Nem rajong Ukrajnáért az új republikánus házelnök

2023. október 27. 21:12

Mike Johnson korábban azt javasolta: csökkentsék az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. Házelnökké választása azt jelentheti, hogy a republikánusok valóban ki akarnak állni Ukrajna mögül.

2023. október 27. 21:12
null

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, október 25-én az amerikai képviselőház Mike Johnson republikánus képviselőt választotta meg új házelnöknek. A Spectator magazinban Svitlana Morenets újságíró arról merengett: mit jelenthet az ukrán segélyek szempontjából Johnson megválasztása?

Johnson elődjét, Kevin McCarthyt október 3-án váltották le a posztról. Morenets megjegyzi: McCarthyt több republikánus azzal vádolta, hogy összejátszott a demokratákkal egy Ukrajnának segítséget nyújtó „titkos üzletben”.  A republikánus belháború miatt elhúzódott több törvénytervezet megszavazása, köztük az ukrán segélycsomagé is. 

De Mike Johnson megválasztásával, aki Donald Trump szövetségese, és köztudottan Ukrajna-szkeptikus, az amerikai politikusok talán eldöntötték a konfliktussal kapcsolatos álláspontjukat”

– írja Morenets. 

Jön-e az új csomag?

A cikk szerzője megjegyzi: mind a demokrata, mind a republikánus szavazók körében csökkent az Ukrajnának nyújtott pénzek támogatottsága. A Republikánusok Ukrajnáért nevű, párton belüli érdekvédelmi csoport „elégtelen” címkével látta el Johnsont. Bár a képviselő támogatta az Ukrajnának nyújtott kölcsönöket,

 következetesen kiállt a Kijevnek adott támogatás csökkentése mellett 

– írja Morenets. 

Mikor Johnsont arról kérdezték, hogy házelnökként hogyan áll az Ukrajnának nyújtott támogatás növeléséhez a következőt válaszolta: „Feltételeket támasztunk ezzel kapcsolatban, ezért dolgozunk rajta... A Fehér Ház részéről elszámoltathatóságot és világos célokat akarunk, és termékeny megbeszéléseket fogunk folytatni”.

A cikk szerzője megjegyzi: Joe Biden már sürgette is Johnsont, hogy gyorsan cselekedjen és segítsen az Ukrajnának nyújtott segítség megszavazásában. Biden egy törvényjavaslat keretében 61 milliárdnyi további támogatást szeretne adni Ukrajnának, valamint 14 milliárdot Izraelnek. 

Politikai kedvetlenség

A Wall Street Journal azonban beszámolt róla, hogy

 a republikánusok szeretnék szétválasztani az Izraelnek és az Ukrajnának adott támogatást. 

Morenets szerint egy ilyen nagyságrendű segélycsomagot nehéz lesz elfogadtatni. A szerző rámutat: még Joe Biden is hangnemet váltott, mert korábban mindig azt mondta, hogy az Egyesült Államok „addig támogatja Ukrajnát, ameddig csak szükséges”, de most az elnök megváltoztatta az üzenetét és kijelentette: „segíteni fogjuk Ukrajnát abban, hogy megvédje magát”

A szavazói letargia is egyre erősebb. A cikk idézi a Politico értesüléseit, hogy állítólag az amerikai politikusoknak azt tanácsolják, hogy úgy adják el a szavazóknak az Ukrajnának nyújtott támogatást, hogy az majd munkahelyeket teremt az amerikaiak számára, például a védelmi iparban.

A Biden által Ukrajnának javasolt pénz jelentős részét az amerikai fegyverraktárak feltöltésére fogják fordítani. 

A szerző szerint ez a segélycsomag lehet az utolsó jelentős támogatás, amely talán még átmehet. Szerinte ugyanis arra lehet számítani, hogy egy Trump elnökség esetén megszűnnek vagy jelentősen csökkennek az Ukrajnának juttatott pénzek. 

A cikk teljes verzióját itt olvashatja. 

Nyitókép: TOM BRENNER / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2023. október 28. 08:03
Az ukrán vezetés soha nem volt szalon képes sem európában, sem az usa-ban. Könnyű lesz elhajítani a banderisra náci férgeket
Chekke-Faint
2023. október 28. 07:21
Ez most Zelenszkj-nek szólt, hogy kezdje el azt a pénzt használni amit a bankszámláira utaltak?
véna
2023. október 28. 06:01
Az ok, hogy elmentek Afganisztánba, elszívták az összes füvet aztán hazamentek de Ukrajnában mit szívnak? Te, nem sodrunk egy búzakalászt? Felőlem. Hú, ütős ez a GMO mi? Ja, jó.
Kozmosz
2023. október 28. 03:48
A tied nem, connor. Ja, és le vagy szarva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!