Megszólalt Netanjahu: „Harcolni fogunk és győzni fogunk, ez életünk küldetése!”

2023. október 28. 20:11

„Izrael mindent megtesz a civilek megóvása érdekében” – közölte a zsidó állam miniszterelnöke.

2023. október 28. 20:11
Benjamin Netanjahu

Netanjahu tájékoztatást adott a háborús helyzetről, mivel a gázai izraeli hadművelet a „következő szakaszába” lépett. Mellette Yoav Gallant védelmi miniszter és Benny Gantz hadügyminiszter is megszólalt – olvasható a SkyNews-on.

Tegnap a csapatok a „gonosz kapuján” keresztül léptek be a Gázai övezetbe, mondta. „A hadművelet legfőbb célja, hogy teljesen legyőzzük a gyilkos ellenséget és garantáljuk a létezésünket [mint állam]” – tette hozzá. „Vannak pillanatok, amikor egy állam két lehetőség előtt áll: létezni vagy megszűnni” – fogalmazott Netanjahu.

A miniszterelnök megköszönte a nyugati vezetőknek, főként az Egyesült Királyságnak és az Egyesült Államoknak, hogy kiálltak országa mellett.

Majd hozzátette: „Harcolni fogunk és győzni fogunk... ez életünk küldetése”.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint a Hamász elleni háború második szakasza megkezdődött azzal, hogy tegnap este újabb szárazföldi erők vonultak be Gázába.

Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatóján Netanjahu elmondta, Izrael háborús céljai egyértelműek: „a Hamász katonai és kormányzati képességeinek teljes megsemmisítése, valamint a túszok hazahozása”.

Netanjahu szerint a szárazföldi behatolás megkezdéséről szóló döntést egyhangúlag hozta meg a háborús kabinet és a biztonsági kabinet.

Az izraeli miniszterelnök leszögezte: a csapatok, amelyekkel a terepen találkozott, eltökéltek abban, hogy a Hamász megfizessen az október 7-i tetteiért.

Eltökéltek, hogy kiirtják ezt a gonoszt a világból, a mi létünkért, és hozzáteszem, az egész emberiségért” 

– mondja.

A miniszterelnök idézte a bibliai felszólítást: emlékezzünk arra, mit tettek az amálekiták az izraelitákkal. „Emlékszünk. Harcolunk”.

Netanjahu úgy fogalmazott, az izraeli katonák a zsidó harcosok 3000 évre visszanyúló örökségének részei. Hangsúlyozta, hogy egyetlen céljuk van: „Legyőzni a gyilkos ellenséget, és biztosítani a saját földünkön való létezésünket”.

Az elraboltak családjaival való találkozás után azt mondta, hogy megszakadt a szíve. Ígéretet is tett: „Minden lehetőséget ki fogunk használni, hogy elrabolt testvéreinket visszaadjuk szerető családjaiknak".

Netanjahu képmutatóknak és hazugoknak nevezte azokat, akik háborús bűnökkel merik vádolni Izrael katonáit.

„Az IDF a világ elgerkölcsösebb hadserege" – mondta, és ismét felszólította a Gázai övezet északi részén élőket, hogy menjenek a terület déli részére.

Netanjahu háborús bűnökkel vádolta a Hamászt, amiért emberi pajzsokat használ és elviszi a kórházaknak szánt üzemanyagot.

A miniszterelnök a beszéde után újságírók kérdéseire válaszolt

Benjamin Netanjahu miniszterelnök az október 7-i Hamász-mészárlások óta először válaszolt újságírói kérdésekre.

Arra a kérdésre, hogy kormánya igazságügyi átalakítása elvonja-e a figyelmet a biztonsági kihívások kezeléséről, azt válaszolta, hogy a bíróságok gyengítésére irányuló törvényjavaslatok a háború miatt jelenleg nincsenek napirenden.

A miniszterelnök védelmébe vette azt a 2011-es megállapodást is, amelynek értelmében több mint 1000 palesztin terrorista foglyot engedtek szabadon, ugyanakkor tagadja, hogy politikája megerősítette volna a Hamászt.

Netanjahut Yoav Gallant védelmi miniszter követte a színpadon. Mint mondta: „Ma az IDF erői a megfelelő helyeken manővereznek, és keményen csapást mérnek a Hamász rendszereire". „Ezek a támadások a levegőből, a földön, a föld alatt és a tenger felől is érkeznek” – fogalmazott.

Elmondása szerint a védelmi minisztérium teljes mértékben megbízik a hadműveletet irányító katonai tisztviselőkben. Majd leszögezte, hogy Izrael teljes mértékben felkészült a más országokból érkező fenyegetésekkel szembeni fellépésre.

A túszok ügyében elmondta, hogy merőben új helyzettel állnak szemben. Mint fogalmazott, a túszok kiszabadításának biztosítása „nem másodlagos küldetés”.

Ez nem egy rövid háború lesz, hanem hosszú” 

mondta a tágabb értelemben vett konfliktusra utalva.

„Türelmesnek kell lennünk, felül kell emelkednünk minden kihíváson és nehézségen, mind az egyéneknek, mind a kollektívának, mind pedig a vezetőségnek.”

A beszédekett és az újságírói kérdésekre adott válaszokat itt nézhetik vissza:

Nyitókép:  MTI/EPA/Abir Szultan

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tasi János
2023. november 02. 19:11
Netanjahu a "megszűnni" pályára állította Izraelt, de erre kb soha nem fog rájönni...
950BD1
2023. október 29. 09:26
Remélem, a náci Izrael végleg megszűnik és béke lesz a közel-keleten egy ideig.
benedek77
2023. október 29. 08:50
A zsidó tömeggyilkosoknak a hágai bíróságon a helye, izraeel terrorállam ellen pedig teljes bojkott. Ez az egyetlen helyes út.
files32
2023. október 29. 06:49
Ízisz 2023. október 28. 21:44 Z. A hülye agymosott zombi bérkommentelő cselédség, támogatja azt az élvezetből gyilkoló terrorista hamászt," A gazdád gazdája IS támogatja no meg a török szövetségesünk IS, akkor most merre van az arra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!