Lengyel választások: elemzők szerint senki sem örülhet az eredményeknek

2023. október 17. 20:52

A Scruton Zoltán utcai kávézójában értékelték ki, kikre és mire szavaztak a lengyelek.

2023. október 17. 20:52
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, kedd délelőttre dolgozták fel százszázalékosan az október 15-i lengyel választás eredményeit. A Jog és Igazságosság pártja 35,38 százalékot, míg a Polgári Koalíció 30,70 százalékot szerzett. Bár a Jog és Igazságosság megnyerte a lengyel parlamenti választást, 

de az ellenzéknek van esélye kormányt alakítani. 

Ehhez viszont az Európai Néppárthoz tartozó, Donald Tusk-féle Polgári Koalíciónak, a centrista Harmadik Útnak és az Új Baloldalnak még meg kell állapodnia egymással.

Ezt is ajánljuk a témában

Október 17-én este a Scruton Zoltán utcai kávézójában értékelték ki, kikre és mire szavaztak a lengyelek

Az eredményeket Rosonczy-Kovács Mihály, Lengyelország- és Olaszország-szakértő, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója és Mitrovits Miklós történész, polonista (NKE, Közép-Európa Kutatóintézet) elemezte. Az esemény moderátora Gerhardt Máté volt.

Ezt a választást egész Európa figyelte, egész Brüsszel figyelte.

Rengeteg kérdés van, de ami kijelenthető, hogy nagyon senki sem örülhet. Közben pedig őrült egyezkedés zajlik a színfalak mögött” – vezette fel a beszélgetést a moderátor.

Mitrovits Miklós erre reagálva azt mondta, „az ellenzék boldog”, legalábbis az a része, amely kormányalakításra készül, de hogy meddig tart az öröm, nagy kérdés. „Ezekre a formációkra nagy felelősség hárul, hiszen három pártszövetségről van szó, azaz mintegy 14-15 pártot tömörítenek. E pártoknak politikai súlyai is különbözőek, mindemellett különböző világnézeteket vallanak” – hangzott el. A történész azzal folytatta, „a kormányoldal sem boldog, a becsült mandátumok minimumát hozták el”. Sőt, a koalíciós partnernek „kiszemelt” Konföderáció is alul teljesített, ezáltal együttesen sincs többségük. 

Azonban Lengyelországban mindig van arra esély, hogy ne az előre elképzelt modell szerint jöjjön létre kormány.

A polonista gondolatmenetét azzal zárta, hogy idézte a Polgári Platform vezetőjét, Donald Tuskot, aki kedden felhívást intézett Andrzej Duda elnök felé. Az egykori miniszterelnök kijelentette, „gyors, energikus döntést vár tőle”, és reménykedik benne, hogy a lengyel államfő őt kéri fel kormányalakításra.

Fotó: Scruton

Tusk uralja az ellenzéki térfelet

Rosonczy-Kovács Mihály szerint a Lengyel Néppárt (PSL) elnöke, Władysław Kosiniak-Kamysz, valamint a Harmadik út vezetője, Szymon Holownia „örülhet igazán”, ők valóban tarthattak attól a közvélemény-kutatások alapján, hogy nem jutnak be a törvényhozásba. De most már biztos, hogy a PSL benne lesz a kormányban, és „ez jó hír” Tusknak, aki így 

uralja az ellenzéki térfelet. 

A Nézőpont Intézet külügyi igazgatója elmondta, hogy „a mandátumok azt mutatják, hogy a Jog és Igazságosságnak el kell hagynia a kormányt. De nincsenek mégsem letargiában, (…) azzal vigasztalódhatnak, hogy nincs meg a az ellenzéki pártoknak az a 276 mandátum, amellyel vétózni tudnák az elnök döntéseit”.

A szakértő kitért rá, a választáson kiderült, hogy a PiS politikájának van társadalmi támogatottsága, és ha úgy alakul, 

ellenzékből is készen kell állniuk arra, hogy a megkezdett munkát folytatni tudják.

„A lengyel-magyar kapcsolatoknak van olyan múltja, hogy a jövőben ne pártpolitikai alapon szerveződjön”

A beszélgetés során arra a kérdésre is igyekeztek választ adni a résztvevők, hogy a jövőben miként alakulnak majd a lengyel-magyar kapcsolatok.

Mitrovits erre úgy reagált, hogy „nem könnyíti meg a lengyel-magyar helyzet rendezését, hogy Lengyelországban kormányváltás várható. Ugyanakkor emlékezetes, Tusk többször is megvédte a magyar kormányt az előző ciklusa alatt, illetve az EP-ben is”

A történész itt megjegyezte, a A V4-ek akkor fognak működni, ha

a kétoldalú kapcsolatok működnek az országok között

 „Új helyzet van, egy hatalomban lévő miniszterelnöknek alkalmazkodnia kell ehhez. (…) Úgy gondolom, hogy a lengyel-magyar kapcsolatoknak van olyan múltja, hogy a jövőben ne pártpolitikai alapon szerveződjön, hiszen több a közös ügy, mint, ami nem közös” – fogalmazott a polonista.

Rosonczy-Kovács Mihály ehhez hozzátette, „az, hogy milyen összetételű kormány alakul, sejthető, de hogy a miniszterek mely pártból kerülnek ki, nem”. A szakértő ezután emlékeztetett, hogy a PSL többször a magyar kormánypárt mellé állt még az Európai Néppárton belül folyó vitákban. 

A polonista úgy vélte, több vétó várható a jövőben Andrzej Duda elnök részéről, de mindent nem fog blokkolni. Rosonczy-Kovács pedig mindehhez azt tette hozzá, hogy valóban nemcsak lehetősége, de

 saját választói felé kötelessége is, hogy bizonyos esetekben vétózzon, 

de egyúttal elvárás az is az államfő felé, hogy működjék együtt a kormánykoalícióval, ne bénítsa meg a törvényhozást.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Scruton

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. október 18. 20:47
Keresztény nem szavaz nyíltan kommunista és keresztényellenes pártra. Ó, dehogynem! Úgy hívják, az MSZP hívő tagozata.
Aerion
2023. október 18. 09:34
Chekke-Faint Egyet biztosan nem hiszek a lengyelekről mostantól. Az országnak tuti nem 90%-a keresztény, csak annak hazudja magát. Keresztény nem szavaz nyíltan kommunista és keresztényellenes pártra. ---------------------------- Értelek és igazat is adok, ha javasolhatom, mégis vonatkoztassunk el ettől, és ne azt nézzük, ami nem, nézzük azt, ami IGEN. Az elmúlt vasárnap több mint 10 millió szavazatot adtak le olyan lengyel pártokra, amelyek számára a kereszténység fontos. TÍZ MILLIÓT. Ez több, mint Magyarország teljes lakossága a csecsemőktől az aggastyánokig. Ez a fontos. Amint nekiáll a moslék leköpni a kereszténységet, és EZ FOG történni, azonnal megindul a lengyel ellenállás. De nem kell várni majd még erre sem. Csak figyelj! : )
Aerion
2023. október 18. 09:27
Ehhez viszont az Európai Néppárthoz tartozó, Donald Tusk-féle Polgári Koalíciónak, a centrista Harmadik Útnak és az Új Baloldalnak még meg kell állapodnia egymással. ------------------------------ A fentiekből úgy tűnik, mintha ez egy hárompárti valamicsoda lenne, de nem, már bocsánat, ez három különböző LISTA, ami összes 10, azaz TÍZ DARAB különböző pártot jelent. Ez egy tízpárti valamicsoda. : ) Tíz pártból kellene működő és stabil kormányt alakítani úgy, hogy ezen pártok között súlyos ideológiai, gazdaság és/vagy pénzügypolitikai különbségek vannak. Ez a három - azaz tíz - valami ugyan papíron többségbe került, de hogy tartósan kormányzásképtelen lesz, az garantált. Ez a választás egyvalamit döntött el a következő, jelenleg még ismeretlen határidejű időre: Lengyelország destabilizálódását.
Galerida
2023. október 18. 09:05
Számunkra annyi előnye van Tuskék győzelmének, hogy mire a hazai választás elkezdődik, mindenki látja, hogy a ballibek milyen gyorsan tönkre tudnak tenni egy országot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!