Guardian: Izrael a katasztrófa felé halad – akár harcol, akár nem

2023. december 02. 14:57

A szerző egyebek közt megjegyzi: sokan egyszerűen nem értik meg, hogy a Hamász tagjai nem tekintik a zsidókat embernek.

2023. december 02. 14:57
Israeli attacks continue on its 34th day in Gaza

A tűzszünet után folytatódott a háború Izrael és a Hamász között. A harcok kiújulása kapcsán Jonathan Freedland, a Guardian publicistája arról ír, hogy a zsidó állam olyan tragikus választással néz szembe, ahol nincs jó opció, csak két katasztrofális lehetőség. 

Az újságíró azt állítja: Izrael védelmezői és kritikusai sem veszik figyelembe, milyen komplikált a gázai helyzet. 

Ezt is ajánljuk a témában

Freedland szerint Izrael gázai hadműveletének támogatói úgy gondolják, hogy 

az október 7-ei mészárlás feljogosítja Izraelt arra, hogy úgy reagáljon, ahogyan jónak látja. 

Ennek a nézetnek a képviselői nem akarják, hogy bárki korlátozni próbálja a katonai választ – állítja a publicista. 

Elmaradhat a győzelem

„Még ha úgy is gondoljuk, hogy a gázai halálos áldozatok magas száma morálisan elfogadható ár lenne a Hamász feletti teljes győzelemért, akkor is nehezen tudnánk megvédeni a jelenlegi izraeli stratégiát – mert kevesen hisznek abban, hogy az valóban a Hamász legyőzését fogja eredményezni” – állítja Freedland. 

A publicista ezt egyetlen, meg nem nevezett izraeli jobboldali vezetőre hivatkozva vezeti le. Izrael eddig 5000 Hamász-terroristát likvidált, ami az izraeli forrás szerint a terrorszervezet szimbolikus győzelmeként is értelmezhető, hiszen a szervezetnek így még 20-35 ezer harcosa maradt.

A szerző elfogadja a terrorszervezet által kiadott adatokat, miszerint október 7 óta 15 ezer gázai halt meg (beleértve a Hamász terroristáit is). A publicista úgy fogalmaz: még nagyon sok gázai meg fog halni, ha Izrael folytatja a háborút. 

Freedland elismeri, hogy a terroristák a civilek között rejtőznek, de szerinte Izrael Gáza bombázásával csak azt éri el, hogy a civilek is csatlakoznak a terroristákhoz. 

Ebből Freedland arra a következtetésre jut: 

Izrael valójában nem biztos, hogy eléri a kitűzött hadműveleti célját. 

Ezt is ajánljuk a témában

A másik oldal

Freedland szerint annak az oldalnak sincs igaza, amelynek tagjai letagadják, hogy a Hamász milyen hatalmas veszélyt jelent Izraelre. 

Példaként említ egy olyan, brit művészek által aláírt Izraelt elítélő nyilatkozatot, amely meg sem említi a Hamászt vagy október 7-ét. De felhozza azoknak a feminista szervezeteknek az esetét is, amelyek képtelenek elítélni az október 7-én elkövetett, izraeli nők elleni erőszakot. 

A szerző megjegyzi:

sokan egyszerűen nem értik meg, hogy a Hamász tagjai nem tekintik a zsidókat embernek. 

Ez a nézet nem veszi figyelembe, milyen nehéz a vallási fanatikusok ellen harcolni, akik előnynek tekintik, ha a saját civil társaik meghalnak. 

Freedland elismeri, Izraelnek akkor is szörnyű árat kell fizetnie, ha nem vállalja a harcot a Hamász ellen, hiszen a szervezet továbbra is el akarja pusztítani a zsidó államot.

De szerinte annak is tragédia lesz a vége, ha Izrael folytatja a háborút. 

Nyitókép: Abed Rahim Khatib / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. december 03. 14:18
"Izrael gázai hadműveletének támogatói úgy gondolják, hogy az október 7-ei mészárlás feljogosítja Izraelt arra, hogy úgy reagáljon, ahogyan jónak látja" Egy kis történelmi visszatekintés: Az USA és a SZU világháborús hadműveletének támogatói úgy gondolták, hogy az 1941-es japán ill, német agresszió feljogosítja őket arra, hogy úgy reagáljanak, ahogy jónak látják. És ők úgy látták jónak hogy a háborút kirobbantó agresszor országának közepéig üldözik a támadókat, és likvidálják őket. És A TÖRTÉNELEM ŐKET IGAZOLTA!! Japán és Németország ma békeszerető államok, és más országot nem támadnak meg többé. A példa tehát adott, "csak" követni, másolni kell." ------------------------------------------------------- Figyelve eme "kisdolgozatomra" adott reakciókat, meg kell állapitani, hogy a kommentoldalon többségben vannak a victory-féle, TÖRTÉNELEMBŐL BUKOTT KISDIÁKOK. Sajnálom szegényeket, hogy egyetlen ellenérv sem jutott az eszükbe. csak hazug, hamis, bizonyitatlan kijelentések.
2023. december 03. 00:40 Szerkesztve
"sokan egyszerűen nem értik meg, hogy a Hamász tagjai nem tekintik a zsidókat embernek." A muzulmánok csak "az igazhívőket", Allah hímnemű követőit tartják embernek: (Részlet innen:https://bit.ly/46Gkvab — miert-hodol-be-europa-onkent-az-iszlamnak) "A muszlimok vallási történelem felfogása (…) az emberiség »muszlimnak született« – mert ez az, ahogy a muszlimok az emberi lényt mint olyat értelmezik. Ez esetben mi »valláselhagyók« vagyunk. (…) A »hitetlenek« azok, akik elutasítják annak elismerését, hogy vannak muszlimok; tudják, hogy az »iszlám az igazság«, de ennek ellenére tovább folytatják »hibás« tevékenységeiket: ők (vagyis mi) »a legrosszabb gonoszságot képviselik«. Szóval akkor mi hit-elhagyók vagyunk azon muszlimok szemében, akik idejönnek, valamint a 1,5 milliárd Európán kívüli muszlim számára. Fontos felismerni azt, hogy hogyan látnak ők bennünket!" https://tinyurl.com/ypesj5qc — miert-harcolunk-az-iszlam-ellen?
Aerion
2023. december 02. 19:32
alexandrosz-2 Szarunk rád mesüge. Végetek van. ----------------------- Te nem vagy tisztában azzal, mit jelent az, hogy zsidó. Az értelmezési pólusok megváltoztak, bűncselekmény visszatérni a 100 évvel ezelőtti zsidó értelmezéshez, mert ez történik, a moslék megint megúszhatja. Ezt nem fogjuk engedni. Minden moslék meg fog dögleni, azokkal egyetemben, akik ezt akadályozzák. A hülyeség nem mentség. Nem ezeket az időket éljük. És még kevésbé ezek az idők jönnek.
vip era
2023. december 02. 19:07
Idáig sok ezer év alatt minden katasztrófát túléltek. Így lesz most is. Életerős,életképes nép.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!