Reagált a MÁV V. Naszályra: nincs még megállapodás a Déli pályaudvar területéről

2023. december 14. 14:42

Cáfolta az ellenzéki polgármestert a vasúttársaság.

2023. december 14. 14:42
null

Hamarosan megkezdődhet a Déli pályaudvar felhagyott ipari területének megújítása, a területen várhatóan rekreációs park lesz” – jelentette be V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján, számolt be lapunk a távirati iroda nyomán a párbeszédes politikus nyilatkozatáról.

Ezt is ajánljuk a témában

A tudósítás szerint V. Naszály emlékeztetett: a Déli pályaudvar területének a MÁV mellett a Budavári Önkormányzat is tulajdonosa, a MÁV azonban szeretné felújítani az épületet, ehhez pedig egyszerűbb, ha az egész területnek egy tulajdonosa van, így a MÁV kezdeményezte a tulajdonosi viszonyok rendezését. A polgármester hozzátette: a MÁV a Mészáros utcával szomszédos 8 ezer négyzetméteres területet ajánlotta fel, ennek felét csereként, felét kedvezményes áron megvételre. 

A közgyűlés december 7-ei ülésén egyetértés volt abban, hogy ezt az ajánlatot el kell fogadni, így hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások – tette hozzá V. Naszályi Márta.

Nagyon úgy tűnik azonban, az ellenzéki kerületvezető elsiette a dolgot. A MÁV-Volán csoport ugyanis arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy állításaival szemben semmilyen megállapodás nem született még az érdekelt felek között, így a MÁV Zrt. nem döntött, sőt nem is egyeztetett semmilyen értékesítésről.

Ez utóbbival kapcsolatban különösen fontosnak tartják hangsúlyozni azt a tényt, mely szerint a vasúttársaság közismerten nincs olyan helyzetben, hogy bármilyen vagyontárgyának kedvezményes értékesítését egy-egy kiemelt fejlesztési terület vonatkozásában megengedhesse magának, így ilyen ötlet itt sem merült fel és a jövőben sem várható, hogy a területtel kapcsolatban ilyen döntés szülessen.

Mint írták, pusztán az értékarányos telekcsere ügylet lehetőségét vetették fel, mint lehetséges megoldást.

November 11-én erről az elvi opcióról tájékoztatták az I. kerület vezetését, amely két héttel később jelezte az arra való nyitottságát, továbbá azt, hogy egy ilyen megoldáshoz készek megszerezni a képviselőtestület támogatását is.

Az érintett terület hasznosításának ügye jelenleg itt áll, előrelépés a fentiekhez képest a négy érdekelt fél vonatkozásában nem történt. A célunk ugyanakkor az, hogy Budapest egyik legértékesebb területének a sorsa minél hamarabb megnyugtató módon rendeződjék. Ebben a vasúttársaság érdekelt és elkötelezett, a folyamatot ugyanakkor nem segítik a pontatlan, időnként alaptalan állítások, amelyek kizárólag egyik vagy másik fél érdekei felől közelítik meg a témát” – zárul a közlemény.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2023. december 18. 21:45
V. Naszályinak egy zoknit kéne tömni a rusnya pofájába. Aztán jól valagba rúgni.
nemecsek-3
2023. december 14. 22:54 Szerkesztve
Na már csak az hiányozna, hogy a naszályi kapja meg a területet. Aki egy betűt is elhisz a rekreációból meg parkból az jobb ha kezelteti magát. Busásan tejelő ingatlanbiznisz amiből egy fillért nem látna a kerület, az igen. Repesne is örömében a dugasz rivhnya. Meg kell nézni mi lett Zuglóval...... és még most csaptak bele igazán a kertvárosból gettó projektbe.
FeketeFehér
2023. december 14. 20:52
Amúgy a kérdéses terület több mint 10 éve le van rohadva, a kutya sem használja, se a MÁV se senki. A terület tulajdonviszonyai elég zavarosak, és a használati lehetőségei sem olyanok, amik a piaci szereplők érdeklődését felkeltené. Érthetetlen ez a huzavona a szereplők között. Normális esetben a MÁV-nak is az lenne az érdeke, hogy az önkormányzat közösségi térként tudja hasznosítani a területet, de a fidesz megint leszólt, hogy V. Naszályi a választások előtt nem arathat sikert. Ennyi. Meg egy bambi. Itt nem MÁV és önkormányzati érdekek vannak az előtérben, hanem a fidesz rövidtávú politikai érdekei.
konfucius
2023. december 14. 18:36
A MÁV nehogy elkótyavetyélje a vagyonát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!