Tusk: Lengyelország visszanyeri vezető szerepét az EU-ban

2023. december 12. 14:43

Megígérte, elhozza Brüsszelből „a lengyel vállalkozók, a lengyel önkormányzatok által áhított eurómilliárdokat”.

2023. december 12. 14:43

Lengyelország erős láncszeme marad a NATO-nak, és visszanyeri vezető szerepét az Európai Unióban (EU) – jelentette ki Donald Tusk megválasztott lengyel kormányfő kedden, a lengyel parlament alsóházában (szejm) elmondott programbeszédében.

A 66 éves Donald Tuskot, a második legnagyobb parlamenti frakciót, a Polgári Koalíciót (KO) vezető Polgári Platform (PO) elnökét a szejm hétfő este választotta meg kormányfőnek.

Több mint kétórás beszédében Tusk az ukrajnai háború kapcsán fontosnak nevezte Lengyelország szövetségesi kapcsolatainak állandóságát. 

Lengyelország „kulcsfontosságú, erős, szuverén láncszeme” marad a NATO-nak, 

lojális és magabiztos szövetségese lesz az Egyesült Államoknak, és az EU-ban „visszanyeri vezető szerepét” – jelentette ki.

„Annál erősebbek és szuverénebbek vagyunk, minél erősebb nemcsak Lengyelország, hanem az egész európai közösség” – fogalmazott.

Tusk hamarosan Brüsszelbe indul

Bejelentette: hamarosan Brüsszelbe indul, hogy „meggyőzze ott a szövetségeseket” az Ukrajna védelme érdekében tanúsítandó „egyértelmű hozzáállásról”. Egyúttal hangsúlyozta: „barátságos, jóakaratú magabiztosságra van szükség” Ukrajna irányában, amikor védeni kell a lengyel vállalkozók, fuvarozók, gazdák érdekeit.

A migrációs válságról elmondta: ezt egy állam önmagában nem tudja megoldani, Lengyelországnak osztoznia kell az európai határok védelméért vállalt felelősségben.

A lengyel külpolitikáról szólva megígérte: 

elhozza Brüsszelből „a lengyel vállalkozók, a lengyel önkormányzatok által áhított eurómilliárdokat”.

Bejelentette: a PO választási programjával összhangban, az év elejétől 30 százalékkal növelik a pedagógusok, 20 százalékkal a közalkalmazottak fizetését.

Benyújtotta a kabinetjének megválasztását célzó indítványt

Tusk a kormányprogram ismertetésével együtt benyújtotta a 26 tagú kabinetje megválasztását célzó indítványt is. A KO, a Lengyel Parasztpárt (PSL), a Lengyelország 2050 (PL2050) és az Új Baloldal tömörülések alkotta többségi parlamenti tömb jelöltjeiből álló kabinetnek két miniszterelnök-helyettese lesz: Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a PSL elnöke, valamint Krzysztof Gawkowski, az Új Baloldal társelnöke. Kosiniak-Kamysz egyben a nemzetvédelmi, Gawkowski a digitalizációügyi tárca élére áll.

Három miniszter tagja volt Tusk előző kormányának is: 

Radoslaw Sikorski visszatér a külügyminiszteri posztra, Tomasz Siemoniak volt nemzetvédelmi miniszter a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter lesz, Bartlomiej Sienkiewicz volt belügyminiszter pedig a kulturális és örökségvédelmi tárca élére áll.

Sienkiewiczet Tusk a kultúrában jártas szakembernek nevezte, aki egyúttal „tapasztalt a legkeményebb ügyekben”, így a kormányfő szerint például „a tönkretett közmédia helyzetének rendezésében nincs nála illetékesebb ember”.

Tusk kormányáról a szejm kedd délután tart bizalmi szavazást. Az új kabinetet az államfő szerdán iktatja be.

(MTI)

***

 

Nyitókép: JAKUB PORZYCKI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. december 12. 22:00
Ez a hazaáruló libsi köcsög még nagyobb barom az ukránseggnyalásban mint az előző hülye kormány.
2023. december 12. 21:50 Szerkesztve
Mit vezet, te nyomorék??? USA láncra kötött mulya bagázs, kényszeresen ragaszkodnak a vélt nagyságokhoz és a távoli szövetségeseikhez, de erre már jópárszor rábasztak. Nem tanulnak semmiből.
csoda
2023. december 12. 20:46
A külügyet a jelek szerint a legutóbbi német választásokhoz hasonlóan azonnal kiszervezték a CIA-nak. Vajon itt is az amcsi nagykövet fogja majd a napi utasításokat átküldeni, mint a bolgároknál, vagy egy kicsit szofisztikáltabban történik majd a dolog?
urban63
2023. december 12. 19:27
Azt majd a pelusos dönti el! Első hazugságod megvan!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!