A lengyel elnök bekeményített, megvétózott egy költségvetéshez kapcsolódó jogszabályt

2023. december 23. 20:38

Andrzej Duda az X platformon közölte, nem írhatja alá a törvényjavaslatot „az alkotmány és a demokratikus jogállam alapelvei kirívó megsértésének” körülményei között.

2023. december 23. 20:38

Andrzej Duda lengyel államfő szombaton bejelentette, hogy vétót emel a 2024. évi állami költségvetési törvényhez kapcsolódó, a parlament által már megszavazott kiegészítő jogszabály ellen az új kormánynak a közszolgálati médiát érintő intézkedései miatt. A jogszabály 3 milliárd zloty (263 milliárd forint) költségvetési forrást irányoz elő a közmédia számára. 

Andrzej Duda az X platformon közölte: nem írhatja alá a törvényjavaslatot „az alkotmány és a demokratikus jogállam alapelvei kirívó megsértésének” körülményei között. Az államfő szerint először a közmédiát „tisztességesen és a joggal összhangban rendbe kell tenni”. Bejegyzésében a lengyel államfő arról is tájékoztatott, hogy az ünnepek után haladéktalanul benyújtja a szejmnek saját törvénytervezetét, amely 

megtartja a tanárok fizetésemelésére és a költségvetésben szereplő többi kiadásra vonatkozó előirányzatokat.

 

Andrzej Duda felszólította Szymon Holowniát, a szejm és Malgorzata Kidawa-Blonskát, a szenátus elnökét, hogy sürgősen hívják össze mindkét ház rendkívüli ülését a tervezet megvitatására és elfogadására „még ebben az évben”. Az elnök hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben nem fogadható el a közmédia finanszírozása a parlamenti többség által megszavazott kiegészítő jogszabály révén.

(MTI)

Nyitókép: Wojtek Radwanski / AFP

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orokkuruc-2
2023. december 24. 17:45
itt a példa. Mi miért is fogjuk vissza magunkat?
orokkuruc-2
2023. december 24. 17:42
orbanegygeci-0 2023. december 24. 11:24 .. már 2 gr bármelyikőnk melegbarnájából is értékesebb nálad, te undormány!
Mandiner444hu
2023. december 24. 07:09
Tanitsd meg őket kesztyűbe dudálni
II.baljoska61
2023. december 24. 05:40
Dudának nincs jogköre költségvetés előterjesztésére ..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!