. december 29. 11:45
Szuper! Hajrá USA!
chief Bromden
2023. december 29. 11:14
Újra élőznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!