Orbán Viktor szép csendben a Bizottság torkára fogta a kést

2023. december 15. 13:08

Miközben mindenki az ukrán csatlakozási tárgyalásokról beszél, Orbán azért gondoskodott arról, hogy a Bizottság gördülékenyen folyósítsa a tegnapelőtt felszabadult 10,2 milliárd eurónkat.

2023. december 15. 13:08
ORBÁN Viktor
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Tegnap hatalmasat robbant az EU-tanácsi csúcs első nagy híre: Orbán Viktor a tárgyalóterem konstruktív elhagyásával lehetővé tette, hogy az Európai Unió megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Ekkor indult meg a csúcsról tudósító újságírók zajos népvándorlása a tanácsi Justus Lipsius épület sajtóátriumába épp csak betoppanó Charles Michel tanácselnök felé, és emiatt kezdte el a POLITICO már-már komikumba hajlóan feltérképezni a teljes koreográfiáját annak, hogy pontosan mennyire előre volt leegyeztetve Orbán Viktor kivonulása a teremből, és ki hogyan adott neki erre jelet. A sokk akkora volt, hogy teljesen váratlan dolgok csúsztak ki az uniós vezetők száján, Leo Varadkar ír miniszterelnök például hirtelen tisztelni kezdte Orbánt.

Ezt is ajánljuk a témában

Így aztán valamelyest elsikkadt a brüsszeli hírfolyamban a tegnap éjjel másik nagy tanácsi fejleménye: hogy Magyarország megvétózta az uniós költségvetés félidei módosítását, benne ötvenmilliárd euró Ukrajnának szánt hitellel és segéllyel, mellyel az EU négy évre elkötelezte volna magát a háborúban ragadt Ukrajna támogatása mellett.

Magyarország szempontjából márpedig egyértelműen ez utóbbi a fontosabb hír – elmagyarázzuk, miért.

Hiszem, ha látom?

A 10,2 milliárd eurónyi kohéziós pénz felszabadítása kapcsán az EU-s pénzek szappanoperáját bő két és fél éve követő magyar újságolvasóban teljes joggal merül fel a kérdés: mi a garancia arra, hogy az Európai Bizottság valóban be is tartja a papíron szépen hangzó ígéretét?

Nos, ez a garancia nem kis részben az uniós költségvetés vétójával született meg.

A Bizottság ugyanis lépéskényszerben van: a hétéves uniós költségvetés (MFF) felülvizsgálata nélkül az uniós intézményrendszer nem működik, a felülvizsgálatot mindenképpen el kell végezni. Azzal viszont, hogy ezt a döntést egy januári-februári rendkívüli csúcsra halasztották, a következő hónapokban mind az Európai Bizottságnak, mind a többi tagállamnak korrektséget kell mutatnia a magyar pénzek ügyében – különben a költségvetés felülvizsgálatához Magyarország értelemszerűen nem járulhat hozzá.

Lehet Ukrajnának fizetni, de annak ára van

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója pénteken az Európai Tanács épületében újságírók kérdéseire válaszolva elmondta: a magyar kormány szerint az, hogy az Európai Unió Ukrajnát az uniós költségvetés részeként, négy évre előre elköteleződve finanszírozza, a kudarcos nyugati Ukrajna-stratégia része. Ehelyett a magyar kormány új stratégiát javasol, melynek hátterében új pénzügyi megoldásoknak kell állniuk.

A magyar javaslat épp ezért az, hogy a tagállamok bilaterális alapon, rövidebb időre, például egy évre adjanak pénzt Ukrajnának.

Orbán Balázs azt sem zárta ki, hogy egy ilyen megoldásban Magyarország esetleg részt vegyen.

A politikai igazgató Brüsszelben hangsúlyozta: Ukrajna EU-s költségvetésen belüli finanszírozása „egy olyan probléma, amit ők [a többi európai tagállam és a Bizottság – a szerk.] szeretnének megoldani, nem mi”. Ezért ha a többi tagállam és a Bizottság a költségvetésen belülre hozná Európát, azzal az költségvetési kérdéssé válik, és azonnal összekapcsolódik a költségvetéssel kapcsolatos többi vitás üggyel – köztük a magyar pénzek továbbra is befagyasztott részének ügyével. Magyarország nem szeretné, hogy Ukrajnát az EU költségvetéséből finanszírozzák,

de ha a többi tagállam ehhez ragaszkodik, megtehetik az összes befagyasztott magyar pénz felszabadításának árán – tette világossá Orbán Balázs.

Orbán arról is beszélt, hogy a költségvetési felülvizsgálat egyéb tételei Magyarország számára már megfelelőek, kivéve Ukrajnát és még egy apróságot: a Bizottság a helyreállítási alapra felvett hitel megemelkedett kamatainak fedezetét is kérné a tagállamoktól, Magyarország azonban nem érzi magára nézve kötelezőnek olyan hitel kamatait fizetni, amelyből nem részesült. Így a helyreállítási pénzek felszabadítása nélkül a megemelkedett kamatköltségekhez sem tud hozzájárulni Magyarország. A bökkenő a Bizottság és a többi tagállam számára az, hogy a kamat a költségvetési felülvizsgálat egyetlen olyan része, amelyből a Bizottság nem engedhet – a hitel fel van véve már, a kamatát ki kell fizetni.

Így tehát az EU-s intézményeknek és a tagállamoknak nincs más választásuk – meg kell egyezniük Magyarországgal,

és tisztességgel, ténylegesen ki kell fizetniük a felszabadított pénzeket is.

Ezt is ajánljuk a témában

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 276 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kamcsatka5
2023. december 16. 09:52
A Fuggerék szarosgyurijának a torkára kéne már tenni a kést, hiszen ez a tetű az éceszgéber ( igaz csak stróman ), fel kéne tárni már ezeknek a küldetéses szaporítóanyagoknak a körvonalait ( legalább ).
Nasi12
2023. december 15. 23:22
Okos leírása Orbán okos viselkedésének.
Szutykok
2023. december 15. 20:46
Ugy vétózgat a kipcsak mangalica hogy két hete még azt hazudta azt sem tudja, hogy mi az a vétó:DDDD
Szutykok
2023. december 15. 20:42
Ennyi:DDD Orbán vétójáról a holland miniszterelnök, Mark Rutte így nyilatkozott: „26 országgal egyetértettünk, a magyar Orbán Viktor még nem volt képes ebben részt venni. Biztos vagyok benne, hogy jövő év elején meg tudunk állapodni erről. Január végére születhet megállapodás. Van még időnk, Ukrajna nem fogy ki a pénzből a következő hetekben.” Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is azt mondta, januárban térnek vissza a segélyt érintő tárgyalásokra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!