A Guardian publicistája könyörögve kéri, hogy függesszék fel Magyarország szavazati jogát az EU-ban

2023. december 09. 09:50

A brit lap szerzője szerint az unió nem engedheti meg magának többé, hogy Orbán átverje.

2023. december 09. 09:50

Ukrajnától elkezdve az éghajlati válságig az Uniót sokkhatások sújtják. Nem engedheti meg magának többé, hogy Magyarország átverje – írja a Guardian. A cikk szerzője, Alexander Hurst szerint a lengyel és a magyar illiberális kormányok évekig védték egymást az uniós szintű következményektől, „miközben otthon leépítették a demokráciát és a polgári jogokat”.

„Lengyelországban a Jog és Igazságosság (PiS) párt aláásta a jogállamiságot, az igazságszolgáltatást, a nők jogait és a médiát; a Putyin-párti Orbán Viktor Magyarországon ugyanezt tette, és most azzal fenyeget, hogy meghiúsítja Ukrajna esetleges uniós csatlakozásának hivatalos megkezdését, amelyre a 27 vezető jövő heti csúcstalálkozóján kerülne sor” – írja a szerző.

Mint azt a Guardian újságírója írja, az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy feloldja a Magyarországnak szánt, de jelenleg a jogállamiság megsértése miatt visszatartott 10 milliárd euró zárolását, cserébe Orbán Viktor ukrajnai együttműködéséért. „Ez rövid távon ostobaság lenne, hosszú távon pedig káros, mivel precedenst teremtene a jövőbeni leendő autokraták számára, hogy az Orbán-féle viselkedés nem jár komoly következményekkel” – hangsúlyozza a szerző. A Guardian publicistája teljesen feleslegesnek nevezte Emmanuel Macron meghívását.

„Az EU-nak végre van lehetősége arra, hogy fellépjen az ellen a konkrét fenyegetés ellen, amelyet Orbán Viktor jelent a jogállamiságra, a demokráciára és az Unió saját működőképességére nézve. Ezt most ki kell használnia” – olvasható a Guardianben.

A szerző Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkét említi, amely lehetővé teszi egy tagállam tagsági jogainak felfüggesztését.

Az újságíró szerint az európai választók azt látják, hogy „a tekintélyelvű uralkodók semmibe veszik annak a politikai uniónak az alapelveit, amelyhez tartoznak – még akkor is, ha tárt karokkal fogadják annak pénzét – anélkül, hogy valaha is következményekkel kellene szembenézniük”.

Nyitókép: ADRIAN DENNIS / AFP

 

Összesen 311 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. december 11. 08:49
Majd Tusknál meglátjuk, hogy egyetlen jogszabály beterjesztése nélkül milyen gyorsan áll helyre a jogállam csak azzal, hogy más vezeti az országot.
attysh
2023. december 10. 14:43
Az ürge könyörgött volna, hogy maradjanak az EU-ban, most esetleg lenne relevanciája a "véleményének". Őőő, vagy nem.
figyelő4322
2023. december 09. 21:14
Az internáci neo-marxisták MINDEN eszközt megragadnak, hogy valahogy eltávolítsák Orbán Viktort a hivatalából - vagy legalábbis annyira lejárassák, hogy senki ne hallgasson rá. Egyik sem sikerült... Eddig! Az viszont nem is kérdéses, hogy az életét most még jobban kell védeni mint eddig, mivel az ördög nem alszik... 👿 Továbbá van sok jól kiképzett, sok gyakorlattal rendelkező DS ügynök (és sok más, mindenre kapható gazember), akik nagyobb összegű zöldhasú fejében hajlandóak lennének merényletet elkövetni. 😡
figyelő4322
2023. december 09. 21:03
Meglepődni nem érdemes, a Moslék Guardian mindig a helyzet magaslatán áll... Ha valami ocsmány marhaságot kell írni Magyarország kormányáról. Azt nem tudom, hogy ez az 'újságíró' ennyire tökéletlen lenne, esetleg valóban 'van az a pénz?' Végülis mindegy, a lényeg az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök (és a kormánya) álláspontja, sikerei felforralják a libernyák fejeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!