A párizsi merénylő korábban azt állította, hogy már nem muzulmán

2023. december 03. 19:58

A 26 éves Párizsban született férfi késsel és kalapáccsal gyilkolt az Eiffel-torony közelében.

2023. december 03. 19:58

 A Párizsban késsel és kalapáccsal járókelőkre támadó iszlamista merénylő – akit korábban már elítéltek terrorizmusért – évek óta azt állította a nyomozóknak és a hozzátartozóinak, hogy deradikalizálódott, és már nem tartja magát muzulmánnak – közölték vasárnapi rendőrségi források. A 26 éves elkövető 

egy német turistát késsel megölt, egy francia és egy brit állampolgárt pedig kalapáccsal könnyebben megsebesített 

az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy Allah akbar. A francia terrorelhárítási ügyészség terrorcselekménnyel kapcsolatos gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt indított eljárást. 

Párizsban született

A merénylő Párizs egyik elegáns nyugati elővárosában, Neuilly-sur-Seine-ben született, francia-iráni kettős állampolgár. Armand Rajabpour-Miyandoabnak hívják, szülei az iszlamista rezsim elöl menekültek Franciaországba, nem muzulmánok. A férfit 2016-ban állította elő először a belső hírszerzés, mert a La Défense üzleti negyedben tervezett merényletet, és csatlakozni kívánt az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez az iraki-szíriai övezetben. 

Az akkor biológusnak tanuló diák az interneten három visszaeső terroristával is kapcsolatban állt.     

Armand Rajabpour-Miyandoabot négy év letöltendő és egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték 2018-ban. A börtönben pszichiátriai kezelés alatt állt, és szabadulásakor 2020-ban rendőri felügyelet alá helyezték újabb terrorcselekmények megelőzése érdekében. Amikor 2016-ban előállították, azt vallotta, hogy „előbb radikalizálódott, majd deradikalizálódott”.   

Már nem vagyok muzulmán, de érdekel, ami ott történik” 

– mondta a rendőrségi jegyzőkönyvek szerint. A nyomozás ugyanakkor megállapította, hogy még 2016 nyarán is iszlamista internetes oldalakat látogatott.

(MTI)

Fotó: HATIM KAGHAT / BELGA MAG / BELGA VIA AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2023. december 04. 07:56
Bizony, hetente bérmálkodik.
bagira002
2023. december 04. 05:50
Ursula-Merkel terrorista barátai újabb mesét kitaláltak nem muzulmánok , nácik. Pressmman elvtárs Magyarországot le nácizta. Magyarországon nácizmus lenne a Presmman zsidó elvtárs nem pofázhatna nem lehetne nagykövet.
Obsitos Technikus
2023. december 03. 21:22
És?
viator-11
2023. december 03. 21:14
Keresztényként, ha vétesz a hited ellen, vagy a másik ember ellen, meg kell bánnnod. Meg kell gyónnod. Jóvá kell tenned. Muszlimként ha kitérsz a hitedből, a visszatéréshez elég, ha megölsz néhány kafirt (hitetlent) a Korán szerint. (A könyv vége felé vannak az egyre vadabb tanácsok, ahogy a próféta pszichózisa súlyosbodott). Közben nem kötelező "Allah akhbart" rikoltozni, de erősen ajánlott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!