Belpolitikai kereszttűzben Macron az Orbánnal való találkozása után

2023. december 09. 12:11

A francia elnök részt vett egy zsidó szertartáson, ami hatalmas közéleti vihart váltott ki.

2023. december 09. 12:11

Emmanuel Macron francia elnököt jobbról és balról is bírálják a szekularizmus elvének megsértése miatt, miután csütörtökön részt vett a zsidó vallási ünnep, a hanuka kezdetét ünneplő szertartáson az Elysée-palotában – írja a Reuters. A lap megjegyzi, hogy Franciaország 1905-ben elfogadott, az állami szekularizmusról szóló törvényei szerint az országban mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását, de a vallás nem játszhat szerepet az állam irányításában.

„Megbocsáthatatlan politikai hiba” – így reagált a történtekre Manuel Bompard szélsőbaloldali képviselő. Még Yonathan Arfi, a franciaországi Zsidó Tanács elnöke is „hibának” nevezte az ünnepséget. „Bármi, ami gyengíti a szekularizmust, gyengíti a zsidóságot is” – fogalmazott.

„Amennyire én tudom, ez az első alkalom, hogy ez megtörtént. Ez a szekularizmus megsértése” – mondta David Lisnard, Cannes jobboldali polgármestere.

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: Waleed Zein / ANADOLU / Anadolu via AFP

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OneiroNauta
2023. december 11. 23:17
Majd akkor visítozzanak szekularizációról, amikor bevezetik a sariát... Nem biztos hogy sokat kell várniuk rá.
lendvaiildiko
2023. december 09. 19:50
Újságírás, címadás a felső fokon. "Belpolitikai kereszttűzben Macron az Orbánnal való találkozása után". Már arra gondoltam, hogy Orbán jól elintézte Macront, holott Emmanuel az Elysée Palotában megrendezett Chanukka ünnepen vett részt. Egyébként miért gond, ha egy államfő megjelenik országa zsidó, keresztény és immáron muszlim közönsége előtt. Ez pont a párbeszédet segítheti elő és nem a párhuzamos, elkülönülő világok fenntartását, sőt esetleg egymásnak ugrasztását.
ekeke1
2023. december 09. 19:50
Ravasz, fogós cím. De mi köze ennek Orbán látogatásahoz ?
Héja
2023. december 09. 18:06
Szar belpol. huzakodás. Ilyen ez a popszakma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!