Horogkereszteket festő neonácikat állítottak elő Párizsban

2023. november 26. 18:04

Tizenhárom, szélsőjobboldali mozgalmakhoz tartozó embert tartóztattak le.

2023. november 26. 18:04

A párizsi ügyészség közlése szerint a 13 embert faji, etnikai, nemzetiségi vagy vallási alapon elkövetett, mások tulajdonát megrongáló vagy károsító cselekmény, valamint gyűlöletre, erőszakra vagy faji megkülönböztetésre való nyilvános uszítás miatt tartóztatták le, miután horogkereszteket festettek a földre a francia fővárosban. A tetten ért gyanúsítottak közül heten szerepelnek az állambiztonságra veszélyes személyek titkosszolgálati nyilvántartásában.

Franciaországban több mint 1500 antiszemita cselekményt regisztráltak a Hamász iszlamista palesztin szervezet október 7-én Izraelben elkövetett terrortámadása óta. 

Ez háromszor annyi, mint amennyi a tavaly egész évben elkövetett antiszemita cselekmények száma; 2022-ban 436 esetet jelentettek a hatóságoknak.

Eközben szombat este szélsőjobboldali aktivisták felvonulást tartottak a közép-franciaországi Lyon közelében található Romans-sur-Isere városban, miután egy szomszédos település, Crépol falunapján múlt hétvégén egy 16 éves fiú halálos sérülést szenvedett, amikor a bálozókra rátámadt egy késekkel felfegyverkezett csoport. Az üggyel kapcsolatban bűnszövetkezetben elkövetett gyilkosság miatt indult eljárás kilenc gyanúsított, köztük három kiskorú ellen, akik az ellenzéki pártok értesülése szerint észak-afrikai bevándorló családokból származnak.

A szombati szélsőjobboldali tüntetésen a rendőrség húsz embert előállított, közülük 17-et őrizetbe is vett a rendfenntartó erőkkel szembeni erőszakos cselekmények miatt – közölte a helyi prefektúra. A France Info közszolgálati hírrádió tudósítása szerint a mintegy nyolcvan felvonuló köveket és tűzijátékokat dobált a rendőrök felé.

(MTI)

Fotó: Jeff Pachoud/AFP

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2023. november 27. 07:37
"miután horogkereszteket festettek a földre a francia fővárosban" Sokat árnyalna a képen, ha tisztáznák, hogy az elkövetők neve Pierre, Abdul vagy esetleg Goldman rabbi volt-e.
mreinstand-2
2023. november 27. 00:44
A soros-plakátok kiagyalói ugyanolyan nácik, de őket az általuk kijelölt főügyész békén hagyja.
alexandrosz-2
2023. november 26. 21:17
Szar zsidó propaganda. Aljas is, hazug is, szánalmas is. Pont, mint a zsidó.
Galsó Atya
2023. november 26. 19:31
Gyenge elméjű, korcs Mandíner! Minden kibaszott cikk alatt újra be kell jelentkezni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!