Akárhogy nézem, többet kaptunk most Brüsszelben, mint amennyit adtunk – Emmanuel Macron meg jó firma, tartja a szavát

2023. december 15. 05:29

Kik vagyunk mi, hogy meggátoljuk a szövetségeseket a kútba ugrásban? Mert nem Európát gyengítő putyinista ellenségek vagyunk, hanem Európáért haragvó szövetségesek.

2023. december 15. 05:29
ORBÁN Viktor
Kohán Mátyás

„Lehet nagyon kritizálni Orbán különböző cselekedeteit, de a reformokkal kapcsolatban akkor is korrektnek kell lennünk.” Didier Reynders igazságügyi biztos szavai csengenek a fülemben csütörtök délutánról, ahogy az ukrán csatlakozási döntés után a tanácsi kantinban lapátolom a Brüsszel ízű kilenceurós tintahalkarikákat.

Tegnapelőtt az Európai Bizottság felszabadított 10,2 milliárd eurót Magyarország számára; ez a legnagyobb kupac az uniós pénzeinkből. Szemfüles kollégák kiszúrták: a legutolsó törvénymódosítás, ami alapján ezt a pénzt végül csak ideadta Brüsszel, januári hatálybalépéssel szerepelt a Magyar Közlönyben. A Parlament részben ezért nyüszített is miatta ennyire.

A Bizottságnak valamiért mégis nagyon sietős volt még az EU-csúcs kezdete előtt Magyarországnak masszív pozitív jelzést küldeni.

Apróbb procedurális formaságok felett emiatt könnyedén elsiklottak. Gondolhatjuk persze úgy, hogy ebben semmi szerepe nem volt az elmúlt hetekben felvett kemény magyar tárgyalási pozíciónak, vagy Orbán Viktor tárgyalásainak, s hogy az Európai Tanács elnökével Budapesten, Olaf Scholzcal Berlinben és Emmanuel Macronnal Párizsban mindez szóba sem került, csak a törvény betűjét követte az óh, de jogállami Bizottság –

de miért gondolnánk így, ugyan.

Nagyon bíznunk kellene az Európai Bizottságban ahhoz, hogy így gondoljuk. Nyitva hagyom, hogy van-e okunk erre.

Ukrajnának szintén eszméletlenül sietős volt meghozni azt a két törvényt – a kisebbségekkel kapcsolatos, papíron mindent orvosló salátát és a korrupcióellenest – az EU-csúcs előtti utolsó két hétben. Gondolhatjuk persze úgy, hogy a fent nevezett vezetőknek vagy a miniszterelnök által az elmúlt hetekben felvett kemény magyar tárgyalási pozícióknak ehhez mind semmi közük, s az egész oka csupán az ukránok szövetségesire cserződött jóakarata. De miért gondolnánk így, ugyan.

Nagyon bíznunk kellene Ukrajnában ahhoz, hogy így gondoljuk. Nem is hagyom nyitva, hogy van-e okunk erre. Nincs sok.

Lehet nagyon kritizálni Ukrajna különböző cselekedeteit, de a reformokkal kapcsolatban korrektnek kell lennünk. Legalább annyira korrektnek, amennyire velünk volt az Európai Bizottság. Ez nem túl magas léc: az Európai Bizottság megnyitott tegnap egy igen nagy átmérőjű pénzcsapot azzal, hogy amíg az igazságügyi reform törvényei a helyükön vannak, nyitva is marad. Magyarország pedig ma megnyitott egy ajtót Ukrajna előtt azzal, hogy amíg az ország betartja a saját kisebbségvédelmi törvényét, nyitva is marad.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarország kapott egy igen tekintélyes koffernyi pénzt; Ukrajna lehetőséget jó néhány évnyi kínkeserves tárgyalásra, amit – mint azt Orbán Balázs este elmondta – körülbelül hetven helyen tudunk szükség esetén megakasztani.

Akárhogy nézem: többet kaptunk, mint amennyit adtunk. Emmanuel Macron jó firma.

Amit az ember megbeszél vele, úgy lesz. Állja a szavát.

Ilyen egy seízűségében jóízű uniós kompromisszum, mint a régi, még kevésbé bolond időkben:

néhány hét eszméletlenül nagy feszültség után mindenki azt kapja, amit akar.

Magyarország a forrásokat, amik járnak neki, a kárpátaljai magyarok jogait, és az elképzelhető legnagyobb távolságot egy olyan döntéstől, amihez nem adná a nevét. Az EU nagy tagállamainak vezetői annak a boldog tudatát, hogy az Uniót azért még mindig ők vezetik legszuverénebb pillanataikban. Ukrajna meg egy kis vitamintablettányi motivációt, amire a hibátlan nyugati stratégiának köszönhetően egészen szánalmas fronthelyzetben bizonyára igen nagy szüksége van. 

Ennél sokkal többre nem jó a mai döntés; hogy önmagában a tárgyalások megkezdése mennyit ér, arról meg lehet kérdezni a montenegróiakat és a törököket.

Hogy volt-e egy másodpercig is esély arra, hogy Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megindítását tényleg megakadályozzuk? Nem tudom.

A nettó befizető régi klubtag Ausztria annyit sem tudott elérni, hogy megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovina,

amely minden mérce szerint jelentősen kevésbé kaotikus szamárfészek úgy Ukrajnánál, mint Moldovánál. Ehhez képest a magyar eredmény – egy hatalmas zsák pénz és rengeteg kisebbségi jog egy nemzeti érdeket közvetlenül nem sértő engedményért – finoman szólva tekintélyes dolog.

Merthogy az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdése azok után, hogy Ukrajna kisebbségügyben a 2010-es elejének fideszes törvénygyárára emlékeztető soványmalac-vágtában rendezte adósságát, a kárpátaljai magyarok jogai pedig Schink István munkácsi iskolaigazgatóval együtt a helyükön vannak, nem közvetlen, éles sérelme a nemzeti érdeknek. Ez már nem a magyarokat elnyomó Ukrajna ajnározása.

Hanem olyan, mint az olajembargó magyar kivétellel, vagy az a szankciós lista, amin nincsen rajta a Roszatom.

Gyomortáji diszkomfortot okoz Magyarországnak, nem artériás vérzést. Azaz 26 másik ország hajthatatlan ellenkezésének tudatában vállalható.

Ne felejtsük a magyar EU-s politika egyik sarokkövét, a minimumot, amit a szövetségeseinkkel szemben vállaltunk: a vétó nevű atombombát teljesen egymagunkban csak akkor használjuk, amikor közvetlen magyar érdek forog veszélyben.

Ha viszont mi nem fulladunk bele, hagyjuk a többieket kútba ugrani.

Így tettünk minden szankciós csomagnál, és így tettünk most is. Mert nem Európát gyengítő putyinista ellenségek vagyunk, hanem Európáért haragvó szövetségesek. Egyék hát meg kedves barátaink, amit főztek. A mi saját kis világunkban elég örömöt ad az anyaországi magyarok végestelen-végre megérkező pénze, meg a kárpátaljaiak visszatért jogai. „Korrektnek kell lenni.” Ezt adja és ezt is kéri karácsonyra az Európai Unió, mert nem adhat és nem is kérhet mást, mint mi lényege:

innen keserű, onnan édes Szent Brüsszeli Kompromisszumot.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 394 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2023. december 16. 11:52
Az egész EU egy kínos ügy.
syphax-2
2023. december 15. 23:11
".....Kik vagyunk mi, hogy meggátoljuk a szövetségeseket a kútba ugrásban? Mert nem Európát gyengítő putyinista ellenségek vagyunk, hanem Európáért haragvó szövetségesek. Kohán Mátyás írása." Ez ugyan TÖKÉLETESEN IGAZ, ÁM EZT AZ IGAZSÁGOT " A KÚTBA UGRANI AKARÓ KORLÁTOLTAN BUTA Ú.N. "SZÖVETSÉGESEINK" SEM ÁT NEM LÁTJÁK SEM EL NEM ISMERIK. LELKÜK RAJTA PERSZE: ELMEORVOSI TAPASZTALAT AZ IGAZ, A SÚLYOSAN -KÓROSAN ÖNPUSZTITÓ ELMEBAJOSOKON--SAJÁT MAGUK DÖNTÉSE ELLEN--NEM LEHET SEGITENI!!! AKI HÜLYE ANNAK SAJNA' MEG KÖLL DÖGLENI..EZ ILYEN EGYSZERŰ ÉS VÉRESEN SZOMORÚ NAGYIGAZSÁG.
csapláros
2023. december 15. 16:03
alexandrosz-2Trinitysum 2023. december 15. 14:45 ..."Tegyük fel igazad van.De akkor miről szólt az ogy határozatuk? Leszarta a köpcös geci. De akkor miről szólt a nemzeti inzultációjuk plakátostól, reklámostól? stb."...Itt nem Orbán szarta magasról le a magyar országgyűlési határozatot, hanem a hatalmi mámorban leledző LIBERÁLNÁCIK, akik folyamatosan a gyarmatosításunkat akarják! A nemzeti inzultáció eredménye még a Holdban. Ha nem verte volna a leköpcös gecizett és "bandája" a tam-tamot, akkor egy faszt álltak volna vele szóba, a kódis Zselétől, Macronon át a LIBERÁLNÁCI USA csicska kápókig (Van még Lejjebb és társai) bezárólag! Kapitalizmus van bazdmeg, méghozzá SZABAD PIACI, ahol az Unió is egész jó vásárt csinált a rongyos 10 milkával! ... 🤣🤣🤣
csapláros
2023. december 15. 15:53 Szerkesztve
Csigorin 2023. december 15. 15:42 ..."magyarazza a bizonyitvanyt a sajto, de az elvtelenseget joizzel nem lehet vedeni."... A faszt, bazdmeg. Arról van szó, amiről a ballibbant, nemzetáruló liberálnáciknak már fingjuk sincs, mert a múlt eltörlésével a fürdővízzel a marxista DIALEKTIKÁT és LOGIKÁT is kiöntötték! Amiért Lenin az egész idióta bagázst élén a Causescu reinkarnáció Lotyapofázóval, Újhülyével, Fegyőrrel, Makizajjal és más CIA ügynök agyalágyulttal már rég a falhoz állította volna! 😈😈😈
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!