Egy évszázadba is beletelhet, mire biztonságossá válik Ukrajna

2023. november 05. 20:57

Mintegy két és fél magyarországnyi területet borítanak aknák és robbanószerek a háború sújtotta országban.

2023. november 05. 20:57

A háború alatt elhelyezett robbanószerkezetek hatástalanítása óriási erőfeszítést jelent az ukránok számára, akik még a nyugati országok bőséges támogatása mellett is súlyos pénzhiánytól szenvednek. 

Katonai szakértők az aknaveszély elhárítását a következő évtizedben 37,4 milliárd dollárra becsülik, 

amely a konfliktus elhúzódásával még tovább nőhet. Akár több száz évbe is beletelhet, mire Ukrajna területe ismét biztonságossá válik – írja a Bloomberg összeállítása alapján a vg.hu.

A lassan két éve kirobbant az orosz–ukrán háború vége bár még sehol sem látszik, de ha a harcok véget érnek, annak „emlékeztetői”, az ország legalább 30 százalékát – mintegy két és fél magyarországnyi területet – elborító aknák és robbanóanyagok évtizedekig veszélyt fognak jelenteni a lakosságra, és az újjáépítést is ellehetetleníthetik.

Mint írták, az orosz hadsereg minden elképzelhető helyen és formában elhelyezett taposóaknákat:

  • mezőkön és 
  • épületekben, 
  • erdőkben, illetve
  • holttestek alá rejtve

Egyes típusok akkor robbannak fel, ha megérintik őket, míg mások távirányítóval élesednek, vagy olyan érzékelőkkel rendelkeznek, amelyek a lépések rezgését érzékelik, és a levegőbe repülve fémdarabokat szórnak szét – ismertette a lap.

Az összeállításban hangsúlyozták azt is, hogy évtizedekbe – vagy a jelenlegi területfertőtlenítő kapacitás mellett akár több száz évbe is beletelhet –, mire Ukrajna területe biztonságossá válik, enélkül pedig a hadsereg és az ország gazdasága sem tud megfelelően működni.

Az ukrán kormány jelenleg mindössze 18 kereskedelmi és civil aknamentesítő szervezetet használ fel, miközben jelentős lépéseket tett a bürokrácia csökkentésére és fontos kapcsolatokat épített ki a műveletekhez szükséges berendezések beszállítóival. Emellett 

Ukrajnában több tájékoztatókampányt is indítottak, hogy felhívják a veszélyt a rejtett robbanószerekre, amelyek beborítják az ország keleti régióit.

Még mindig sok ország küzd a taposóaknákkal

Bloomberg hozzátette, hogy számos olyan ország, amelynek háborúi évtizedekkel ezelőtt értek véget, még mindig küzd a taposóaknák „pusztító örökségével”. Ukrajna megfelelő tervezéssel és forrásokkal csökkentheti az általuk jelentett fenyegetést, de a konfliktus sebei hosszú ideig nem fognak begyógyulni, az érintett területek pedig valójában soha nem lesznek biztonságosak.

Az alábbi videóban egy amerikai önkéntes beszél az aknák eltávolításának veszélyeiről:

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2023. november 06. 09:45
Megcsináltuk! - mondja Zgyurcsány Volodimir.
Novicsok-5
2023. november 05. 23:05
"Egy évszázadba is beletelhet, mire biztonságossá válik Ukrajna" Miféle Ukrajna? Az már nem létezik. A földdarab, amit régen Ukrajnának neveztek esetleg. Nemhogy száz év múlva, de egy évtizeden belül már csak történelem lesz. Széljegyzet.
Ehetős Odó
2023. november 05. 22:34
Mit nyafognak? Az aknamentesítés nem az ő problémájuk lesz, hanem a ruszkiké.
950BD1
2023. november 05. 21:52
Igazából, ezt mindenki tudta a háború előtt. A nehézfém és egyéb szennyezés is benne lesz a földben/növényekben/ivóvízben minimum 50 évig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!